TV namigi: Ne pozabi, Dežela Jane Austen in Služabnik

Christopher Plummer v drami Ne pozabi skuša najti mučitelja iz taborišča, Keri Russell išče svojega gospoda Darcyja, Dirk Bogarde pa v vlogi služabnika, ki mu je scenarij spisal Harold Pinter, subverzivno rušiti razredni red.
Fotografija: VIKEND - Austenland - Dežela Jane Austen Foto
Odpri galerijo
VIKEND - Austenland - Dežela Jane Austen Foto

Petek, 11. oktobra

 

Ne pozabi: TVS 2 ob 20.55

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Remember. Koprodukcija, 2015. Režija: Atom Egoyan. Igrajo: Christopher Plummer, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Martin Landau. Drama/triler. 94 minut.

Zev Guttman (Christopher Plummer) je star 89 let, dementen in živi v domu za ostarele v New Yorku. Po smrti žene Ruth ga čedalje bolj preganjajo spomini na taborišče Auschwitz. Kolega v domu, ki je prav tako preživel Auschwitz, Max, ga opomni, da je njun mučitelj Otto Wallisch še vedno živ in da živi pod lažnim imenom Rudy Kurlander. Center Simona Wiesenthala je našel štiri moške s tem imenom, a le Zev in Max bi lahko prepoznala pravega Wallischa. Kljub starosti in demenci se Zev s pomočjo natančno napisanih Maxovih navodil odpravi poiskat mučitelja iz druge svetovne vojne ...

Scenarist Benjamin August pravi, da je film napisal z mislijo na to, da imajo starejši igralci zadnje čase zelo malo igralskih priložnosti. A kljub odlični igri glavnega protagonista in uglednemu režiserju film deluje preveč eksploativno in na trenutke ceneno, da bi ga lahko šteli za resnični opomnik na holokavst.

 

Dežela Jane Austen: Pop TV ob 22.40

Vikendova ocena: 3 (od 5)

VIKEND - Austenland - Dežela Jane Austen Foto
VIKEND - Austenland - Dežela Jane Austen Foto


Austenland. ZDA, 2013. Režija: Jerusha Hess. Igrajo: Keri Russell, JJ Feild, Bret McKenzie, Jennifer Coolidge, James Callis. Rom. kom. 115 min. 

Jane je uničevalno obsedena z romanom Jane Austen Prevzetnost in pristranost oz. s filmsko priredbo programa BBC s Colinom Firthom v vlogi gospoda Darcyja – z njim se preprosto ne more kosati noben resničen moški v njenem življenju. Zato sklene zapraviti življenjske prihranke za obisk tematskega parka Jane Austen, kjer naj bi končno spoznala pravega džentelmena in popolnega partnerja zase. Igra vlog nenadoma postane bolj realna, kot si je Jane to sploh obetala.

Kljub zanimivemu zapletu in dobri igri je v filmu preveč klišejev.

 

Služabnik: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Služabnik Foto Press
Služabnik Foto Press


​The Servant. VB, 1963. Režija: Joseph Losey. Igrajo: Dirk Bogarde, Sarah Miles, Wendy Craig. Drama. 116 min.

Čeprav je zlate dobe aristokracije že davno konec, se zdolgočaseni in razvajeni mladenič Tony, ki živi v vili iz 18. stoletja, odloči za najem osebnega služabnika Huga Barretta. Ta se najprej zlije s Tonyjevo predstavo hierarhije in nastopa kot popoln sluga.
Ravnovesje med gospodarjem in slugo pa se zlagoma, a brez zavor, ruši ...

Komentarji: