TV namigi: Mednarodna obzorja, Menoniti in Žejna srca

Helena Milinković preverja, kaj se je dogaja s tranzicijo v Etiopiji, v dokumentarcu o skupnosti pravovernih protestantov v Srednji Ameriki, v filmu pa o patriarhalnosti v indijski vasici.
Fotografija: Mednarodna obzorja: Veliki etiopski maraton Foto Tvs
Odpri galerijo
Mednarodna obzorja: Veliki etiopski maraton Foto Tvs

Torek, 21. januarja

 


Mednarodna obzorja: Veliki etiopski maraton: TVS 1 ob 20.45


Slo., 2020. Avtorica: Helena Milinković. Dok. odd. 70 min.

Etiopija je pred dvema letoma stopila na pot tranzicije iz avtoritarnega sistema v demokratičnega. Država se je začela odpirati tujim vlagateljem, izpuščeni so bili politični zaporniki. Premier Abij Ahmed je za svoja mirovna prizadevanja v Afriškem rogu prejel Nobelovo nagrado za mir. A Etiopija se spopada z notranjimi konflikti, ki so posledica dolgoletne etnične diskriminacije in 27-letne vladavine ene stranke.

Bo Ahmed zmogel veliki maraton, ki ga je začel z obljubami o blaginji in enotnosti? Bo Etiopija ostala celovita ali bo ta druga najbolj poseljena afriška država razpadla?

 

Menoniti, skrivnostna skupnost na koncu sveta: TVS 2 ob 20.00


Meet the Mennonites. Fr., 2018. Režija: Mélanie van der Ende Dok. odd. 55 min.

Meet the Mennonites - Menoniti, skrivnostna skupnost na koncu sveta Foto Tvs
Meet the Mennonites - Menoniti, skrivnostna skupnost na koncu sveta Foto Tvs


Menoniti so skrajno pravoverni protestanti iz Srednje Amerike, ki se upirajo sodobnosti in živijo v izoliranih in samozadostnih skupnostih kot v 19. stoletju. Prevažajo se s konjsko vprego, sladoled si privoščijo največ dvakrat na leto, še vedno uporabljajo staro nemško narečje, jezik svojih prednikov.

A v skupnosti se kažejo razpoke. Nekateri člani vseeno, vsaj zadržano in bolj na skrivaj, sprejemajo novotarije, kot je npr. prenosni telefon …
 


Žejna srca: TVS 2 ob 21.45


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Parched. ZDA, 2015. Režija: Leena Yadav. Igrajo: Tannishtha Chatterjee, Radhika Apte, Lehar Khan, Priyanka Khan, Dinesh Pradhan. Drama. 115 min.


Parched - Žejna srca Foto Tvs
Parched - Žejna srca Foto Tvs


Film spremlja štiri ženske iz indijske vasice. Rani je vdova, ki ji skrbi povzroča poroka njenega lahkomiselnega sina. Njegova najstniška nevesta Janaki se mora soočiti s sramoto, ko se na poročni dan pojavi z ostriženimi lasmi. Ranijina najboljša prijateljica Lajjo živi z nasilnim možem, njena druga prijateljica Bijili pa je tarča zaničevanja, ker se ukvarja z eksotičnimi plesi.

Film, ki razkriva surovo resnico tamkajšnje patriarhalne kulture, je režirala indijska režiserka Leena Yadav, ki je napisala tudi scenarij. V domovini film ni bil posebej uspešen, je pa zbral kar nekaj pohval kritikov.

Komentarji: