Zasežene avtomobile sina predsednika Ekvatorialne Gvineje na dražbi prodali za 21,6 milijona evrov

Izkupiček od prodaje avtomobilov znamk Ferrari, Lamborghini, Bentley, Maserati in McLaren obljubljajo najrevnejšim prebivalcem Ekvatorialne Gvineje.

Objavljeno
30. september 2019 14.12
Posodobljeno
30. september 2019 14.28
Levji delež v astronomskem izkupičku dražbe je pripadel redkemu modelu Lamborghini Veneno Roadster, ki je bil prodan za 7,6 milijona evrov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
V. U.
V. U.
Včerajšnja dražba zaseženih luksuznih avtomobilov sina aktualnega predsednika Ekvatorialne Gvineje Teodora Obianga Ngueme, ki tej zahodnoafriški državi vlada že štiri desetletja, je presegla finančna pričakovanja.

Končni izkupiček licitiranja v avkcijski hiši Bonhams v Ženevi in prodaje 25 avtomobilov znamk Ferrari, Lamborghini, Bentley, Maserati ali McLaren, ki so pripadali predsednikovemu sinu in najverjetnejšemu nasledniku Obiangu, je segel do 21,6 milijona evrov – pričakovali so okoli 17 milijonov –, levji delež v tem astronomskem znesku pa je pripadel prodaji redkega modela Lamborghini Veneno Roadster, ki je bil prodan za 7,6 milijona evrov. V Lamborghiniju so jih izdelali le devet, pred dražbo so njegovo vrednost ocenili na okoli 4,8 do 5,7 milijona evrov.

image
Modela Aston Martin One-77 in Bugatti Veyron EB 16.4. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Predsednikovemu sinu, znanemu po razsipnem plejbojskem življenju, so Švicarji avtomobile zasegli leta 2016, in sicer v okviru preiskave proti njemu. Očitali so mu, da razkošno življenje financira s poneverjanjem državnega denarja, švicarski zakon pa, če obdolženci ponudijo odškodnino »in obnovijo položaj, skladen z zakonom«, omogoča opustitev pregona.

image
Model Ferrari Enzo. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


Tako je vlada Ekvatorialne Gvineje Švici plačala 1,4 milijona evrov za pokritje sodnih stroškov, pripadlo pa ji je tudi 15 ultraluksuznih avtomobilov. Švicarji izkupiček dražbe obljubljajo revnim prebivalcem Nove Gvineje, ki je naftno bogata država, a čeprav se ponaša z najvišjim deležem BDP na prebivalca v Afriki, ima tudi najvišjo stopnjo Ginijevega koeficienta, ki odraža nepravično porazdelitev bogastva. O tem, kako bodo v tej državi porabili denar za revne, bo odločilo švicarsko zunanje ministrstvo.

image
Model Koenigsegg One. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Sina predsednika Ekvatorialne Gvineje, ki doma že zaseda vrhunski politični položaj, so sicer predlanskim zaradi podobnega poneverjanja obsodili tudi Francozi.