TV namigi: Izumi, ki so spremenili svet, Preverjeno in Kdo da več?

Izum teleskopa je eden tistih, ki je spremenil svet, v oddaji Preverjeno med drugim o morebitnem povabilu Grete Thunberg v Slovenijo, začenja pa se druga sezona o zgodbah v svetu elitnih dražbenih hiš.

Objavljeno
22. oktober 2019 00.00
Posodobljeno
22. oktober 2019 00.00
Revolutions - Ideas That Changed The World: The Telescope - Izumi, ki so spremenili svet: Teleskop Foto TVS
R. L., Vikend
R. L., Vikend

Torek, 22. oktobra

 

Izumi, ki so spremenili svet: Teleskop: TVS 2 ob 20.00


Revolutions - Ideas That Changed The World: The Telescope. VB, 2019. 1/6. Dok. serija. 55 min.

Od zore nastanka človeka žene k raziskovanju, komuniciranju z drugimi in potovanju. Ta sla je spodbudila vrsto spodletelih poskusov, tudi naključij in spoznanj, spremenila svet in pripomogla k nastanku tehnoloških vrhuncev – avtomobila, letala, pametnega telefona, rakete, robota in teleskopa.

V prvem delu bomo spoznali sijajne ume od Galilea do Edwina Hubbla, ki so ustvarili in izpopolnjevali teleskop. Danes njihov izum človeštvu omogoča, da vidi vse do skrajnih meja vesolja, ki so od nas oddaljene 13 milijard svetlobnih let.

 

Preverjeno: Pop TV ob 22.05


Slo., 2019. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-infor. odd.

image
REUTERS Greta Thunberg Foto Jim Urquhart Reuters


Možganski tumor se pojavlja tudi pri otrokih. Ko se pri nas izčrpajo vse možnosti, marsikdo odide na zdravljenje v Italijo, kjer ponujajo protonsko terapijo, zelo uspešen način zdravljenja. Pri razvoju te terapije smo prav v Sloveniji vodilni v svetovnem merilu, uporabljamo pa je ne.

Zakaj 16-letna Greta Thunberg jezi toliko ljudi? Tudi pri nas jo nekateri kritizirajo, so pa tudi načrti, da bi jo povabili v Slovenijo.

Strah pred zobozdravnikom poznajo tudi odrasli. Kakšne so metode, da bi se znebili tega strahu?

 

Kdo da več?: Brio ob 20.00


The Art of More. ZDA, 2016. Režija: Robert Lieberman. Igrajo: Christian Cooke, Kate Bosworth, Cary Elwes, Dennis Quaid, Sandrine Holt. Nad. 60 min.

image
The Art of More - Kdo da več? Foto PČro Plus


Serija gledalca popelje v elitni svet newyorških dražbenih hiš. Nekdanji tihotapec Graham Connor se skuša uveljaviti na novem delovnem mestu v dražbeni hiši Park-Mason.

Na začetku druge sezone Grahama preganja umor njegovega dekleta, ko se nenadoma znajde na begu pred neusmiljenimi agenti FBI. Brukner namerava presenetiti svoje sovražnike, medtem ko se Roxanna odloči za tvegan korak. Davenport iz svojega skrivališča začne načrtovati novo prevaro.