Huawei pri p9 stavi na fotoaparat, razvit v sodelovanju z Leico

Novi telefon je še en poskus, kako se trdneje pozicionirati v višjem cenovnem razredu.

Objavljeno
06. april 2016 19.21
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Huawei je v Londonu predstavil svoj letošnji glavni pametni telefon p9, poleg njega pa še nekoliko večjo različico p9 plus. Ne pa tudi manj zmogljivega in potencialno prodajno še zanimivejšega p9 lite. Glavna novost pri letošnjem modelu je dvojni fotoaparat.

P9 je na pogled nadaljevanje zgodbe, ki jo je Huawei začrtal že modeloma p7 in lanskim p8. Dokaj oglato kovinsko ohišje s posnetimi robovi ni presenečenje. Manjši je malenkost večji kot galaxy s7, večji pa približno enako velik kot galaxy s7 edge. V podjetju upajo, da bo končna obdelava v navezi z barvnimi kombinacijami prepričala potencialne kupce, da gre za premijski izdelek, ki se tudi cenovno vse bolj približuje Applovim in najdražjim Samsungovim modelom. Če je lanski p8 stal manj kot 500 evrov v prosti prodaji, je izhodiščna cena za p9 600 evrov. Huawei, kot smo že pisali, na vsak način želi v zgornji cenovni razred.

Sam telefon sicer poganja osemjedrni procesor kirin 955 iz Huaweijevih lastnih razvojih laboratorijev (seveda na Armovi osnovi), ki je izboljšana različica čipa 950, poznanega iz modela mate 8. Poleg osnovne različice s tremi gigabajti delovnega pomnilnika in 32 GB prostora za podatke bo na voljo še zmogljivejša s kombinacijo 4 GB + 64 GB, ki bo stala 650 evrov. P9 plus z večjim 5,5-palčnim zaslonom - običajni p9 ima 5,2-palčnega - bo stal 750 evrov. Večji model pod vprašaj postavlja model mate s, ki ga sicer Huawei v Sloveniji ni prav aktivno prodajal. V obeh primerih je sicer razločljivost zaslona full HD, ne QHD, ki jo vgrajuje večina konkurence. Upamo, da telefona vsaj snemata video 4k, ki ga Huawei doslej tudi še ni podprl. Baterija pri manjšem modelu ima 3000, pri večjem pa 3400 mAh.

Najbolj pa v Huaweiju poudarjajo fotoaparat, ki je dvojen. Dve (predvidoma) enaki tipali in leči naj bi zajemali več svetlobe in podrobnosti, algoritmi pa naj bi vse skupaj sestavljali v fotografije z bolj živimi barvami, več detajli in manj šuma. Pri razvoju leč je sodelovalo fotografsko podjetje Leica.