TV namigi: Videti El Aaiun, Kaj smo zagrešili? in Vrnitev na Itako

Dokumentarec o begunskem taborišču v Sahari, komedija o meščanskem paru s predsodki pred tujci, v drami pa se skupina prijateljev sreča po šestnajstih letih.

Objavljeno
30. junij 2020 06.30
Posodobljeno
30. junij 2020 06.30
Videti El Aauin Foto Tv Slo
R. L., Vikend
R. L., Vikend

Torek, 30. junija

 


Videti El Aaiun: TV SLO 1 ob 20.50


Slo., 2020. Režija: Erik Valenčič. Dok. film. 65 min.

Globoko v Sahari, na skrajnem zahodu Alžirije, tik ob meji z Marokom, Zahodno Saharo in Mavretanijo, že več kot 40 let stojijo begunska taborišča Sahravijev.

Sahraviji so ljudstvo Zahodne Sahare, ki ji v času dekolonizacije afriške celine ni bilo usojeno postati neodvisna država. Danes dve tretjini njihovega ozemlja zaseda Maroko. Taborišča so se spremenila v naselja, poimenovana po mestih v Zahodni Sahari. Eden od njih se imenuje El Aaiún.

 


Bog, le kaj smo zagrešili?: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?. Fr., 2014. Režija: Philippe de Chauveron. Igrajo: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau. Kom. 110 min.


image
Bog, le kaj smo zagrešili? Foto Pro Plus


Claude in njegova žena Marie sta ugledna meščana, ki gojita tradicionalne francoske vrednote. Imata štiri hčere in komaj skrivata svoje nezadovoljstvo nad tem, da si je prva izbrala Arabca, druga Juda in tretja Kitajca. Ko izvesta, da ima najmlajša katolika po imenu Charles (kot general de Gaulle, ki ga cenita), sta navdušena. A izkaže se, da je Charles temnopolt in doma s Slonokoščene obale.

V komediji, ki se zdi, kot da je obtičala nekje v šestdesetih, mrgoli rasističnih stereotipov, za katere režiser trdi, da naj bi ovrgli predsodke pred tujci.

 


Vrnitev na Itako: TV SLO 2 ob 21.30


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Retour à Ithaque. Fr., 2014. Režija: Laurent Cantet. Igrajo: Jorge Perugorría, Isabel Santos, Néstor Jiménez, Fernando Hechavarria, Pedro Julio Díaz Ferran. Drama. 90 min.


image
Vrnitev na Itako Foto Tv Slo


Vroča poletna noč v Havani. Pet prijateljev se po dolgih šestnajstih letih spet sreča z Amadeom, ki se iz Madrida vrne na rodno Kubo. Skozi pogovore petih prijateljev se razkriva vsa tragika življenja srednje generacije, v bistvu pravih otrok socializma Castrove Kube.

Večina filma se odvija na eni sami lokaciji, na strešni terasi, kjer poteka pogovor. Struktura filma je zaprta in sloni na likih in dialogih. Zato film potrebuje potrpežljivega gledalca, a režiser Laurent Cantet vsakič, ko bi lahko začelo dogajanje dolgočasiti, naredi kakšno malenkost, ki vrne ritem.