Z desetimi leti postaja najmlajša profesionalna igralka igre go

Igra go, ki je še posebej priljubljena v vzhodni Aziji, je zaradi številnih možnih potez zelo komplesna. Velja za eno najstarejših miselnih iger na svetu.
Fotografija: Igra go FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Igra go FOTO: Shutterstock

Japonska šolarka Sumire Nakamura bo postala najmlajša poklicna igralka igre go, saj bo 1. aprila, ko bo zaigrala v profesionalni ligi stara komaj 10 let. Dekletce je kompleksno strateško miselno igro začelo igrati pri treh letih, pri sedmih se je že merila na državnih tekmovanjih. Pred njo je bila najmlajša profesionalka Rina Fujisava, ko je leta 2010 z 11 leti vstopila v profesionalno ligo.



Japonska zveza go je deklico izbrala za urjenje mladih igralcev, ki se nato merijo s kitajskimi in korejskimi igralci. Tudi njen oče Šinja Nakamura je poklicni igralec, leta 1998 je osvojil naslov državnega prvaka.
»Vesela sem, ko zmagam. Želim si imeti naslov, ko bom v prvih letnikih srednje šole,« je šolarka iz Osake povedala na novinarski konferenci, navaja BBC.

Igra go je ena najstarejših miselnih iger na svetu, izvira pa iz Kitajske. Na spletni strani Go zveze Slovenije so zapisali, da eno izmed izročil govori, da si je igro iz izmislil kitajski cesar Yao, da bi izboljšal umske sposobnosti svojega sina. Po drugi verjetni teoriji pa igra izvira iz starodavne vrste vedeževanja, pri kateri so uporabljali položaje nebesnih teles.

Igro igrata dva igralca z belimi in črnimi kamenčki, ki jih polagata na mrežo 19 krat 19. Zmaga tisti, ki osvoji večji del mreže s tem, da obkroža nasprotnikove kamenčke. Pravila so enostavnejša kot pri šahu, a ima igralec možnost izbire med 200 različnimi potezami, pri šahu jih je precej manj. Številni igralci se zato zatekajo tudi k intuiciji.

Zaradi ogromnega števila kombinacij, se je zdelo, da je v primerjavi s šahom ali nekaterimi drugimi igrami, nemogoče, da v njej zmaga umetna inteligenca, a je nato leta 2016 računalniški program AlphaGo premagal svetovnega prvaka v igri go.

Komentarji: