Apple iphone se: Prišlek iz pretekle dobe

Novinec je zmogljiv telefon in najboljši mali fotoaparat, a je premajhen za udobno večpredstavnost.

Objavljeno
16. april 2016 14.18
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Počutim se, kot bi imel v rokah časovni stroj. Pa ne za pogled v prihodnost, ampak za vračanje v preteklost. V preteklost majhnih zaslonov v pametnih telefonih. Nekaj takih nostalgikov še obstaja, toda na splošno smo se premaknili v obdobje večjega pogleda na digitalni svet.

Applov stari novi iphone vzbuja občutke iz uvoda tudi zaradi svoje pojave. Na pogled je enak, kot sta bila petica in 5s. Vidnih razlik ni, samo na otip je obdelava aluminija ob robu ohišja malo drugačna. Prej je bila bolj gladka, zdaj je matirana. To je telefon za vse, ki z omenjenih dveh modelov niso prešli na 6 ali 6s in se še niso naveličali oblike in občutka v roki. Oboje je, roko na srce, še vedno prvovrstno. Vseeno pa bi se Apple počasi lahko potrudil s čim novim, svežim in tudi bolje izkoriščenim, kar zadeva razmerje med velikostjo telefona in diagonalo zaslona.

Zaslon iz preteklosti

V času, ko se skoraj vsi novi modeli telefonov ponašajo z vsaj petpalčno diagonalo zaslona (12,7 cm), je iphone se s štiripalčno (10,16) – razlika je na pogled veliko večja, kot kažejo številke – osamljeni jezdec. Zaenkrat še s podporniki, ki so jih androidni proizvajalci večinoma že zanemarili. Že res, da ios še vedno bolje izkorišča zaslonsko površino kot android in da prostora ne jemljejo zaslonske navigacijske tipke, a vseeno je diagonale, kolikor je je. V videih, pri tipkovnici in zdaj že v marsikateri aplikaciji se pokaže utesnjenost. Pa tudi ne najvišja razločljivost zaslona. In omejena kakovost, saj je tehnološko enak, kot je bil v modelu 5s. Od takrat pa smo videli že precej prikazovalnikov z večjo svetilnostjo, boljšimi kontrasti, lepšimi barvami itd. Še zmeraj to ni slab zaslon, je pa daleč od najsodobnejše vrhunskosti.

V svoji osnovni vlogi pripomočka za vsakršno nalogo se mali iphone odreže zgledno. Je hiter in v vsem vsaj dober, če že ne odličen. Procesorska zmogljivost in zaslon z dokaj nizko razločljivostjo (v primerjavi z marsikaterim drugim telefonom) pomenita res gladko delovanje v vseh okoliščinah. Tudi nikakršnega segrevanja nismo zaznali. Čitalnik prstnih odtisov deluje brezhibno, malce počasneje kot pri 6s, kar sploh ne moti. Še vedno je iphone odličen glasbeni in podkastovski predvajalnik, ne glede na velikost. V mali izdaji je pravzaprav še najbolj primeren za tek.

Fotografski dragulj

Fotografija pa je področje, kjer iphone se res blesti. Enak modul z 12 milijoni točk in kakovostnimi lečami kot pri 6s pomeni, da je najboljši mali fotoaparat na trgu. Dobro se odreže v vseh svetlobnih razmerah, je hiter, barve so pravilne, čeprav bo kdo občasno pogrešal nekaj živahnosti, podrobnosti precej. Na voljo je snemanje videa v 4k, ki je odlične kakovosti, le zvok je verjetno malce slabši kot pri 6s. Tudi žive slike je mogoče zajemati, če komu to kaj pomeni.

Presenetljivo je novi iphone zelo soliden glede porabe baterije. Zanesljivo boljši kot predhodnik 5s in vsaj na ravni 6s. Na kratko: nikomur ne bo treba skrbeti, da bi pred večernim prihodom domov nekje ostal s prazno baterijo. Kaj dosti drugega o jabolčnem novincu nima smisla razpredati. Kakšne novosti ne prinaša, vse elemente zanj, od ohišja do komponent, je Apple recikliral iz že znanih modelov. Rezultat je zagotovo najboljši majhen pametni telefon, ki pa bo le stežka koga res vznemiril.

Zadnji štiripalčni iphone

Nobenega dvoma ni, da je to zadnji iphone s štiripalčno diagonalo zaslona. Naslednik čez dve ali tri leta bo zagotovo imel vsaj za pol palca (dober cm) večjo ob ne veliko večjih dimenzijah celotnega telefona, brez fizične tipke pod zaslonom. Kar bi bilo tehnično seveda možno že letos, a se Applu ni zdelo vredno žrtvovati dobičkov z razvojem novega ohišja in komponent ter hkrati kanibalizirati večjih 6s in stare šestice. Najprej mora zrasti zaslon v »glavnem« modelu, šele potem bo na vrsti mali. Do takrat je se kar dobra možnost za vse, ki jim majhnost telefona pomeni vsaj toliko kot druge (vrhunske) lastnosti.

Toda vseeno priporočam preskok v sodobnost s šestico ali 6s. Ali pač kakšnim androidnim modelom. Večji zaslon hitro odtehta pomisleke o velikosti samega telefona in običajni iphone je tako ali tako dandanes med manjšimi telefoni. Novinec z redno ceno 500 oziroma 600 evrov (za 16 oziroma 64 GB) še vedno ni poceni in povsem lahko bo marsikdo čez čas obžaloval nakup telefona s tako majhnim zaslonom.