TV namigi: Slepo plezanje, Internet vsega, Velika in Annie Hall

V dokumentarcih o plezalcu na najvišji ravni, ki je popolnoma slep, in o evoluciji interneta in kaj nam ta ponuja zdaj. Začenja se nadaljevanka o ruski carici Katarini Veliki, Woody Allen pa bo nevrotičen televizijski komik v enemu svojih najboljših filmov.
Fotografija: Slepo plezanje FOTO: TVS
Odpri galerijo
Slepo plezanje FOTO: TVS

Torek, 2. junija

 

Slepo plezanje: TVS 1 ob 21.05


Climbing Blind. VB, 2020. Režija: Alastair Lee. Dok. film. 60 min.

Jesse Dufton se je rodil z 20-odstotnim vidom, po tridesetem letu pa je skoraj popolnoma oslepel. A do plezanja čuti preveliko strast, da bi odnehal: še vedno trenira za tekme na najvišji ravni in pleza tradicionalne smeri, kljub težavam z vidom pa njegova plezalna raven vztrajno raste.

Jesse je v središču večkrat nagrajenega dokumentarca. Film prikaže, kako se je Jesse lotil plezanja znamenitih pečin na Škotskem, s ciljem, da bi postal prvi slepi plezalec, ki mu jih je uspelo preplezati. A to ni le zgodba o plezanju, je tudi zgodba o ljubezni in zaupanju.


 


Internet vsega: TVS 2 ob 20.00


The Internet of Everything. Kan., 2020. Režija: Brett Gaylor. Dok. film. 50 min.

Internet vsega FOTO: TVS
Internet vsega FOTO: TVS


Internet ni več omejen le na uporabo računalnika in telefona, zdaj je tudi v smetnjakih, hladilnikih in infrastrukturi naših mest. S povezovanjem fizičnega sveta v »internet vsega« se na splet selijo tudi podatki o vodenju gospodinjstev, podatki o našem zdravju in gibanju po mestu.

Oddaja se zazre v evolucijo interneta in poskuša odgovoriti na vprašanje, ali je internet res povečal moč demokracije ali pa se je spremenil v rodovitna tla za gradnjo novih imperijev.

 

Velika: HBO ob 20.00


The Great. VB., 2020. 1. sez. 1/10. Režija: Colin Bucksey. Igrajo: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Bayo Gbadamosi. Hum. nan. 55 min.

Velika FOTO: HBO
Velika FOTO: HBO


Za zgodovinsko dramo Najljubša se z oskarjem nagrajeni scenarist Tony McNamara še enkrat loti prereza različnih filmskih žanrov in duhovitega prirejanja zgodovine, tokrat v Rusiji 18. stoletja.

Prva sezona serije prinaša namišljeno, zabavno in anahronistično zgodbo o idealističnem romantičnem dekletu, ki prispe v Rusijo zaradi dogovorjene poroke s carjem Petrom Velikim. Upala je na ljubezen in toplino, vendar naleti na nevaren, izprijen in zahrbten svet, in to bo poskušala za vsako ceno spremeniti.

 

Annie Hall: TVS 2 ob 20.55


Vikendova ocena: 5 (od 5)

ZDA, 1977. Režija: Woody Allen. Igrajo: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane, Paul Simon. Kom. 100 min.


Annie Hall FOTO: TVS
Annie Hall FOTO: TVS


Alvy Singer je uspešen televizijski komik, po drugi strani pa zelo negotov, nevrotičen in težek mož. Za seboj ima dve zakonski polomiji, pa tudi zdajšnja partnerica Annie ga zapušča. Odhaja namreč v Los Angeles, da bi si ustvarila pevsko kariero. Alvy je seveda obupan in poskuša razumeti razloge, zaradi katerih je v svojih zvezah z ženskami neuspešen.

Komentarji: