TV namigi: Prevzgojni tabor, Betonske sanje in Od blizu

V dveh premierah dokumentarcev o ameriških prevzgojnih taborih za otroke in o zapuščenih betonskih konstrukcijah pri nas, Vesna Milek pa bo tokrat gostila dr. Dana Podjeda.

Objavljeno
25. februar 2020 00.00
Posodobljeno
25. februar 2020 00.00
Boot Camp - Prevzgojni tabor Foto Tvs
R. L. Vikend
R. L. Vikend

Torek, 25. februarja

 


Prevzgojni tabor: TVS 2 ob 20.00


Boot Camp. Fr., 2018. Režija: Gaëlle Schwaller. Dok. film. 55 min.

Nasprotniki jih označujejo kot mučilne tabore, a mnogim staršem v Združenih državah Amerike se ti tabori urjenja telesa in duha v vojaškem slogu zdijo še zadnja možnost za prevzgojo svojih otrok, da ti ne bi dokončno zdrsnili v začarani krog kršenja zakonov in služenja zapornih kazni.

Dokumentarna oddaja Prevzgojni tabor prikaže petmesečni program, v katerem je vse početje skrajno odmerjeno. Mladostniki imajo na voljo le deset minut za obed, dve minuti za prho, telefon in svetovni splet sta seveda prepovedana. Vendar – ali so ti programi zares učinkoviti in kolikšen je delež mladih povratnikov, ki se vrnejo na stara pota?


 

Betonske sanje: TVS 1 ob 20.45


Slo., 2019. Režija: Urban Zorko. Dok. film. 70 min.

image
Betonske sanje Foto Damjan Švarc


Kakšno ceno plačujejo tisti, ki so se lotili ultimativnih sanj svoje dobe? Kako se danes spopadajo z zapuščino svojih življenjskih odločitev, težo sanj, ki zdaj, kot kosi betona, ležijo na njihovih dvoriščih? V filmu Betonske sanje se režiser in scenarist Urban Zorko, fasciniran nad ambicijami, ki nas ženejo, poda na krove in vrtove …

V filmu sledimo prizorom gromozanskih, pogosto betonskih ladijskih trupov, ki so jih amaterski zanesenjaki gradili širom države, v upanju, da bodo nekoč z njimi zapluli.

 


Od blizu: dr. Dan Podjed: TVS 2 ob 20.55


Pogovorna oddaja z Vesno Milek. Slo., 2020. 60 min.

image
Dan Podjed Foto Jože Suhadolnik


Zakaj se vse več opazujemo, se retorično sprašuje antropolog in raziskovalec družbenih fenomenov ter tehnologij v okviru SAZU, ki sam sebi pravi profesionalni voajer. Pravica do zasebnosti, ki je do nedavnega veljala za temeljno vrednoto demokracije, se v sodobnem svetu raztaplja kot najstničino ličilo.

Dr. Podjed se s pisateljico Vesno Milek od blizu pogovarja o pogledih velikega brata, instant zvezdništvu, vplivnežih, o zasvojenosti z všečki in novih sistemih nadzora.