Google po poteh Appla. Je to konec za pametne telefone HTC?

Google je za 1,1 milijarde ameriških dolarjev prevzel del podjetja HTC, ki je odgovorno za razvoj telefonov.

Objavljeno
22. september 2017 19.42
Jernej Horvat
Jernej Horvat
Google si s tem obeta več nadzora nad razvojem strojne opreme in boljšo integracijo z operacijskim sistemom android. Za HTC pa posel nakazuje slovo od trga pametnih telefonov.

Umik HTC vsekakor ne bi bil nobeno presenečenje. Proizvajalec, katerega tržni delež na trgu pametnih telefonov je v preteklosti že presegal deset odstotkov, od konca leta 2012 ne spada več med pomembnejše igralce na trgu. Po podatkih portala Statista je v tretjem četrtletju 2012 HTC zasedal le še štiri odstotke trga pametnih telefonov in od takrat se ne izpostavlja več, ampak zgolj navaja pod kategorijo »ostalo«. S sprejetim dogovorom se bo Googlu pridružilo dva tisoč zaposlenih v HTC, ki so bili pri podjetju odgovorni za razvoj pametnih telefonov. To najverjetneje pomeni dolgoročni umik podjetja s trga pametnih telefonov. Tako je sklepati tudi iz poročanja Bloomberga, da so pri HTC že v preteklosti razmišljali o možnosti konca razvoja in ponudbe pametnih telefonov. Googlov dogovor bi tako lahko bil najboljši način umika s trga, saj uradno podjetje prodaje lastnih modelov ni ustavilo. To omogoča partnerjem v prodajni verigi, kot so mobilni operaterji, da se v prihodnjih mesecih lažje rešijo neprodanih zalog telefonov HTC.

Ob omenjeni novici ni trajalo dolgo, da so se mediji in analitiki spomnili na Motorolo. To je Google leta 2012 prevzel za 12,5 milijarde ameriških dolarjev in nato dve leti kasneje prodal Lenovu za 2,9 milijarde ameriških dolarjev. Vendar velja splošno prepričanje, da je bil Google leta 2017 povsem drugačen od Googla leta 2012. Takrat je pomembno vlogo pri prevzemu igrala intelektualna lastnina Motorole. Svoj del k neuspešni zgodbi z Motorolo je prispeval tudi ekosistem proizvajalcev pametnih telefonov na platformi android, ki se jim Googlov vstop na trg razvoja pametnih telefonov in s tem dodatne konkurence ni zdel primeren.

Danes je položaj drugačen. Največji proizvajalci pametnih telefonov android se v številnih pogledih želijo otresti odvisnosti od Googlovega ekosistema. Najlažje je to opazovati pri Samsungu, ki je največji ponudnik pametnih telefonov android. Letos predstavljeni virtualni asistent Bixby in ponudba pametnih ur na lastnem operacijskem sistemu Tizen sta samo dva resna signala za Google. Z alternativami se spogledujejo tudi pri Huaweiu, med drugim z integracijo Amazonove virtualne asistentke Alexe. S tem pa se zmanjšuje dostopnost Googlovih digitalnih produktov, kar pomeni tudi potencialno nevarnost za poslovni model podjetja, ki temelji na prodaji oglasov s pomočjo Googlovih aplikacij.

Pomembna motivacija za prevzem razvojnega oddelka pametnih telefonov pri HTC so tudi Googlovi pametni telefoni pixel. Google se prvič resno loteva razvoja lastne strojne opreme, kar ne velja zgolj za pametne telefone, ampak tudi za sorodne produkte, kot je na primer google home. Pri Googlu so očitno spoznali, da lahko najboljšo uporabniško izkušnjo operacijskega sistema android ponudijo izključno z lastnim razvojem pametnih telefonov.

Google z Applovo strategijo

Kako velik razkorak obstaja danes med operacijskima sistemoma android in ios, je najlažje opaziti pri njunih posodobitvah. Ta teden predstavljena nova različica operacijskega sistema ios 11 je med drugim na voljo na iphonu 5S, ki je bil predstavljen leta 2013. Podobno velja za operacijski sistem na pametni uri watchos 4, ki ga lahko namestijo uporabniki prve generacije ure, predstavljene leta 2014. O tem lahko uporabniki pametnih naprav android le sanjajo. Na telefonih je na voljo kvečjemu ena posodobitev androida, pa še to večinoma zgolj pri dražjih modelih. Več kot 80 odstotkov vseh pametnih naprav android danes tako deluje na zastarelih generacijah operacijskega sistema. To, poleg nekonkurenčne uporabniške izkušnje, pomeni tudi slabšo zaščito pred škodljivimi programi.

Omenjeno težavo želijo pri Googlu rešiti s telefoni pixel. Ob lanski predstavitvi prve generacije je bilo poudarjeno, da bodo posodobitve operacijskega sistema na voljo takoj, ko bo na voljo nova različica androida. Prav tako se android na telefonih pixel predstavlja v pristni obliki, ki ni popačena z obilico funkcionalnih in vizualnih sprememb, za katere so poskrbeli drugi proizvajalci pametnih telefonov. Poleg razvoja pametnih telefonov obstajajo znamenja, da si pri Googlu želijo tudi lastnega razvoja čipov. Junija je Manu Gulati iz Appla prestopil h Googlu. Gulati je bil pomemben sestavni del Applove ekipe, ki je odgovorna za razvoj Applovih čipov, s katerimi se poganjajo vse Applove pametne naprave.

HTC idealen za Google

Googlov dogovor s HTC pa v tem trenutku ni zgolj posledica slabih poslovnih rezultatov HTC in slabe prodaje pametnih telefonov, ampak je k njemu najverjetneje prispevalo tudi dobro sodelovanje obeh podjetij, ki sega daleč nazaj v sam začetek androida. Prvi pametni telefon z Googlovim operacijskim sistemom so namreč razvili ravno pri HTC. Sodelovanje se je nadaljevalo pri nekaterih modelih nexus in zdaj tudi pri telefonih pixel, kjer pa HTC ni edini, s katerim sodeluje Google. Zaradi tega se Googlu pridružuje dobro poznana ekipa in to je lahko odločilno za prihodnji razvoj telefonov pixel.