Google in Samsung obljubila vsakomesečne varnostne popravke

Androidni telefoni in tablice naj bi odslej redno dobivali nadgradnje, ki bodo zakrpale najbolj očitne ranljivosti.

Objavljeno
06. avgust 2015 11.28
SKOREA-SAMSUNG-COMPANY-EARNINGS-ECONOMY
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Po razkritju varnostne luknje stagefright (trema) v operacijskem sistemu android je sprva vse potihnilo, zdaj pa so ob robu varnostne konference Blackhat začela prihajati zagotovila o popravkih. Napovedala sta jih že Google in Samsung in upamo, da bodo kmalu sledili še preostali proizvajalci.

V Googlu so zapisali, da so že doslej vse proizvajalce androidnih naprav vsak mesec obveščali o ranljivostih tega sistema, da so lahko njihovi programerji spisali popravke. Koliko lukenj so proizvajalci dejansko zakrpali, pa je drugo vprašanje. Google zdaj napoveduje, da bodo telefoni in tablice nexus ter večpredstavnostni predvajalnik nexus player vsak mesec dobili popravek, ki bo odpravil najnovejše varnostne grožnje. Avgustovski popravek bo med drugim zajel tudi ranljivost stagefright. Iste popravke bo spletni velikan objavil kot del androidne odprte kode za vse ostale proizvajalce. Za nexuse sicer v Googlu obljubljajo vsaj dveletno podporo z nadgradnjami sistema in triletno (od začetka prodaje) oziroma 18-mesečno (od umika izdelka iz prodaje) podporo z varnostnimi popravki.

Redne vsakomesečne varnostne popravke je napovedal tudi Samsung. »Verjamemo, da bo ta novi način nadgradenj prispeval k varnosti naših naprav,« so prepričani v korejskem podjetju. Za zdaj se sicer z operaterji še dogovarjajo, kako bi ta princip nadgradenj za telefone in tablice spravili v prakso. Medtem Apple pri nadgradnjah sistema ios precej manj sprašuje operaterje in jih uporabnikom ponudi, ko jih sam označi za dokončane in preizkušene.

Največji nemški operater Deutsche Telekom (DT) je medtem izključil samodejno pridobivanje večpredstavnostnih sporočil (mms) za vse uporabnike. To pomeni, da se fotografije in videi v sporočilih ne bodo prikazali sami od sebe, ko bodo uporabniki odprli sporočila, ampak bodo dobili sms z obvestilom o novem mms in povezavo na spletu, kjer si ga lahko ogledajo. Ko bodo telefoni dobili popravke, bodo v DT znova omogočili polno funkcionalnost mms.