Hal mBills obljublja preprostejše plačevanje položnic

Halcomov sistem ni mobilna banka, ampak je namenjen izključno plačevanju računov s pametnim telefonom.

Objavljeno
12. november 2015 15.31
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Podjetje Halcom je predstavilo in začelo ponujati storitev plačevanja položnic na pametnem telefonu. Hal mBills ponuja delček funkcionalnosti tako imenovanih mobilnih bank, a je po zagotovilih razvijalcev ta storitev bolj preprosta, poleg dobivanja računov neposredno v aplikacijo − od izdajateljev, ki so pristopili v sistem − pa ponuja še možnost fotografiranja položnice in plačevanja na ta način.

Storitev je v osnovi na voljo vsem, ki imajo bančni račun pri eni od bank v Sloveniji. Poleg tega je treba imeti ali androidni telefon ali iphone, na katerega je treba namestiti aplikacijo hal mbills. Ob prijavi sistem zahteva precej podatkov, od telefonske do davčne številke in bančnega računa, nato je treba še doma podpisati pogodbo, ki jo prinese kurir. Aplikacija ponuja tri glavne sklope funkcionalnosti. Plačevanje računov, ki so prišli neposredno vanjo, plačevanje položnic s fotografiranjem in nakazovanje denarja prijatelju.

Nekaj izdajateljev je že zraven

V Halcomu zagotavljajo, da je k sistemu že pristopilo nekaj glavnih izdajateljev računov, čeprav z vsemi še niso podpisali pogodbe. Od približno 1300 izdajateljev z gospodarskega področja jih nekaj deset izdaja več kot 80 odstotkov računov. Za izdajatelje s področja javne uprave (vrtci, šole ...) pa so v Halcomu poskrbeli s podpisom krovne pogodbe z upravo za javna plačila. Uporabnik, ki se bo pri določenem izdajatelju odločil za prejemanje računov v mbills, jih ne bo več prejemal po pošti ali v e-banko, da ne bi nastajala zmeda.

Vmesni korak pred plačilom računa je prenos denarja v mobilno denarnico znotraj aplikacije, pri čemer se denar dejansko preknjiži na fiduciarni račun podjetja Halcom plačila, vendar je na voljo zgolj za plačevanje računov znotraj te aplikacije. Uporabnik lahko enkrat na mesec v mobilno banko denar prenese zastonj, nato pa ga plačilo posameznega računa stane 25 centov. Če v mobilni banki nima denarja, se zaračuna še dodatnih 25 centov za nakazilo z bančnega računa, ki pa ne gre takoj, temveč šele čez tri dni. Od prihodnjega junija bo Halcom začel zaračunavati še 25 centov mesečne uporabnine, ampak samo za tisti mesec, ko boste aplikacijo dejansko uporabili za vsaj eno transakcijo.

Uporabnik v aplikacijo vstopa s svojo šestmestno kodo pin, dodatnega vnašanja gesla pri plačevanju nato ni. Prav tako aplikacija ne podpira prstnega odtisa, vedno je za vstop vanjo treba vtipkati pin. V Halcomu so prepričani, da v ciljno publiko za njihovo storitev spada vsak izmed dveh tretjin Slovencev, ki za plačevanje položnic ne uporablja direktnih bremenitev (»trajnikov«). Za storitev so pred dobrim mesecem dobili licenco Banke Slovenije, po njihovih zagotovilih je tudi za izdajatelje računov najcenejša. Tako bi lahko, če ne drugega, spodbudila konkurenco in nižanje cen storitev med ponudniki finančnih storitev. Vendar jo morajo tudi za tak učinek najprej sprejeti uporabniki oziroma v njej prepoznati dodano vrednost v primerjavi z drugimi načini plačevanja položnic.