TV namigi: Ženske tečejo, Ukradeni otroci in Lebdenje

Danes tri televizijske premiere. V filmu tedna največja češka kinouspešnica doslej, v miniseriji o nosečnicah, ki jih čaka nezakonita odtujitev otrok, v igranem dokumentarcu pa o prvi slovenski koreografinji Rut Vavpotič.
Fotografija: Zeny V Behu - Film tedna: Ženske tečejo FOTO: TVS
Odpri galerijo
Zeny V Behu - Film tedna: Ženske tečejo FOTO: TVS

Sreda, 25. marca

 


Ženske tečejo: TVS 1 ob 19.55


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Zeny v behu. Češ., 2019. Režija: Martin Horský. Igrajo: Zlata Adamovská, Jenovéfa Boková, Samuel Gyerták. Kom. 110 min.


Vera je lepo in polno živela z Jindrichom, dokler tega ni izdalo srce. Po pogrebu je trdno odločena, da bo izpolnila njegovo zadnjo željo in bo pretekla maraton. Mati in tri odrasle hčerke se odločijo, da si bodo progo razdelile in bodo maraton pretekle kot družinska štafetna ekipa. Čeprav nobena ni pretekla še niti metra, ne vidijo težav.

Režijski prvenec Martina Horskýja je postal največja češka kinouspešnica doslej. Že v prvem mesecu in pol si ga je ogledalo milijon Čehov, na koncu pa je film zbral več kot sedem milijonov evrov prihodka. Lahkotna zabava za široke množice.

 


Ukradeni otroci: Kino ob 21.50


Ninos robados. Špa., 2013. 1–2/2. Režija: Salvador Calvo. Igrajo: Adriana Ugarte, Alicia Borrachero, Eduard Farelo, Macarena García, Nadia de Santiago. Miniserija. 100 min.

Ninos Robados - Ukradeni otroci FOTO: Pro Plus
Ninos Robados - Ukradeni otroci FOTO: Pro Plus


Violeta in Conchita sta mladi nosečnici, ki se v 70. letih soočata s samotnim materinstvom. Prva je samohranilka, ki zadnje dni pred porodom preživlja v Madridu v zavetišču cerkvene skupnosti, druga pa v garsonjeri v Bilbau, ki jo upravlja ženska iz baskovske visoke družbe.

Ko napoči čas poroda, obe odpeljejo v isto porodnišnico, kjer ju pričakata sestra Eulalia in zdravnik dr. Mena, ki sta zadolžena za enoto za novorojenčke. Poleg tega sta odgovorna tudi za vrsto nezakonskih posvojitev po vsej Španiji. Violeta in Conchita tako v čudnih okoliščinah izgubita svoja otroka.

 


Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič: TVS 2 ob 20.00


Slo., 2020. Režija: Marta Frelih. Dok. film. 60 min.

Rut Vavpotič FOTO: TVS
Rut Vavpotič FOTO: TVS


Film pripoveduje zgodbo o prvi slovenski koreografki Rut Vavpotič. Rodila se je 2. marca 1908 v Idriji učiteljici baleta Marženi Pešan, ki je bila češkega rodu, in akademskemu slikarju in scenografu Ivanu Vavpotiču. Svojo baletno kariero je pričela kot dvanajstletna deklica leta 1920 v Ljubljani v novoustanovljenem slovenskem poklicnem baletnem ansamblu. Leta 1924, s šestnajstimi leti, je predstavila svoj prvi solistični recital, nato pa še istega leta odšla na izobraževanje v Pariz.

Rut Vavpotič sta v filmu upodobili balerina Ana Klašnja in igralka Aleksandra Balmazovič, njenega očeta Ivana Vavpotiča pa Brane Grubar. Čas, v katerem je plesala in ustvarjala, osvetljujejo strokovnjaki Milček Komelj, Danica Dolinar, Tea Rogelj, Štefan Vevar in Benjamin Virc ter Rutina prijateljica Živa Ogrin.

Komentarji: