Vse, česar niste vedeli o največjem festivalu piva

Na letošnjem festivalu, ki traja od 22. septembra do 7. oktobra, se je pivo spet podražilo za slabe štiri odstotke.
Fotografija: RTV 3 kolone
Odpri galerijo
RTV 3 kolone

Na tisoče obiskovalcev se je preteklo soboto zagnalo na ulice Münchna, kjer se je začel največji svetovni festival piva. Festival je odprl župan mesta Dieter Reiter, ko je odprtje prve pipe festivalskega piva pospremil s tradicionalnimi besedami »O'zapft is,« ki jih lahko prevedemo: »Stočen je.«

Oktoberfest datira vse od leta 1810, ko se je 12. oktobra zaradi proslave poroke med bavarskim princem Ludwigom in saksonsko princeso Thereso Hildburghausen priredila konjska dirka. Lokacija festivala je po nevesti dobila tudi ime, saj se festival vsako leto dogaja na 42 hektarjev veliki površini, imenovani Theresienwiese.

Župan mesta Dieter Reiter na odprtju Oktoberfesta FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Župan mesta Dieter Reiter na odprtju Oktoberfesta FOTO: Andreas Gebert/Reuters


V starih časih se je festival upravičeno imenoval Oktoberfest, saj je vse do leta 1904 potekal v desetem mesecu. Tega leta so dogajanje zaradi prijaznejšega vremena delno premaknili v september, zadnji del festivala pa se do danes razteza do drugega jesenskega meseca.

Festival vsako leto privabi dobrih šest milijonov obiskovalcev, v dveh tednih pa porabijo več kot tri milijone kilovatnih ur elektrike. Samo lani so obiskovalci spili 7,5 milijona litrov piva, svoje mehurje pa so lahko spraznili na dober kilometer dolgi vrsti pisoarjev ali v več kot 1400 toaletnih kabinah.

FOTO: Michael Dalder/Reuters
FOTO: Michael Dalder/Reuters


Leta 1981 je zaradi prevelikega števila obiskovalcev prvič v enem izmed šotorov, kjer so točili pivo Hofbrau, zmanjkalo piva. Na pomoč jim je priskočil lastnik sosednjega šotora, kjer se je točilo pivo Paulaner. Vprašanje, ali so obiskovalci opazili razliko, ostaja brez odgovora.

Oktoberfest so poskušali vpeljati tudi v druge države. Od leta 1969 se dobrih 700.000 obiskovalcev vsako leto zbere v kanadskem mestu Kitchener v pokrajini Ontario. Festival so poskušali uvesti tudi v Aziji, Afriki in Južni Ameriki.

FOTO: Michael Dalder/Reuters
FOTO: Michael Dalder/Reuters


Za potrebe Oktoberfesta je šest različnih varilnic piva naredilo prav posebno pivo, ki ga je nato mogoče kupiti v kateremkoli izmed trinajstih velikih pokritih festivalskih šotorih. Svetli lager ima šest odstotkov čistega alkohola, za dober liter pa boste letos odšteli od 10,70 evra do 11,50 evra, kar predstavlja podražitev v višini 3,57 odstotka v primerjavi z lanskimi cenami.



Na podlagi raziskave, ki jo je v letih 2010 in 2011 opravilo eno izmed vodilnih globalnih podjetij na področju revizije in davčnega svetovanja Ernst & Young, so v Münchnu in okoliških mestih devet mesecev po Oktoberfestu imeli precejšnje povečanje števila rojstev.

FOTO: Andreas Gebert/Reuters
FOTO: Andreas Gebert/Reuters


Leta 1896 naj bi pri postavljanju šotorov za 82. Oktoberfest pomagal tudi mladi Albert Einstein. Nobelov nagrajenec je takrat delal kot vajenec v očetovem podjetju in je sodeloval pri napeljavi osvetljave.

Na festivalu velja stroga prepoved slehernih oglasnih sporočil in drugih tržno-komunikacijskih aktivnosti. Leta 2006 je prepoved vstopa na festival prejela ameriška zvezdnica Paris Hilton, ki je dogodek želela izkoristiti za promocijo svoje takratne turneje. Dedinja prestižne hotelske verige Hilton je imela v laseh trak, na katerem je bil jasno viden simbol turneje, zato je bila primorana zapustiti prizorišče.

FOTO: Andreas Gebert/Reuters
FOTO: Andreas Gebert/Reuters


Največ vrčkov je na mizo prinesla Anita Schwartz, ki je hkrati lahko prijeta 19 meric piva s skupno težo dobrih 45 kilogramov. Svetovni rekord pa še vedno drži Oliver Strümpfel, ki je septembra razdaljo 40 metrov uspešno prehodil s 25 polnimi vrčki piva. Skupna teža vseh je znašala dobrih 57 kilogramov.



 

Preberite še:

Komentarji: