TV namigi: Nelson Mandela, Temna stran zlata in Makondo

Dve premieri dokumentarcev: o legendarnem južnoafriškem borcu proti apartheidu in o zlatu, ki je postal vodilni izvor napajanja terorističnih organizacij, v filmu pa večplastna zgodba o težavah beguncev.
Fotografija: Nelson Mandela, Beyond the Myth - Nelson Mandela, borec proti apartheidu Foto Tvs
Odpri galerijo
Nelson Mandela, Beyond the Myth - Nelson Mandela, borec proti apartheidu Foto Tvs

Torek, 11. februarja

 


Nelson Mandela, borec proti apartheidu: TVS 1 ob 20.45


Nelson Mandela, Beyond the Myth. Fr., 2019. Režija: François-Xavier. Dok. odd. 70 min.

Nelson Mandela, južnoafriški politik in borec za človekove pravice, ostaja tudi danes eden najsvetlejših likov polpretekle zgodovine

Dokumentarna oddaja razgrinja njegovo življenjsko pot, od prvih začetkov političnega delovanja za rasno enakopravnost v Južni Afriki do njegove izvolitve za prvega temnopoltega južnoafriškega predsednika. O Mandeli spregovorijo poznavalci njegove osebnosti ter časa in okolja, v katerih je deloval. Njihova pričevanja odstirajo tudi manj znane epizode njegovega življenja in dela.



Temna stran zlata: TVS 2 ob 20.00


The Shadow Of Gold. Fr., 2019. 1/2. Režija: Sally Blake. Dok. odd. 55 min.

The Shadow Of Gold - Temna stran zlata Foto Tvs
The Shadow Of Gold - Temna stran zlata Foto Tvs


Mednarodna raziskava na Kitajskem, v Dubaju, Kongu, Peruju, Kanadi, Veliki Britaniji in v ZDA razkriva ozadja pridobivanja zlata in posledice izkoriščanja te žlahtne kovine na mednarodno gospodarstvo, lokalna, tudi staroselska prebivalstva in okolje.

V zadnjih 15. letih se je dejavnost razmahnila bolj kot kdaj koli prej, zlato je postalo celo vodilni izvor nezakonitega napajanja kriminalnih združb in terorističnih organizacij.


Makondo: TVS 2 ob 21.50
 

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Macondo. Avstr., 2014. Režija: Sudabeh Mortezai. Igrajo: Ramasan Minkailov, Aslan Elbiev, Kheda Gazieva, Rosa Minkailova. Drama. 95 min.

Makondo Foto Tvs
Makondo Foto Tvs


Ramasan ima za enajstletnika veliko odgovornosti. Skrbeti mora za mamo in mlajši sestri, njegov svet pa se vrti okoli grobe soseske v industrijskem predmestju Dunaja. Njegova mama še preboleva moževo smrt in se še navaja na novo okolje po begu iz Čečenije, zato ji Ramasan, ki že obvlada nemško, pogosto prevaja zadeve o šoli in socialni pomoči. Njegovo življenje se obrne na glavo, ko se v naselje priseli očetov vojni tovariš Isa.

Večplastna zgodba nazorno prikaže probleme beguncev – od življenja v azilnem domu prek okorele birokracije, težavne integracije v okolje in novačenja etničnih kriminalnih združb.

Komentarji: