DJI osmo: Motorizirana kamera za nestresene posnetke

Snemalni posebnež je lahko zelo uporaben, če veste, kaj z njim početi, nujna pa je uporaba zunanjega mikrofona.

Objavljeno
23. maj 2016 13.26
OSMO kamera 26.aprila 2016 [OSMO,kamere,tehnologija]
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Osmo kitajskega podjetja DJI je pravi vesoljec med kamerami – zaradi videza in delovanja. Je posebnež, ki pa je lahko zelo uporaben za nekoga, ki ve, kaj z njim početi.

DJI je bolj znan po svojih snemalnih brezpilotnih letalnikih (phantom), osmo pa je zemeljski sodelavec dronov. Njegov namen je snemati popolnoma umirjen video iz nenavadnih kotov in perspektiv, med hitrim gibanjem in s prehodi, kakršnih z navadnimi kamerami ni mogoče zajemati, vsaj ne brez zapletenih, težkih in dragih dodatnih stojal. Podobna motorizirana stojala (gimbal) pa obstajajo tudi za snemanje s pametnimi telefoni.

Kako deluje osmo? Nad pokončnim držalom so trije pregibi z elektromorji in žiroskopi, na zadnjem je obešeno elektronsko oko: tipalo v kroglastem ohišju. Kamera med drugim podpira snemanje v razločljivosti 4k, z njo je mogoče tudi fotografirati in ima mikrofonski vhod s klasičnim 3,5-milimetrskim priključkom. Levo od motorjev je prostor za vpetje pametnega telefona (androidnega ali iphona), ki se s kamero poveže po brezžični povezavi (wifi). Nad držalom je še nadzorna ploščica, kjer je tipka za snemanje, predvsem pa krmilna blazinica za obračanje kamere. Nekaj upravljanja je tudi na zaslonu mobilnika – v aplikaciji, kjer je mogoče kameri naročiti, na kakšen način naj sledi motivu, kako naj deluje umirjanje in podobno.

Osmo izstopa po kakovosti videoposnetkov

Osmo lahko poljubno obračamo ali nastavimo, da med gibanjem ohrani želeni položaj. To dejansko počne zelo dobro, saj zna tudi pri večjem tresenju držati oko pri miru, zato je slika »gladka« (nestresena). Kljub temu je med hojo najbolje prijeti telefon (ki ima vlogo zaslona) z levo roko in ne pretiravati s prehitrim premikanjem. Kamero je mogoče namestiti tudi na kolo in še kam, kjer je gibanje bistveno hitrejše, vendar je za takšno snemanje treba poseči po dodatnih nosilcih. Za snemalca je osmo priročna naprava, saj je krmilna ploščica dobro nastavljiva, aplikacija pa je enostavna za uporabo in pregledna.

Zajem kamere prav tako ni napačen. Objektiv ima, kot pri večini akcijskih kamer, fiksno širokokotno goriščnico (20 mm) s svetlobno močjo f/2,8. Slika je razmeroma kakovostna, nedvomno boljša kot pri večini akcijskih kamer (več podrobnosti, manj popačenja …). Predvsem posnetki 4k so videti zelo v redu, vendar tudi pri nižjih razločljivostih posnetki niso razočarali. Več smo pričakovali od fotografskega dela, ki po kakovosti zaostaja za videom, a je vseeno uporaben. Še posebej zaradi možnosti zapisovanja surovih datotek (raw) in ustvarjanja zanimivih panoramskih posnetkov. Največja omejitev je majhno svetlobno tipalo, od katerega ni mogoče pričakovati čudežev. A je še vedno večje kot pri večini pametnih mobilnikov, kar najbolj opazimo pri zajemu videa.

Ventilator moti snemanje zvoka

Če je slika nad pričakovanji, tega ne moremo trditi za zvok. Elektromotorji v stojalu in zajemanje v 4k zahtevajo aktivno hlajenje, da se naprava ne bi pregrevala. To pa pomeni, da je ravno v zadnjem delu očesa vgrajen majhen ventilator, ki pa se zaradi tega vrti dokaj hitro in ustvarja precej nadležen hrup. Zato snemanje z vgrajenim mikrofonom skorajda ne pride v poštev, razen če bo video v vsakem primeru imel drugo zvočno oziroma glasbeno podlago. Za video z izvirnim zvokom je treba nujno priključiti zunanji mikrofon.

Tako kot pri letalnikih je s tovrstnim ročnim snemalnikom zabava precej kratkotrajna. Ni sicer tako kritično kot pri dronih s 15 do 20 minutami letenja in snemanja, toda več kot ure snemanja baterija ne spravi iz sebe. Čeprav je kamera namenjena snemanju 4k (samo do 30 slik na sekundo), ima takrat nekaj težav, najverjetneje zaradi nekoliko premalo zmogljive strojne osnove. Za tovrstno snemanje je treba imeti dovolj hitro pomnilniško kartico, a tudi pri njej občasno kamera ne sledi vsem zahtevam in se začne zatikati. Včasih ne dohaja zapisovanja na kartico, drugič se prekine brezžična povezava med kamero in telefonom.

Osmo je vsekakor zanimiva naprava. Z njo je mogoče zajeti nenavadne posnetke, še posebej v gibanju. Za približno 800 evrov ni poceni, a na trgu skorajda ni druge naprave, ki bi neposredno iz embalaže ponujala povsem stabilizirano snemanje med gibanjem, vrtenjem kamere in najbolj skrajnimi kadri.