5 aplikacij za boljši spanec

S pomočjo pametnega telefona in mobilnih aplikacij do boljšega spanca.
Objavljeno
01. december 2017 18.02
Jernej Horvat
Jernej Horvat

Za natančno analizo dejavnikov, ki vplivajo na kvaliteto spanca, predstavlja Pillow najboljšo alternativo med predstavljenimi aplikacijami. Pred spanjem si nastavite alarm in s pomočjo senzorjev v telefonu in pametni uri, če jo uporabljate, boste zjutraj prejeli morje podatkov o kvaliteti vašega spanca. Med drugim se vam s pomočjo grafa izrišejo vse faze spanja skozi celotno noč. Pillow celo uporablja mikrofon na telefonu s pomočjo katerega se zabeležijo vsi zvoki med spanjem, vključno s smrčanjem. Uporabnikom pametnih ur je na voljo tudi analiza srčnega utripa, ki se na časovnici predstavi za sleherno izmed štirih faz spanca. Pillow je na voljo brezplačno na platformi iOS.


 

 

Sleep Cycle Alarm Clock

Sleep Cycle ponuja pametni alarm, ki vas zbudi v pravi fazi spanca. Brezplačno je na voljo na iOS in Android OS. Nastavite si želeno uro bujenja in znotraj 30-minutnega časovnega okna, ki se konča z vašo nastavitvijo, vas bo aplikacija prebudila. Namen je bujenje ob pravem času in ne takrat, ko se nahajate v globljem spancu in se boste s tem prebudili še bolj tečni kot ponavadi. Zvočnik na telefonu in senzorji za gibanje so tisti s katerimi aplikacija ugotovi pravi čas bujenja. Pri tem pa vam, kot dodatno funkcijo, omogoča tudi možnost snemanja morebitnega smrčanja. 

Good Morning Alarm Clock

Statistika vašega spanca je predstavljena na podoben način kot pri aplikaciji Pillow s to razliko, da so se razvijalci pri Good Morning odločili prikazati manj podatkov. To ni nujno slabše, saj je s tem aplikacija preglednejša. Vsako jutro vam s pomočjo ene besede predstavi kakšna je bila kvaliteta vašega spanca. Slednje, verjetno tudi zaradi placebo učinka, vpliva na vaše počutje, zato boste dodatno motivirani, da se naslednjo noč v posteljo odpravite pravočasno. Pri tem vam bo pomagala tudi zbirka naravnih melodij, katerih predvajanje se po določenem času, ko že zaspite, samodejno ustavi. Brezplačna aplikacija je na voljo tako na iOS kot Android.

  

Sleep Time

Med najbolj priljubljene aplikacije za merjenje spanca in uporabo pametnega alarma spada Sleep Time. V kategoriji zdravja se, glede na število namestitev, na globalni ravni ves čas vrti okoli 500. mesta, kar je ob poplavi aplikacij omembe vreden dosežek. Na trgu se je aplikacija pojavila med prvimi, že konec leta 2012, in to je verjetno en razlog zakaj spada med najbolj priljubljene. Funkcionalno od aplikacij Pillow in Good Morning ne izstopa, saj podobno kot omenjeni aplikaciji ponuja možnost analize vašega spanja in bujenje v pravem trenutku. Razvija pa jo ameriško podjetje Azumio, katerega sta ustanovila Slovenca. Sleep Time je na voljo brezplačno na iOS in Android.


 

Wake Alarm Clock

Wake je uporabnikom applovih pametnih naprav na voljo že od začetka leta 2013. Aplikacija, ki se tako dolgo obdrži na trgu, mora za uporabnike predstavljati dodano vrednost. V primeru Wake je to oblika uporabniškega vmesnika. Nastavljanje alarma in ostale nastavitve, kot na primer naravni zvoki s katerimi vas aplikacija zjutraj zbudi, potekajo z gestami. Slednje prevzemajo vlogo gumbov, ki se počasi a vztrajno poslavljajo. Izstopajo pomembne “podrobnosti”, kot je na primer zvok, ki se sproža ko se s prstom pomikate po zaslonu, da bi si nastavili točno uro bujenja. Izjemna aplikacija, ki si jo lahko namestite brezplačno.