TV namigi: Ob stoletnici SNG Maribor, Trgovski potnik in Nanny McPhee

Slovensko narodno gledališče v Mariboru praznuje 100 let, v kompleksnem filmu Trgovski potnik o težavah urbanih Irancev, varuška Nanny pa bo s čarovnijo ukrotila sedem podivjanih otrok.
Fotografija: Svečana akademija ob stoletnici SNG Maribor Foto TVS
Odpri galerijo
Svečana akademija ob stoletnici SNG Maribor Foto TVS

Sobota, 21. septembra


Ob stoletnici SNG Maribor: TVS 2 ob 20.00


Slo., 2019. Prenos svečane akademije iz Maribora. 75 min.

V počastitev stoletnice Slovenskega narodnega gledališča Maribor so umetniške moči združile vse enote, zbrane pod streho največjega gledališča v Sloveniji in pripravile spektakularni umetniški dogodek, na katerem bodo v režiji Edwarda Cluga nastopili dramski igralci, baletni in operni solisti, oba zbora ter simfonični orkester.

Slavnostna akademija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Začela se bo s kratkimi nagovori najvišjih predstavnikov države, mestne občine in gledališča, nato pa bodo z nastopi umetnikov preteklost povezali s sedanjostjo in se zazrli v prihodnost.
 

Trgovski potnik: TVS 1 ob 21.45

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Forushande. Iran/Francija, 2016. Režija: Asghar Farhadi. Igrajo: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi. Drama. 130 min.

Forushande - Trgovski potnik Foto TVS
Forushande - Trgovski potnik Foto TVS


Iranski režiser Farhadi, znan po subtilnih filmih, v katerih se poglobi v težave urbanih Irancev, je tokrat za motiv vzel dramo Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika.

Njegova junaka Emad in Rana sta zakonca, ki v gledališču skušata na oder postaviti prav omenjeno dramo. Ko morata najti novo bivališče, jima soigralec priskrbi stanovanje, v katerem je prej živela neka ženska. Ko Rano v novem stanovanju nekega večera nekdo napade, izvesta, da je bila ženska prostitutka ...

Ambiciozen in kompleksen film se tako kot Millerjevo delo uspešno poigra s temama resnice in iluzije.

 

Nanny McPhee – Čudežna varuška: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Nanny McPhee. ZDA, 2006. Režija: Kirk Jones. Igrajo: Emma Thompson, Colin Firth, Kelly Macdonald, Thomas Brodie-Sangster. Kom. 120 min.

Nanny McPhee – Čudežna varuška Foto Planet TV
Nanny McPhee – Čudežna varuška Foto Planet TV


Zgodba se dogaja v Angliji konec 19. stoletja. Gospod Brown je vdovec, ki mora kljub žalovanju za pokojno ženo nadaljevati s svojo poslovno kariero in ob tem poskrbeti še za sedem otrok. Otroci pa so prava podivjana horda, ki je od sebe pregnala že lepo število varušk. Ko se na vratih pojavi nenavadna varuška McPhee, so otroci prepričani, da bodo tudi njo prav hitro pripeljali do živčnega zloma.

Komentarji: