TV namigi: Poletna noč, Tiho mesto in Čudež na reki Hudson

Big Band RTV Slovenija praznuje že 75 let, premierno grozljivka o družini, ki mora živeti v popolni tišini, in zgodba o pilotu, ki je pristal na reki.
Fotografija: Poletna noč 2020 Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Poletna noč 2020 Foto Tv Slo

Sobota, 5. septembra

 


Poletna noč 2020: TV SLO 1 ob 20.00


Slo., 2020. Vodi: Bernarda Žarn. Konc. 130 min.

Tradicionalna Poletna noč bo tokrat posvečena Big Bandu RTV Slovenija, ki praznuje že 75 let, in je bil od nekdaj nosilec razvoja slovenske zabavne in jazzovske glasbe.

Ob pomoči Simfoničnega orkestra RTVS in s številnimi solisti (Alenka Godec, Nuška Drašček, Eva Hren, Jadranka Juras, Mia Žnidarič, Nina Strnad, Anika Horvat, Saša Lešnjek, Janez Bončina Benč, Oto Pestner) bo Big Band pod taktirko Lojzeta Krajnčana, Tadeja Tomšiča in Patrika Grebla zaigral zimzelene melodije. Na koncertu se bodo spomnili dolgoletnih prvih mož orkestra, Bojana Adamiča in Jožeta Privška, ter vidnih glasbenih sodobnikov tega časa Urbana Kodra, Maria Rijavca, Janeza Gregorca, Mojmirja Sepeta, Atija Sossa, Jureta Robežnika ...
 



Tiho mesto: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

A Quiet Place. ZDA, 2018. Režija: John Krasinski. Igrajo: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe. Groz. 100 min.




Leto 2020. Zemljo so preplavili Nezemljani, ki imajo izredno občutljiv sluh. Ko zaslišijo zvok, se poženejo za njim in uničijo njegov vir. Družina Evelyn in Leeja Abbota lahko preživi le v popolni tišini – doslej jim je uspelo preživeti, ker je hči gluhonema in poznajo znakovni jezik. Na odmaknjeni kmetiji se trudijo živeti v tišini, tudi otroci se morajo igrati tako, da ne povzročajo niti najmanjšega hrupa. A bitja nekega dne vseeno zaznajo njihovo prisotnost …

Preprosta premisa filma je izvedena tako spretno in s toliko srca, da bo navdušila tako ljubitelje žanra kot tiste, ki so jim všeč družinske drame.


 

Čudež na reki Hudson: POP TV ob 21.40


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Sully. ZDA, 2016. Režija: Clint Eastwood. Igrajo: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Valerie Mahaffey, Delphi Harrington, Mike O'Malley. Bio. film. 110 min.




Clint Eastwood prinaša zgodbo pilota Chesleyja Sullenbergerja, ki je po okvari motorjev leta 2009 zaslovel s pristankom na reki Hudson sredi New Yorka.

»Že dolgo nismo imeli dobre novice v New Yorku. Sploh v povezavi z letali,« reče reševalec kapitanu Sullenbergerju v zahvalo za uspešen pristanek na vodi. Alternativa je namreč nazorno prikazana v prvih kadrih, v sanjski sekvenci, skozi katero se Sullyju pred očmi prikazujejo drugačne možnosti. Clint Eastwood mojstrsko plete zgodbo s časovnim fokusom na Sullyjevem zaslišanju v preiskavi o možnostih človeške napake, ki je hkrati prikazana kot njegova (podzavestna) terapija za posttravmatski stres.

Komentarji: