V Avstraliji se spopadajo s snegom, mrazom in močnim vetrom

V Avstraliji je snežilo tudi na predelih, kjer sneg ni običajen.
Fotografija: Zaradi slabih vremenskih razmer so ustavili tudi trajekte. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Zaradi slabih vremenskih razmer so ustavili tudi trajekte. FOTO: AFP

Nadpovprečno debela snežna odeja za mesec junij ne preseneča le obiskovalcev gora pri nas, pač pa snežne padavine presenečajo tudi Avstralce, za katerimi je sicer nadpovprečno vroče poletje. Na tej celini, kjer je zdaj zima, sneži celo na predelih, kjer snega niso vajeni.

Sneg je med drugim pobelil zvezno državo Queensland, kjer imajo sicer subtropsko do tropsko podnebje in kjer obilnejših snežnih padavin ni bilo že od leta 2015, kot tudi Novi Južni Wales. Po prvih padavinah so se znižale tudi temperature zraka, sledili pa so močni sunki vetra, ki so ozračje še dodatno ohladili. Avstralski urad za meteorologijo je pojav opisal kot redkega. Sneg je padel blizu mesta Stanthorpe, 220 kilometrov jugozahodno od Brisbana, temperature so se približale ledišču, mraz pa je še okrepil mrzel veter.

Težave z vremenom imajo tudi v Sydneyju, kjer se po poročanju medijev soočajo s padavinami in močnim ledenim vetrom.

Pristojne službe so izdale vremensko opozorilo za tisočkilometrski obalni pas, ki vključuje tudi Sydney. Prebivalce pozivajo, naj v močnem deževju in ob močnih vetrovih ostanejo notri, popotnike pa opozarjajo na zamude na cestah, železnicah, pri letih in vodnih poteh. Zaradi slabih vremenskih pogojev so namreč v sydneyjskem pristanišču ustavili trajekte.

Komentarji: