TV namigi: Vsi proti vsem, Lebdenje in Pozabi Saro

Televizijska premiera filma Andreja Košaka, dokumentarec o prvi slovenski koreografki Rut Vavpotič in film o glasbeniku, ki ga dekle zapusti po šestih letih.
Fotografija: Vsi proti vsem Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Vsi proti vsem Foto Tv Slo

Sreda, 30. septembra



Vsi proti vsem: TV SLO 1 ob 20.05


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Vsi proti vsem. Slo., 2019. Režija: Andrej Košak. Igrajo: Vlado Novák, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc, Blagoj Veselinov. Drama. 110 min.




Film se dogaja v izmišljenem majhnem slovenskem mestu Rovte. Glavni lik je dolgoletni župan Franta, ki je vajen, da vsi, celo njegova lastna žena, plešejo, kakor on žvižga, in da se vsi morebitni škandali kar se da hitro pometejo pod preprogo. A Franta zdaj izgublja volitve in vprašanje je, kako daleč je pripravljen iti, da bi obdržal svoj položaj.

»Slovenska tranzicija nam je pokazala, kako sta demokracija in politika postala sinonima za korupcijo. V filmu sem nastavil ogledalo svetu, v katerem danes živim,« je izjavil režiser Košak.
 



Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič: TV SLO 2 ob 20.05


Slo., 2020. Režija: Marta Frelih. Dok. film. 60 min.

Rut Vavpotič Foto Arhiv Tv Slo
Rut Vavpotič Foto Arhiv Tv Slo


Film pripoveduje zgodbo o prvi slovenski koreografki Rut Vavpotič. Rodila se je 2. marca 1908 v Idriji učiteljici baleta Marženi Pešan, ki je bila češkega rodu in akademskemu slikarju in scenografu Ivanu Vavpotiču. Po končanem šolanju je delala z različnimi svetovno znanimi koreografi: z Michaelom Fokinom, Kurtom Joosom in Bronislavo Nižinsko, plesala je s pomembnimi solisti in sodelovala v odmevnih baletnih ansamblih.

Rut sta v filmu upodobili balerina Ana Klašnja in igralka Aleksandra Balmazovič, njenega očeta Ivana Vavpotiča pa Brane Grubar. Sodelujejo tudi strokovnjaki Milček Komelj, Danica Dolinar, Tea Rogelj, Štefan Vevar in Benjamin Virc ter Rutina prijateljica Živa Ogrin.
 



Pozabi Saro: Planet TV ob 20.00


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Forgetting Sarah Marshall. ZDA, 2008. Režija: Nicholas Stoller. Igrajo: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand, Bill Hader. Rom. kom. 120 min.


Pozabi Saro Foto Planet TV
Pozabi Saro Foto Planet TV


Peter Bretter, glasbenik, ki je bil skoraj šest let srečen s svojim dekletom, televizijsko zvezdnico Saro Marshall, ji držal torbico in se umikal iz kadra, ko so jo obletavali fotografi, jo spremljal na rdeči preprogi in za njeno televizijsko serijo pisal glasbo, iznenada izve, da je zveze konec.

Sarah ga pusti. Brez opozorila. Peter niti slutil ni, da je kaj narobe. Da bo šok še večji, mu Sarah pove, da ima drugega.

Komentarji: