TV namigi: Res čuden kamen, Skrivnostna sled in Janis – otožna deklica

Na TVS se začenja serija, ki skuša odgovoriti na vprašanje, kako je nastal ta veliki kamen, ki mu pravimo naš planet? Priporočamo še Nolanov film, ki skače po prostoru in času, in doku o Janis Joplin.

Objavljeno
20. oktober 2019 00.00
Posodobljeno
20. oktober 2019 00.00
Time-lapse burning hillside with Milky way above.  Foto Jeff Frost
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Nedelja, 20. oktobra

 

Res čuden kamen: Dihanje: TVS 2 ob 20.00


One Strange Rock: Gasp. ZDA, 2017. 1/10. Režija: Graham Booth. Dok. serija. 50 min.

V dokumentarni seriji, ki jo je produciral režiser Darren Aronfosky, skušajo odgovoriti na vprašanje, kako je nastal ta veliki kamen, ki mu pravimo naš planet? Voditelj, igralec Will Smith, in osem astronavtov, ki so Zemljo opazovali in preučevali iz vesolja, povedo neverjetno zgodbo o medsebojno povezanih in neločljivo prepletenih ekosistemih, ki omogočajo življenje več kot osem milijonov vrst rastlin in živali ter ne nazadnje nas ljudi.

V prvi oddaji bomo izvedeli, kako neopazno so povezani različni sistemi na Zemlji, ki omogočajo, da življenje diha, in ohranjajo ravnovesje, potrebno za njegov obstoj.

 

Skrivnostna sled: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
VIKEND - The Prestige - Skrivnostna sled Foto Pro Plus


The Prestige. ZDA/VB, 2006. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabo, Scarlett Johansson. Drama. 145 min.

London, konec 19. stoletja. Robert (Hugh Jackman) in Alfred (Christian Bale) sta kolega iluzionista, ki skupaj izvajata čarovniške trike. Dokler med enim od njih ne umre njuna asistentka, Robertova zaročenka, za kar Robert krivi Alfreda. Prijatelja zdaj postaneta tekmeca, še več: fanatična borca za prestiž, ki sta za čarovniški preobrat pripravljena iti do roba in čez. Nolanov koncept filma, ki skače po prostoru in času, briljantno ujame duh filma, ki se zaveda, da je bila filmska umetnost že od nekdaj tesno prepletena z magičnostjo. Rezultat je sicer hladen, a vizualno osupljiv komentar človeške obsedenosti.

Nolanov koncept filma, ki skače po prostoru in času, briljantno ujame duh filma, ki se zaveda, da je bila filmska umetnost že od nekdaj tesno prepletena z magičnostjo. Rezultat je sicer hladen, a vizualno osupljiv komentar človeške obsedenosti.

 

Janis – otožna deklica: TVS 2 ob 20.50


image
VIKEND - Janis: Little Girl Blue - Janis - otožna deklica Foto TVS


Janis: Little Girl Blue. ZDA, 2015. Režija: Amy Berg. Igrajo: Janis Joplin, Cat Power, Karleen Bennett, Laura Joplin, Michael Joplin. Bio. dok. prog. 110 min. 

Kariera ameriške pevke Janis Lyn Joplin (1943–1970) je trajala le tri leta, a je v tem času postala glasbeni simbol uporništva za generacijo ob koncu šestdesetih let 20. stoletja.

Dokumentarni prispevek temelji na pismih, ki jih je Janis pošiljala družini in prijateljem. Janis sta sicer za glasbo navdušila starša Seth in Dorothy Joplin. Kot članica skupine Big Brother and the Holding Company je zaslovela leta 1967 z nastopom na festivalu v Montereyju, ko je s hripavim glasom in pretresljivo izrazitostjo prevzela poslušalce.