TV namigi: Vaiana, Tokijska zgodba in Nedorasle mame

Animirani film o neustrašni poglavarjevi hčeri, ki se z jadrnico poda na pot, film o povojni Japonski, ki jo je zajel val modernizacije in nanizanka o mami samohraniki, ki se ji življenje postavi na glavo, ko se na vratih pojavi njena mama.
Fotografija: Moana - Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka Foto Planet TV
Odpri galerijo
Moana - Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka Foto Planet TV

Petek, 24. januarja


Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Moana. ZDA, 2016. Režija: Ron Clements. Glasovi: \t Katja Ajster, Rok Kunaver, Vesna Jevnikar, Primož Pirnat. Anim. film. 120 min.


Pred tri tisoč leti so največji svetovni morjeplovci prečkali širni Tihi ocean in odkrivali številne otoke Oceanije. Nato so se njihova potovanja nenadoma ustavila za več tisoč let, in nihče ne ve, zakaj.

Edina, ki jo morje še vedno neustavljivo privlači, je poglavarjeva hči Vaiana, katere največja želja je zapluti v prepovedane vode odprtega oceana. Ko njen domači otok doleti prekletstvo, ki povzroči pomanjkanje, se neizkušena Vaiana sama poda z jadrnico na pot, da bi poiskala rešitev.

Krasna animacija in večplastna glavna junakinja dodata svežino sicer preizkušeni Disneyjevi formuli.

 


Tokijska zgodbaTVS 1 ob 22.55


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Tokyo Story. Jap., 1953. Režija: Yasujirô Ozu. Igrajo: Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara, Haruko Sugimura, Sô Yamamura. Drama. 140 min.


Tokijska zgodba Foto Tvs
Tokijska zgodba Foto Tvs


Film prikazuje Japonsko v 50. letih prejšnjega stoletja, ko je deželo, poraženo v drugi svetovni vojni, zajel val modernizacije in vpliv zahodnega sveta. Tomi in Šukiči zapustita rojstni kraj in obiščeta odrasle otroke v Tokiu. Razžalosti ju odkritje, da ju imajo otroci za breme in jima niso pripravljeni posvetiti nekaj svojega časa. Zanju skrbi le Noriko, vdova po njunem sinu, ki je med vojno izginil.

Konflikt med starejšo in mlajšo generacijo, ki je tematsko povezan z minevanjem časa in melanholijo, v desetletjih od nastanka ni izgubil niti malo svoje pripovedne moči.

 


Nedorasle mame: Brio ob 23.40


Mom. ZDA, 2013. 1. sez. 1/22. Igrajo: Anna Faris, Allison Janney, Mimi Kennedy, Jaime Pressly. Hum. nan.

Mom - Nedorasle mame Foto Pro Plus
Mom - Nedorasle mame Foto Pro Plus


Ko Bonnie naenkrat izgubi službo in stanovanje, pristane na dnu ter ponovno skuša sestaviti skupaj svoje življenje. Christy si prizadeva, da bi bila dobra mati svojima otrokoma in jima omogočila svetlo prihodnost.

Njeno življenje se ponovno postavi na glavo, ko se na njenem pragu pojavi mama Bonnie. Christy ji v težkih trenutkih nudi oporo in ji želi pomagati po najboljših močeh. Potrto Bonnie presenetijo prijateljice iz skupine za odvajanje od alkoholizma, ki ji prav tako stojijo ob strani.

Komentarji: