TV namigi: Mednarodna obzorja, Zvesti vrtnar in Od blizu

Aleš Malerič je preveril, kako Kitajska postaja ena najvplivnejših držav na svetu, Ralph Fiennes in Rachel Weisz blestita v filmu režiserja Fernanda Meirellesa, Vesna Milek pa bo začela z novo sezono pogovornih oddaj Od blizu.

Objavljeno
12. november 2019 00.00
Posodobljeno
12. november 2019 00.00
Ši Džinping Foto Pool Reuters
R. L. Vikend
R. L. Vikend

Torek, 12. novembra


Mednarodna obzorja: Kitajske sanje: TVS 1 ob 20.50


Slo., 2019. 1. del. Dok. odd. 65 min.

Kitajska je vrata svojega trga tujim investicijam odprla konec leta 1978. V štirih desetletjih je partijski oblasti uspel gospodarski čudež: iz objema revščine so rešili 850 milijonov ljudi, Kitajska pa se je iz zaostale in revne države preobrazila v drugo gospodarsko silo sveta ter eno od treh politično najvplivnejših držav na planetu. Ko je oblast konec leta 2012 začel prevzemati zdajšnji generalni sekretar Partije in predsednik države Ši Džinping, je Kitajska vstopila v novo fazo razvoja.

Toda kakšni so kitajski cilji, Kitajske sanje? Kaj želi Kitajska v resnici doseči z ambicioznimi infrastrukturnimi projekti in tehnološkim razvojem, ki naj bi bil ključ do primata v globalnem svetu? Kako je razvoj spremenil kitajsko družbo? In predvsem kako bi Kitajska utegnila spremeniti svet in razmerja moči v njem? Avtor Mednarodnih obzorij je novinar Aleš Malerič, snemalec Silvo Plavec in montažer Martin Kastelic.

 

Zvesti vrtnar: Planet TV 2 ob 21.00


The Constant Gardener. Koprod., 2005. Režija: Fernando Meirelles. Igrajo: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Hubert Koundé, Danny Huston, Daniele Harford. Triler. 130 min.

image
Zvesti vrtnar Foto Planet Tv Press


Mlado aktivistko Tesso (Rachel Weisz), poročeno z diplomatom Justinom (Ralph Fiennes), v Afriki surovo umorijo. Nenehni spomini na njuno ljubezen in govorice o Tessini nezvestobi so za Justina spodbuda, da se poda na nevarno odisejado. Kmalu obupan spozna, da je posredi globalna zarota, ki je terjala tisoče nedolžnih življenj, zdaj pa grozi tudi njemu.

Režiser mojstrovine Božje mesto (2002) Fernando Meirelles tokrat postreže z zgodbo o čustvenem in globalnem popotovanju, iskanju resnice in zaroti svetovne razsežnosti. V vrhunsko zrežiranem in v dokumentarističnem stilu posnetem filmu sta za vso potrebno kemijo poskrbela Ralph Fiennes in Rachel Weisz, ki si je za vlogo bojevite Tesse prislužila zlati kipec.

 

Od blizu: Mario Galunič: TVS ob 21.00


Pogovorna oddaja z Vesno Milek. Slo., 2019. Pog. odd. 55 min.

image
Mario Galunič Foto Tvs


Novinarka in pisateljica Vesna Milek skuša v svoji oddaji intimno in poglobljeno prehajati v sogovornikovo osebnost. Tokrat bo njen gost najbolj znan obraz slovenskih razvedrilnih oddaj, voditelj, urednik Mario Galunič, ki letos praznuje svoj petdeseti rojstni dan.