Za mačke, kolesarje in pozabljivce

Zgodba o tem, kako nenavadne ideje dobijo svojo obliko in postanejo del vsakdana.
Fotografija: Foto www.lavviebot.com
Odpri galerijo
Foto www.lavviebot.com

Na letošnjem Cesu v Las Vegasu, ki je največji sejem zabavne elektronike na svetu, smo lahko videli kar nekaj najnovejših tehnoloških dosežkov, med njimi pa tudi nekaj naprav, ki so na prvi pogled morda nenavadne, a če dobro premislimo, so lahko prav koristne.


Pametna posoda in stranišče za mačke


Domačim mačkam je bilo na letošnjem Cesu posvečenih kar nekaj pametnih naprav. Imate doma več mačk? So nekatere bolj požrešne od drugih in rade izpraznijo posode s hrano tistim, ki so bolj mile in prijazne? Morda pa k vam zahaja sosedov maček, ki krade priboljške vaši hišni ljubljenki? Potem je posoda Mokkie, ki so jo izdelali v Italiji, prava za vas, saj senzor na njej prepozna kosmati obraz mačke in dvigne pokrov, pod katerim je skrita hrana, in jo, ko se mačka oddalji, spet pokrije. Če vas ni doma in pogrešate mačko, vam naprava pošlje tudi fotografijo zadovoljne živali in vas obvesti, ali je hrane v posodi zmanjkalo.

Foto www.designboom.com
Foto www.designboom.com


Prav tako vam bo prav prišel prvi skoraj neslišni čistilnik mačjega stranišča LavvieBot, ki lastniku na telefon sporoča, kdaj ga mačka uporabi, in ga opozori o njeni teži, tako da ta lahko takoj opazi, ali je preveč požrešna ali postaja presuha. Ko mačka opravi svoje, se pesek neslišno zamenja in aplikacija vam sporoči, kdaj je odišavljena odpadna vrečka polna. Nove zaloge posebnega peska vam izdelovalci pošljejo kar na dom.


Foto www.indiegogo.com
Foto www.indiegogo.com


Hišni vrt

Kanadčani so predstavili AVA Byte Garden, ekološki vrt za dom. V resnici je to bolj posoda, v kateri sta vlažnost in temperatura uravnavani tako, da zelišča in solata, pa tudi manjši paradižniki in celo gobe v njej odlično uspevajo. Zelenje ves čas preučujejo senzorji in ga zalijejo, ko je to potrebno. Posebna svetloba spodbuja rast, zato ni potrebno, da na vaš mali vrt sije dnevna svetloba, saj bo rastel tudi v temni kuhinji in celo ponoči. Vrtiček lahko povežete z Alexo ali kakšnim drugim digitalnim govornim pomočnikom in zalil se bo na vaš ukaz. Kot je dejal že Voltaire, mora vsakdo obdelovati svoj vrt.

https://www.kickstarter.com
https://www.kickstarter.com


Kamera, ki prepoznava obraze

Ste na družabnih dogodkih včasih v zadregi, ker se ne spomnite, kako je ime vašemu sogovorniku, čeprav ste ga že srečali? Morda pa vas samo zanima, kdo je tisti privlačni moški? Se radi igrate vohuna? Potem je kamera OrCam MyMe prava za vas. Preden se odpravite na zabavo ali poslovno srečanje, si jo pripnete na obleko ali srajco ter jo brezžično povežete s telefonom. Kamera vsako sekundo posname fotografijo ljudi okoli vas in njihove obraze primerja z vašimi prijatelji in znanci z družabnih omrežij, ko jih prepozna, vam na telefon pošlje sporočilo z njihovim imenom. Izdelovalci obljubljajo, da lahko postanete bolj priljubljeni, saj se boste na zabavah sproščeno prepustili pogovoru, namesto da bi ves čas tuhtali, kdo je že ta znani obraz. Naprava je celo tako pametna, da bo vse ljudi, s katerimi komunicirate, povezala v skupine in vam sporočila, s katerimi od njih preživljate največ časa. Lahko boste na primer ugotovili, da se s kolegi iz službe družite veliko več kot s člani družine.


Foto www.kickstarter.com/
Foto www.kickstarter.com/


Varni nahrbtnik

Z nahrbtnikom Le Galuchon bo mestna vožnja s kolesom bolj varna. Ne samo da je opremljen z lučmi za nočno vožnjo, ampak tudi s svetlobnimi opozorili, ki vozila za vami opozorijo, da zavirate. In to še ni vse. Naramnice delujejo tudi kot smernik. Če zavijete desno, jo preprosto vključite in začne utripati kot pri avtomobilu. Lično izdelani nahrbtnik je vodoodporen, zato bodo stvari v njem, tudi kadar bo močno deževalo, ostale suhe. Lahko ga povežete z aplikacijo, ki bo kazala pot in vas pripeljala na cilj – ko boste morali zaviti v ulico na levi, bo začela leva naramnice vibrirati in utripati. Ne boste torej samo varni, ampak boste vedno tudi na pravi poti.


Foto https://foldimate.com/
Foto https://foldimate.com/


Likalni stroj

Foldimate je na prvi pogled videti robusten, kot nekakšen fotokopirni stroj, a če sovražite likanje, ga boste z veseljem spustili v svoj dom. Ta gospodinjski aparat ne samo zlika, temveč tudi zloži vaše perilo. Še posebej spretno poravna moške srajce, in to zelo hitro, saj za eno potrebuje le deset do petnajst sekund. A vendar ima omejitve – premajhnih (spodnje perilo) ali prevelikih (rjuhe, prevleke za odejo) kosov ne sprejema. Na prodaj bo konec leta in ne bo poceni, zanj boste morali odšteti okoli 800 evrov. Seveda to ni čudežni stroj, ki bo vse naredil namesto vas, še vedno boste morali stati ob njem in ga sami polniti s perilom.


Foto Hyundai
Foto Hyundai


Samohodeči avtomobil

Avtomobil z imenom Elevate, ki so ga izdelali pri Hyundaiu, je videti, kot da bi prišel iz Vojne zvezd ali kot da je robot raziskovalec, ki bi ga lahko poslali na Mars. Ni ustvarjen za vožnjo oziroma hojo po cesti, čeprav zmore tudi to, a ko se njegova kolesa spremenijo v dolge mehanične noge, postane futuristično vozilo, ki ga bodo v prihodnosti uporabljali za težko dostopne terene, kamor avtomobil ne more. V primeru potresa ali drugih naravnih nesreč se bo Elevate spremenil v učinkovito reševalno vozilo. Z lahkoto prestopi meter in pol visok zid ali luknjo ali druge ovire. Zelo dobro premaguje tudi poledenele ceste ali stopnice, in to tiho, kot se za električni avto spodobi.


Foto Fortune.com<br />
 
Foto Fortune.com
 


Zrcalo, ki govori

Pametno ogledalo, ki deluje pod okriljem Googla, je digitalni govorni pomočnik in zaslon na dotik. Medtem ko se zjutraj mažete s pudrom, si umivate zobe ali si brijete brado, vam bo zrcalo povedalo, kakšno bo vreme, vas obvestilo o gneči na cesti in vam sporočilo, kateri sestanki vas čakajo tisti dan ter vas povezalo z elektronsko pošto. Če mu boste naročili, vam bo predvajalo glasbo. Lahko ga boste povezali tudi z drugimi napravami v vašem pametnem domu.

Komentarji: