Veliko trdega posla, malo glamurja

Tretjino daljša lestvica najpremožnejših dam, ki so same ustvarile premoženje.

Objavljeno
06. junij 2019 19.35
Posodobljeno
06. junij 2019 19.43
Oprah Winfrey je iz televizijskega šova ustvarila imperij. FOTO: Reuters
Bolj kot kdaj prej so ženske uspešne pri ustvarjanju posla, ugotavljajo pri ­ameriški poslovni reviji Forbes. Zadnjo lestvico najpremožnejših dam, ki so vse same ustvarile, so podaljšali za kar tret­jino in zdaj zajema 80 bogatašinj. Njihovo premoženje skupaj znaša 72 milijard evrov, stare so od 21 do 92 let, skoraj polovica jih živi v Kaliforniji.

Na lestvici pritegnejo pogled imena, kot so zvezde šovbiznisa Oprah Winfrey (10. mesto), Kylie Jenner (23.), Rihanna (37.), Madonna (39.), Céline Dion (46.), Beyoncé ali Barbra Streisand (delita si 51. mesto), a vrh ne pripada njim.

image
REUTERS Rihanna je na Forbesovi lestvici najpremožnejših žensk zasedla 37. mesto, je pa bila razglašena za najbogatejšo glasbenico. FOTO: Reuters


Najpremožnejša ženska, ki je sama ustvarila bogastvo, je 72-letna Diane Hendricks, soustanoviteljica in direktorica družbe ABC Supply iz Wisconsina. Čeprav je v precej glamurozni družbi, je njeno podjetje bistveno bolj prizem­ljeno, je namreč največji distributer strešnih kritin, materialov za pročelja in oken v Združenih državah Amerike.

Leta 1982 sta ga ustanovila z možem Kenom. Ko je leta 2007 umrl, je prevzela najvišji položaj v družbi ter jo vodila skozi dve veliki združitvi – s konkurenčnim podjetjem Bradco in distributerjem gradbenega materiala L&W Supply. Njeno premoženje je ocenjeno na 6,2 milijarde evrov, približno 1,5 milijarde več kot lani, ko je že zasedala vrh te Forbesove lestvice. Med najpremožnejšimi zemljani je na 257. mestu, velik del premoženja je dala v dobrodelne namene. Ima sedem otrok in 17 vnukov.
 

Informacijska tehnologija in pice


image
Meg Whitman zdaj vodi zagonsko podjetje Quibi. FOTO: Reuters


Več kot polovico manj ima pod palcem druga na lestvici Američank, ki so same ustvarile bogastvo. To je Meg Whitman, menedžerka, ki je pripomogla, da je eBay v desetih letih povečal vrednost spletne prodaje s petih na sedem milijard evrov. Med letoma 2011 in 2015 je vodila Hew­lett-Packard, zdaj je na čelu zagonskega podjetja Quibi, ki ga je ustanovil ameriški medijski mogotec Jeffrey Katzenberg.

Forbes 62-letno Meg Whitman uvršča še med najvplivnejše dame na svetu, najpremožnejše na področju informacijske tehnologije in najpremožnejše zemljane (zaseda 645. mesto).

S skoraj enakim bogastvom, 3,2 milijarde evrov, je na tretjem mestu 86-letna Marian Ilitch. Z možem Mikom, umrl je pred dvema letoma, sta leta 1959 ustanovila Little Caesars Pizza, ki je danes tretja največja veriga picerij v ZDA. Najbrž je k finančnemu uspehu podjetja vsaj malo pripomoglo tudi to, da je v zgodnjih letih poskušala preprečiti možu, da bi razdal preveč pic brezplačno.

V njeni lasti sta med drugim hotel in kazino MotorCity ter hokejski klub Detroit Red Wings, družina (ima namreč sedem otrok) ima pod okriljem še bejzbolsko ekipo Detroit Tigers.
 

Najmlajša in najstarejša


Tudi na naslednjih mestih si sledijo dame iz »trdega« posla, do 10., ki ga zaseda Oprah Winfrey z 2,3 milijarde evrov. Dama, ki je iz televizijskega šova ustvarila medijski in poslovni imperij, je tudi na 20. mestu med najvplivnejšimi zemljankami, med milijarderji pa zaseda komaj 916. mesto.

Najmlajša na lestvici je 21-letna zvezdnica Kylie Jenner s slabo milijardo vrednim premoženjem. Zrasla je iz klana Kardashianovih (najbolj prepoznavna članica Kim je na 57. mestu s 328 milijoni evrov), a največ bogastva ustvarila z lastno kozmetično linijo.

image
Najmlajša milijarderka na svetu je Kylie Jenner. FOTO: Reuters


Še nekoliko premožnejša je najstarejša na lestvici, 92-letna Alice Schwartz (1,15 milijarde evrov, 20. mesto), ki je leta 1952 z možem ustanovila razvojno diagnostično podjetje Bio-Rad Laboratories.

Od pripravkov za dojenčke do dišav za stranišča
Sprehod po lestvici razkriva pisano bero dejavnosti, s katerimi so Američanke ustvarile premoženje. Med njimi je Adi Tatarko (49. mesto), soustanoviteljica spletne strani Houzz z zamislimi za prenovo doma. Jessica Iclisoy (66. mesto) je uspela s pripravki za dojenčke brez kemikalij – preprosto zato, ker jih je tudi sama hotela uporabljati. Pleasant Rowland (66.) ni našla ustreznih punčk za nečakinje, pri 45 letih ustanovila podjetje American Girl Doll ter ga prodala Martellu za 620 milijonov evrov. Whitney Wolfe Herd (72.) je obogatela z aplikacijo za zmenke, Suzy Batiz (77.) z dišavami Poo-Pourri za stranišča in kopalnice.