TV namigi: Tarča, Globus, Točka preloma, Z Montyjem Donom po japonskih vrtovih in Pogum molka

V Tarči bodo govorili o delitvi denarja iz zdravstvene blagajne, Monty Don se bo v dokumentarni seriji potepal po Japonski, v večernem dokumentarcu pa o Placidu Corteseju, ki je med drugo svetovno vojno rešil tisoče ljudi.

Objavljeno
14. november 2019 00.00
Posodobljeno
14. november 2019 00.00
Tarča Foto David Mercado Reuters
R. L. Vikend
R. L. Vikend

Četrtek, 14. novembra

 

Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slo., 2019. Pol. odd.

V Tarči o tem, kdo in kako deli denar, ki se steče v javno zdravstveno blagajno? Sistem spominja na socialistično planiranje, kjer je vnaprej določeno tudi število porodov, ki bodo plačani. V skupščini, ki potrjuje razdelitev denarja, pa sedijo tudi tisti, ki sami poslujejo z zavodom.

V Globusu o vrenju v Latinski Ameriki, ki vse bolj razkriva slabo vodenje, demokratični deficit in globoko vkoreninjeno neenakost. Lahko pritisk ulice spremeni delovanje gospodarsko-političnih elit?

V Točki preloma pa o tem, ali bi bilo smiselno spet oživiti tovarno sladkorja v Sloveniji? In - kako pomembne so bile droge za razcvet kemijske in farmacevtske industrije v Nemčiji? O tem avtor knjige Popolna omama.
 


Z Montyjem Donom po japonskih vrtovih: Pomlad: TVS 2 ob 20.05


Monty Don's Japanese Gardens: Spring. VB., 2019.1/2. Dok. prog. 60 min.

image
Monty Don's Japanese Gardens: Spring - Z Montyjem Donom po japonskih vrtovih: Pomlad Foto TVS


Monty Don bo v tokratnih oddajah potoval po Japonski in spoznaval različne sloge japonskih vrtov. V prvem delu jih bo obiskal spomladi, v času razcveta čudovitih češnjevih cvetov.

Ogledal si bo znameniti vrt Kenrokuen v mestu Kanazava. Potem se bo ustavil v japonski prestolnici vrtnarjenja, v Kjotu, in si ogledal vrt z ribnikom, nato pa se bo odpeljal do budističnega templja z vrtom, ki se močno razlikuje od vrtov s cvetočimi češnjevimi drevesi. Med drugim si bo ogledal suhe zenske vrtove in čajne vrtove ter se preizkusil v urejanju ikebane.

 

Pogum molka: TVS 2 ob 22.15


Il coraggio del silenzio. Ita., 2006. Dok. film. 75 min.

image
Il coraggio del silenzio - Pogum molka Foto TVS


Osmega oktobra 1944 je prišel Placido Cortese iz bazilike sv. Antona v Padovi. Na trgu sta ga pričakala esesovska agenta. Sedel je z njima v avto in nikoli več ga niso videli.

Placido Cortese je bil tedaj star 37 let. Bil je manjši brat minorit, ki je med vojno s pomočjo razvejene mreže prijateljev rešil tisoče ljudi: Judov, Slovencev, Hrvatov in ameriških ujetnikov. Dokumentarna oddaja je zgodba o njegovem delu in izginotju.