TV namigi: Otroci s Petrička, Kockar Bob in EP v odbojki

Priporočamo pretresljiv slovenski dokumentarni film o otrocih, ki so jim vzeli starše in otroštvo in francosko noir kriminalko, zabeljeno s humorjem. Začenja se tudi žensko odbojkarsko prvenstvo. Slovenija se bo najprej pomerila s Poljsko.

Objavljeno
23. avgust 2019 00.00
Posodobljeno
23. avgust 2019 00.00
 Otroci s Petrička - Otroci s Petrička Foto TVS
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Petek, 23. avgusta

 

Otroci s Petrička: TVS 2 ob 20.45


Slo., 2007. Režija: Miran Zupanič. Zgod. dok. prog. 100 min.

Film, ki je žirijo 10. festivala slovenskega filma najbolj prevzel, zagotovo ni eden tistih, ki jih lahko gledamo z užitkom. Film namreč obravnava usodo otrok, ki so bili skupaj s starši zaprti v taborišču Teharje pri Celju. Junija leta 1945 so jih od staršev ločili in odpeljali v otroško taborišče Petriček, starše pa brez sojenja pobili in pokopali na neznanih krajih. Otrokom so z različnimi prevzgojnimi ukrepi poskušali iztrgati staro identiteto in jim s silo privzgojiti novo. Vzeli so jim starše in otroštvo ter jim zasekali rane, ki se do danes niso zacelile.

Dokumentarni film Otroci s Petrička je nastal po scenariju in v režiji Mirana Zupaniča, tenkočutno avtorsko nit je prispeval tudi direktor fotografije Janez Kališnik.

 

Kockar Bob: TVS 1 ob 23.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

image
Bob le flambeur - Kockar Bob Foto TVS


Bob le flambeur. Franc., 1956.  Režija: Jean-Pierre Melville. Igrajo: Isabelle Corey, Daniel Cauchy, Roger Duchesne, Guy Decomble, André Gare. Krim.

Pri Criterionu so film označili kot »komedijo manir iz podzemlja«; čeprav je postavljen v svet kriminala, pa prekipeva od stila, elegance in (varljivih) čarov.

Že dvajset let mineva, odkar je Bob prišel iz zapora zaradi bančnega ropa. V zadnjih letih se je nekdanji ropar umiril in upokojil, svojo strast do denarja pa se je naučil sproščati s kockanjem v kazinu. Nekega dne pa od krupjeja, nekdanjega obsojenca, izve, da je v kazinu na vrhuncu sezone kar 800 milijonov gotovine. Bob se ropu preprosto ne more upreti. S prijateljem Rogerjem spravi skupaj ekipo sodelavcev, ki bodo oropali kazino. Izkaže se, da ima njihov umetelni načrt nekaj lukenj in šibkih členov. Med njimi je naivni ter nezreli Bobov varovanec Paolo, ki Anni, ki jo je Bob rešil iz krempljev zvodnika, izda načrt ropa, ta pa informacijo preda v napačne roke.

 

Odbojka (Ž): Kanal A ob 20.20


image
Odbojka (Ž): Poljska - Slovenija, evropsko prvenstvo Foto Pro Plus


Poljska - Slovenija, evropsko prvenstvo. Prenos.

Evropsko prvenstvo leta 2019 bo prvo, ki ga bodo skupaj gostile štiri države in bo tako nov mejnik v razvoju odbojke v Evropi. Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo v skupini B, ki jo bo gostila dežela odbojke Poljska, igrala skupaj z gostiteljico, Italijo, Belgijo, Ukrajino in Portugalsko.

Naša ženska odbojkarska reprezentanca bo svoj drugi nastop na evropskem prvenstvu začela, podobno kot na premiernem pred štirimi leti, proti gostiteljicam. In ker je odbojka na Poljskem med najbolj priljubljenimi športi, se obeta pravi praznik igre ob mreži. Svoj del vloge pri tem bodo imele tudi Slovenke, ki se lahko v dvoboj podajo povsem sproščeno, saj vloga favoritinj pripada poljskim odbojkaricam. A je pri naši mladi zasedbi motiv po dokazovanju na najvišji ravni izjemen in punce komaj čakajo, da se prvenstvo začne.