Ukrajina v Tel Aviv ne bo poslala zmagovalke domačega izbora

Pevka Maruv odklonila podpis pogodbe. »Nisem pripravljena na nastop s slogani, ki bi tekmovanje spreobrnili v promocijo naših politikov,« je zapisala.

Objavljeno
26. februar 2019 16.47
Posodobljeno
26. februar 2019 17.23
Maruv je imela časa za podpis pogodbe 24 ur, nakar so na ukrajinski televiziji predstavitev njene pesmi, četudi je zmagala po okusu ukrajinske javnosti, odpovedali. FOTO: Stringer/Reuters
V. U.
V. U.
Evrovizijski nastop Ukrajine je znova visoko spolitiziran, ponovno zaradi odnosov med to državo in Rusijo. In četudi zmagovalna pesem ukrajinskega nacionalnega izbora za nastop v Tel Avivu Siren Song pevke Maruv – oziroma Anne Korsun – že kotira visoko, na youtubu si jo je doslej ogledalo okoli sedem milijonov ljudi (zgolj najbolj ogledan video je videlo že 2,3 milijona ljudi), pevke na evrovizijskem odru, kaže, ne bo.

Pevkino pot v Tel Aviv je odpovedala ukrajinska televizija UA:PBC, razlog odpovedi pa je, da je Maruv odklonila podpis pogodbe, v kateri je bila tudi postavka, da začasno ne sme nastopati v Rusiji. Maruv se je bila, kot piše BBC, pripravljena odpovedati prihodnji turneji po Rusiji, a je od pogodbe odstopila zaradi drugih postavk. Doživela jih je kot cenzuro.Časa za podpis pogodbe je imela 24 ur, nakar so na ukrajinski televiziji predstavitev njene pesmi, četudi je zmagala po okusu ukrajinske javnosti, odpovedali. Predstavnika bodo poiskali med ostalimi finalisti nacionalnega izbora.


 

»Sem glasbenica, ne pa netopir v politični areni«


»Odpoved koncertom v Rusiji za nas ni bil prednosten problem. Glavna razhajanja so bile druge točke pogodbe, ki bi me, če bi jih podpisala, zasužnjile. Sem državljanka Ukrajine, plačujem davke in Ukrajino iskreno ljubim, vendar nisem pripravljena na nastop z slogani, ki bi tekmovanje spreobrnili v promocijo naših politikov. Sem glasbenica, ne pa netopir v politični areni,« je zapisala Maruv.

Odzvali so se tudi televizijci: »Izvajalec, ki predstavlja Ukrajino ... ima tudi zavezo, da postane kulturni ambasador Ukrajine, ki svetu ne predstavlja le svoje glasbe, pač pa tudi poglede ukrajinske družbe. Televizija UA:PBC in pevka Maruv nista našla skupne podlage za misijo predstavitve Ukraine na tem mednarodnem pevskem tekmovanju.«

Kot dodaja BBC, so odločitev televizije o odpovedi nastopa Maruv podprli tudi politiki. Ukrajinski kulturni minister je izjavil, da bi morali nastope na Evroviziji dovoliti »patriotom, ki se zavedajo odgovornosti«.