TV namigi: Strast do letenja, Privid spomina in Manhattan

Premiera dokumentarca Dušana Moravca, v katerem predstavi štiri strastne letalce, premierno tudi dokumentarec o nezanesljivosti človeškega spomina. Woody Allen pa se bo v kultnem filmu lotil pisanja romana.

Objavljeno
26. maj 2020 06.30
Posodobljeno
26. maj 2020 06.30
Strast do letenja Foto Miro Majcen
R. L., Vikend
R. L., Vikend

Torek, 26. majaStrast do letenja: TVS 1 ob 21.00


Slo., 2020. Režija: Dušan Moravec. Dok. film. 55 min.

Strast do letenja je dokumentarni film o treh letalcih in eni letalki. Štiri različne osebnosti, štiri različne zgodbe, štiri strani neba in ena skupna lastnost. Vsak od njih je pripravljen storiti skoraj vse, da je lahko čim več v zraku. V letalu. Potniškem, vojaškem, akrobatskem, šolskem. Strasti do letenja ne moreš pridobiti, strast do letenja je prirojena.

V dokumentarnem filmu, ki je nastal po scenariju in v režiji Dušana Moravca, so glavni portretiranci prva kapitanka na Slovenskem Alja Berčič Ivanuš, legendarni primorski letalec Benjamin Ličer, poklicni pilot Primož Jovanović in profesionalni rock fotograf Miro Majcen.

 


Privid spomina: TVS 2 ob 20.00


Memory Mirage. Kan., 2018. Režija: Josh Freed. Dok. film. 55 min.

image
Privid spomina Foto Tvs


Svoje spomine negujemo, saj se ob njih zavedamo, kdo smo. Pa so zanesljivi? Znanstveniki so dokazali, da je v človeka mogoče vsaditi spomine na dogodke, ki se mu v resnici niso nikoli pripetili.

Tako kot si narobe zapomnimo človekovo ime, si narobe zapomnimo tudi pretekle dogodke. Zadnje študije ugotavljajo, da je človeški spomin zelo krhek in nezanesljiv. Prav nezanesljivost spomina pa ima lahko tudi tragične posledice – nehoteno krivo pričanje, ki temelji na zmotnih spominih, je v ZDA in Kanadi dokazano spravilo za zapahe vsaj 350 nedolžnih ljudi. V toliko primerih so namreč pozneje ovrgli obtožbe z analizo DNK v sledovih s krajev zločinov.


 

Manhattan: TVS 2 ob 21.55


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Manhattan. ZDA, 1979. Režija: Woody Allen. Igrajo: Woody Allen, Diane Keaton, Michael Murphy, Mariel Hemingway, Meryl Streep. Kom. 100 min.


image
Manhattan Foto Tvs


Dvainštiridesetletni Isaac pusti službo in začne pisati svoj prvi roman. V njem pomembno vlogo igra njegovo najljubše mesto New York. Sprašuje se, kako bo plačeval preživnino nekdanji ženi Jill, okrutni lezbijki, ki sicer piše zelo zagrenjen, jezen roman o njem in njuni ločitvi.

Isaac se lahko za kanček nežnosti obrne k mladi punci Tracy, ki je presenetljivo zrela, inteligentna in privlačna, a žal še vedno v gimnaziji, zato je nehvaležni Isaac ne jemlje preveč resno.