Vojvoda in vojvodinja Susseška opuščata kraljeve dolžnosti

»Želiva biti finančno neodvisna,« sta sporočila princ Harry in Meghan Markle, ki se podajata na novo, progresivno pot ter se poslavljata od kraljevih dolžnosti.  

Objavljeno
08. januar 2020 19.46
Posodobljeno
09. januar 2020 07.03
FOTO: Daniel Leal-olivas Afp
P. V.
P. V.
»Po številnih mesecih premisleka in internih razprav sva se odločila, da bova v letošnjem letu naredila premik ter začela oblikovati novo, progresivno pot v tej inštituciji. Namerava se umakniti z mesta ožjih članov kraljeve družine ter bova delala na tem, da postaneva finančno samostojna,« sta sporočila vojvoda in vojvodinja Susseška. V skupni izjavi sta tako pojasnila, da se poslavljata od kraljevih dolžnosti. 

Kot sta poudarila v zapisu, sta se za korak osamosvojitve odločila prav zaradi spodbude podpornikov. Sedaj nameravata bolj uravnovešeno razporediti čas, ki ga preživita na Otoku ter v Severni Ameriki, vseeno pa obljubljata, da bosta tudi v nadaljnje povsem podpirala kraljico Elizabeto II., britansko skupnost narodov in svoje zaveznike. »Geografska uravnoteženost bo zagotovila, da bova najinega sina lahko vzgojila v duhu spoštovanja kraljeve tradicije, v katero se je rodil, ter hkrati omogočila dovolj možnosti, da se bo naša družina lahko osredotočila na naslednje mejnike, vključno z lansiranjem naše nove humanitarne organizacije,« sta zapisala princ Harry in Meghan Markle.

Dodala sta še, da bosta v prihodnje z največjim veseljem delila dodatne podrobnosti njunega novega razburljivega poglavja, do takrat pa se vsem zahvaljujeta za podporo in razumevanje. image
FOTO: Daniel Leal-olivas/Afp


Kraljica Elizabeta II. se je na odločitev vojvode in vojvodinje Susseške že odzvala. Kot so sporočili iz Buckinghamske palače, naj bi pogovori s kraljevim parom še potekali. »Razumemo njuno željo po privzemu drugačnega pristopa, vendar gre za zelo zapletene zadeve, ki jih bomo razreševali skozi čas,« je sporočil Richard Palmmer, kraljevi dopisnik za časnik the Daily Express.

Odločitev princa Harryja in Meghan sicer ni pretirano presenetila, saj sta v preteklem letu večkrat spregovorila o medijskem pritisku, ki sta ga deležna kot kraljevi par. Oktobra se je Meghan odločila za tožbo proti tabloidu Mail on Sunday, kjer so objavili pismo, katerega naslovnik je bil njen oče. Njen soprog pa je sprožil sodni postopek proti tabloidu The Sun in časniku Daily Mirror, zaradi domnevnega telefonskega vdora oziroma prislužkovanja.