TV namigi: Njena služba, Po sledeh baleta in LP film Laibach

Vsi namigi vas čakajo na TVS, poleg filma tedna, ki vas bo popeljal v Grčijo, si lahko ogledate še prvi del domače dokumentarne serije o plesu in dokumentarec o prvi plošči kultne slovenske skupine. 

Objavljeno
06. november 2019 00.00
Posodobljeno
06. november 2019 00.00
Njena služba. Foto: TV SLO
T. R., Vikend
T. R., Vikend

Sreda, 6. novembra


Njena služba: TV SLO 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


I douleia tis. Korpod., 2018. Režija: Nikos Labôt. Igrajo: Marissa Triandafyllidou, Dimitris Imellos, Maria Filini, Eleni Karagiorgi. Drama. 85 min. 

Panayiota je 37-letna gospodinja, ki živi z možem in dvema otrokoma v preprosti soseski v Atenah. Njihovo sicer mirno življenje je iztirila gospodarska kriza, Kostas, Panayiotin mož, je ostal brez službe in z dvema šoloobveznima otrokoma se težko prebijajo skozi vsakdan.

Nenadoma se Panayioti ponudi služba čistilke v trgovskem centru. Čeprav je služba naporna, Panayioto postopoma osebnostno spremeni … Postane bolj neodvisna in s tem bolj svobodna in prvič v življenju začuti kanček spoštovanja svoje družine. Ona, ki ni bila nič drugega kot vaško dekle, ki je imelo srečo, da jo je Kostas poročil in odpeljal v mesto, sedaj preživlja družino, medtem ko mora Kostas, ponosni Grk, doma sesati in voziti otroka v šolo.


Po sledeh baleta: TV SLO 2 ob 20.05


image
Po sledeh baleta. Foto: TV SLO


Slo., 2019. 1/6. Režija: Danica Dolinar. Dok. serija. 65 min.

Kako se je razvijal ples skozi čas, ob katerih priložnostih se je plesalo, o prvih baletnih predstavah in o rojstvu ter razvoju baleta na slovenskem vse do današnjih dni, pripoveduje nova serija.

V prvem delu spoznavamo, da so plesali že predniki Slovencev in da sta bila gledališče in ples močno prisotna tudi v zavesti Emoncev. Oddaja prikazuje družabno življenje in ples v srednjem veku, v času ljubljanskega kolegija jezuitov v 17. in 18. stoletju in v prvih desetletjih 19. stoletja, ko je bila Ljubljana zelo živahno mesto. Oddaja tudi razkriva, kdaj so na našem ozemlju prvič videli balet in kdaj je nastala prva slovenska baletna pantomima na slovensko glasbo Možiček.

Razvoj plesa osvetljujejo strokovnjaki: Ljudmila Gec Plesničar, Mirko Ramovš, Metoda Kokole, Marko Marin, jezuit Lojze Bratina, Manca Špendal, Damjan Ovsec in Veselin Miškovič.


LP film Laibach: TV SLO 2 ob 22.55


Slo., 2018. Režija: Igor Zupe. Dok. film. 60 min.

image
LP film Laibach. Foto: TV SLO


Četudi je bilo ime skupine Laibach leta 1985 politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj. Film prikazuje prelomne trenutke prve petletke, izpostavi ustanovne člane, tudi tragično preminulega frontmana Tomaža Hostnika (1961–1982). 

Film razgrinja strategijo delovanja Laibach in Laibach Kunsta v prvi polovici 80. let, njihovo vizionarstvo, duhovitost, preboj železne zavese in okupacijo Evrope ter sežejo k intimnejšim, še neslišanim zgodbam. Rdeča nit pa je ves čas plošča oziroma komadi z nje.