Živalski vrt Schönbrunn, turistična točka številka ena

Lani je dvorec, tamkajšnji živalski vrt in park obiskalo več kakor šest milijonov ljudi
Fotografija: Žirafji samec Kimbar je konec junija letos praznoval 25. rojstni dan.
Odpri galerijo
Žirafji samec Kimbar je konec junija letos praznoval 25. rojstni dan.

Pande
– mama Yang Yang in njena dvojčka Fu Feng in Fu Ban, ki sta prišla na svet avgusta 2017 – so najbolj priljubljene živali med obiskovalci živalskega vrta Schönbrunn. Ustanovili so ga leta 1752 in velja za najstarejši živalski vrt, ki nenehno deluje vse od svoje ustanovitve. Vendar so bili letos poleti vsaj nekaj časa v središču pozornosti v tem živalskem vrtu namesto pand povodni konji.

Pande, najbolj priljubljene živali med obiskovalci živalskega vrta Foto Daniel Zupanc
Pande, najbolj priljubljene živali med obiskovalci živalskega vrta Foto Daniel Zupanc


Pred kratkim so namreč dunajskim povodnim konjem uredili nov bazen na prostem. Te živali so za sloni in nosorogi kopenski sesalci z največjo telesno maso. So sicer rastlinojedi, vendar v naravi niso nenevarni. Nevarni so lahko tudi za človeka, zlasti če ta vstopi na območje, na katerem se giblje samica z mladičem. V literaturi lahko preberemo, da v Afriki zaradi povodnih konjev umre več ljudi kakor zaradi krokodilov ali levov, vendar zanesljivih statističnih podatkov nimamo na voljo. Ne glede na to ti na prvi pogled počasni debelokožci vzbudijo veliko pozornosti v živalskih vrtovih. V Beogradu, denimo, je bil več desetletij po drugi svetovni vojni velik ljubljenec obiskovalcev povodni konj Buca, ki je bil Beograjčan od leta 1936 in je preživel obe hudi zračni bombardiranji Beograda, nemško leta 1941 in zavezniško leta 1944, ter boje za osvoboditev mesta oktobra 1944.


Trije povodni konji


»Stanovanjski kompleks« povodnih konjev v dunajskem Schönbrunnu so tako kakor za pande uredili ob glavnem drevoredu živalskega vrta, ki od vhoda vodi proti cesarskemu paviljonu. V Schönbrunnu trenutno živijo trije povodni konji: samica Arca, samec Ali in leta 2003 rojeni Kimbuku. Ali, ki mu čuvaji ljubkovalno pravijo Bärli (Medo), je eden najstarejših stanovalcev Schönbrunna. Tu je že več kakor pol stoletja, od leta 1967.

»Ali, ki ima več kakor 50 let, je najstarejši povodni konj v Evropi in nepogrešljiv del zgodovine našega živalskega vrta. Zelo nas veseli, da bo imel na stara leta tako lep bazen,« nam je povedal Harald Schwammer, vodja živalskega vrta in namestnik direktorice živalskega vrta Schönbrunn. Schwammer nam je zaupal tudi manj znan podatek, da povodni konji, čeprav so odlično prilagojeni življenju v vodi, pravzaprav niso plavalci. »Namesto da bi plavali, tečejo po rečnem dnu,« je povedal Schwammer.

ZOO Foto Daniel Zupanc
ZOO Foto Daniel Zupanc


Vendar Ali ni predstavnik prvega rodu povodnih konjev v Schönbrunnu, dodaja Dagmar Schratter, direktorica živalskega vrta. »Prvega povodnega konja so po več zapletih na Dunaj pripeljali leta 1909. Samo sanjal je lahko o velikem prostoru z bazenom na prostem.« Povodni konji so v Schönbrunnu najprej več desetletij stanovali v »Slonji hiši«, kjer so zanje uredili del območja na prostem, sprva namenjenega slonom. Šele dolgo zatem, leta 1954, so dobili svojo hišo z bazenom na prostem. Medtem so večkrat obnovili njihov stanovanjski kompleks, ga razširili in posodobili. Letošnja širitev njihovega stanovanjskega prostora je stala dva milijona evrov.


Tehnične, biološke in oblikovalske zahteve


Namesto somernega betonskega bazena imajo zdaj povodni konji na svojem dvorišču okolje, ki je videti naravno ter ima globoka in plitva kopalna območja s površino 390 kvadratnih metrov. Vgradili so tudi filtre, zato ni več treba dvakrat na teden izpuščati vode iz bazena, da bi ga očistili. »Graditi za živalski vrt Schönbrunn je delo, ki je vedno napeto in poučno. Obnova prostorov za povodne konje je spet pokazala, da je treba sodobne tehnične, biološke in oblikovalske zahteve uskladiti z zgodovinskim okoljem,« je povedal znani arhitekt Manfred Wehdorn, ki je pripravil načrte za sedanji prostor.

Letos poleti so iz živalskega vrta Schönbrunn sporočili več nevsakdanjih novic. Leopardja samica je na začetku aprila skotila dvojčka. Dva meseca in pol zatem, ko je postalo jasno, katerega spola sta, so ju poimenovali Baikal in Inga. Nato je žirafji samec Kimbar praznoval 25. rojstni dan. Kimbar je najstarejša žirafa moškega spola v Evropi, saj malo žiraf živi več kakor 20 let. Kimbar ima že slabe zobe, zato mu trdo rastlinsko hrano, denimo korenje, režejo na kose, preden ga postrežejo, seno zanj pa kuhajo na pari. Kimbar je miren po značaju, vendar se mu med kosilom lahko približa in skupaj z njim jé samo ena samica, Rita, druga samica Carla pa mora ostati na primerni razdalji.
 

Top lokacija


Kače verjetno niso med najbolj priljubljenimi živalmi med obiskovalci Schönbrunna, vendar se tudi pri njih dogajajo zanimive stvari. Julija letos je v Schönbrunnu podmladek dobila najredkejša kača na svetu, in to se je zgodilo prvič zunaj Avstralije. Gre za pitona z latinskim imenom Morelia carinata, prepoznavnega po posebnih, dvignjenih luskah. Njegovo naravno okolje so odmaknjeni kanjoni na severovzhodu regije Kimberley v zahodni Avstraliji. Doslej so opazili samo 12 predstavnikov te kačje vrste, ki zraste do dolžine dveh metrov. Letos je na Dunaju izlegla osem jajc in iz vseh osmih se je po skrbnem hranjenju v inkubatorju izlegla po ena živa mlada kača.

V obdobju vladanja Marije Terezije so v delu schönbrunnskega parka postavili menažerijo.
V obdobju vladanja Marije Terezije so v delu schönbrunnskega parka postavili menažerijo.


V zadnjih desetih letih se je na Dunaju precej povečalo število turistov. Število prenočitev v turističnih objektih glavnega mesta Avstrije se je povečalo z 9,7 milijona leta 2007 na 15,5 milijona leta 2017. Poleg turistov v mesto prihaja vse več izletnikov oziroma enodnevnih gostov, ki ne prenočujejo v mestu. Statistični podatki kažejo, da je Schönbrunn turistično najbolj obiskana lokacija na Dunaju – leta 2017 je dvorec, živalski vrt in park obiskalo več kakor šest milijonov ljudi. Na drugem mestu je katedrala sv. Štefana v zgodovinskem središču Dunaja, lani je vanjo vstopilo 5,2 milijona ljudi.

Če pogledamo še seznam tistih turističnih znamenitosti, pri katerih je treba plačati, da si jih ogledamo, ugotovimo, da sta že več let, in to ne samo na Dunaju, ampak v vsej Avstriji, turistično najbolj obiskana dvorec Schönbrunn (3,8 milijona obiskovalcev leta 2017) in živalski vrt Schönbrunn, ki so ga uredili v delu schönbrunnskega parka. Zadnja leta ugotavljajo, da živalski vrt Schönbrunn vsako leto obišče od 2,2 do 2,5 milijona obiskovalcev. •

Komentarji: