TV namigi: Veter se obrača, Varna hiša in Jiři in Otto Bubeniček

V filmu tedna o težavah para, ki se preizkuša v samooskrbnem kmetijstvu, v drugi sezoni Varne hiše bodo lovili novega zločinca, dokumentarni film o bratih, baletnih plesalcih Bubeniček, pa prikaže njuni zadnji predstavi pred upokojitvijo.

Objavljeno
18. september 2019 00.00
Posodobljeno
18. september 2019 00.00
Le vent tourne / With the Wind - Veter se obrača Foto TVS

Sreda, 18. septembra

 

Veter se obrača: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Le vent tourne. Fr., 2018. Režija: Bettina Oberli. Igrajo: Mélanie Thierry, Pierre Deladonchamps, Nuno Lopes, Anastasia Shevtsova, Audrey Cavelius. Drama. 85 min.

Film se dogaja na odmaknjeni kmetiji, v pokrajini Jura med vzhodno Francijo in Švico. Tam živita Pauline in Alex, mlad par, ki se preizkuša v samooskrbnem kmetijstvu in živi v popolnem sožitju z naravo. Moč in življenjski zagon črpata iz ljubezni, življenjskih idealov in trdega dela …

Zadeve so že tako daleč, da sta pravzaprav tik pred popolno neodvisnostjo, saj naj bi prek samostojne vetrne elektrarne začela proizvajati še svojo elektriko. Postavitev turbine zaupata strokovnjaku, Samuelu, ki je obenem privlačen moški. Pauline njegova prisotnost vznemiri in nenadoma je ogroženo razmerje z Alexom pa tudi vrednote, na katere je stavila ...

 

Varna hiša: Vran: TVS 2 ob 22.00


Safe House. VB, 2017. 2. sezona. 1/4. Igrajo: Stephen Moyer, Zoe Tapper, Sunetra Sarker. TV-serija. 45 minut.

image
Safe House - Varna hiša: Vran Foto TVS


Po uspešni prvi sezoni, v kateri je imel glavno vlogo Christopher Eccleston, so se ustvarjalci lotili še ene, a z novo zgodbo in novimi protagonisti. Skupna jim je le naslovna varna hiša, ki jo vnovič vodi nekdanji policist.

Ta je tokrat Tom Brook, ki mu pri tem pomaga žena Sam. Njun svet se zamaje z novico o zločinu, na las podobnem seriji zločinov, ki jih je pred leti preiskoval Tom. Takrat je zločinec z vzdevkom Vran pred očmi mož ugrabljal žene, medtem ko so sami lahko le nemočno opazovali. Zdaj je ugrabljena žena Johna Channinga, ki mu Tom ponudi, da se s hčerko Dani preseli v varno hišo ...

 

Jiři in Otto Bubeniček: TVS 2 ob 20.05


Jiři & Otto Bubeniček. Češ., 2016. Režija: Olga Sommerová. Igrajo: Josef Somr, Jirí Barta, Vera Chytilová, Ladislav Fuks, Karel Gott. Bio. dok. film. 55 min.

image
Jiři in Otto Bubeniček Foto TVS


Brata dvojčka Bubeniček se uvrščata med najbolj uveljavljene plesalce v svetu baletne scene. Ko sta bila stara 40 let (2014) sta objavila, da prekinjata baletno kariero kot plesalca. Dokumentarni film o njunem življenju in delu prikazuje njuni zadnji predstavi.

Jiři se je kot baletni plesalec poslovil s predstavo od dresdenske Opere Semper, Otto pa od svetovno znane hamburške Opere. Bilo pa je to le slovo od aktivnega plesanja, saj sta se oba podala na novo, zanimivo ustvarjalno koreografsko pot. V filmu ju spremljajo po različnih gledališčih v svetu, od Dresdna do Hamburga, Pariza, Dortmunda in Japonske.