V Veliki Britaniji odkrili novo vrsto dinozavra, sorodnika tiranozavra

Dinozaver, odkrit na otoku Wight, je pripadal skupini teropodov. Živel je pred 115 milijoni let in dosegel štiri metre dolžine.
Fotografija: Fotografija prikazuje skelet tiranozavra iz The Field Museuma v Chicagu. FOTO: Jim Young/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija prikazuje skelet tiranozavra iz The Field Museuma v Chicagu. FOTO: Jim Young/Reuters

Paleontologi z Univerze Southampton v Veliki Britaniji so prepričani, da fosilizirane kosti, ki so jih lani odkrili ob obali pri Shanklinu na otoku Wight ob južni obali Anglije, pripadajo doslej neznani vrsti dinozavra, poroča BBC. Domnevno je bil iz skupine teropodov, ki ji je pripadal tudi danes najbolj znani veliki mesojedi dinozaver, tiranozaver. 



Poimenovali so ga Vectaerovenator inopinatus, živel je pred okoli 115 milijoni let, v obdobju krede. Ocenjujejo, da je dosegel štiri metre dolžine. 



Njegovo ime odraža, da so raziskovalci v nekaterih dinozavrovih kosteh – gre za le štiri kosti iz vratu, hrbta in repa – odkrili votle prostore, značilne za kasnejše ptice. Omogočajo lažji skelet. Chris Barker, ki je vodil raziskavo Univerze Southampton, ocenjuje, da je imela nova vrsta dinozavrov precej občutljiv skelet.

Prvi ostanek dinozavra je sicer odkril lovec na fosile Robin Ward, sledilo je več drugih raziskav, zdaj so fosili na ogled v lokalnem muzeju.

Komentarji: