Hud boj, od katerega imate vi največ koristi

Huawei Mate 10 Lite proti Galaxy J7 (2017).
Objavljeno
03. november 2017 12.49
Jernej Horvat
Jernej Horvat
Huawei Mate 10 Lite predstavlja cenovno dostopnejšo različico paradnega konja podjetja Huawei Mate 10. Namesto steklenega ohišja se uporablja aluminij in namesto OLED zaslona je na voljo LCD. Razlike tako obstajajo, vendar pa je veliko zanimivejša primerjava s ponudbo največjega konkurenta Samsunga. Slednji je nekaj mesecev nazaj predstavil Galaxy J7, ki cilja na isto skupino kupcev kot novi Mate 10 Lite.

Minili so časi, ko se je pri nakupu pametnih telefonov v srednjem cenovnem razredu moralo sprejemati večje kompromise. Danes boste s prostim očesom težko ocenili ali določeni pametni telefon spada med dražje ali cenejše modele. Razlog za to je močna konkurenca na trgu pametnih telefonov, ki proizvajalce sili k vse bolj kvalitetni ponudbi tudi v srednjem cenovnem razredu, kjer se cene pametnih telefonov gibljejo okoli 300 EUR. Najnovejša primera sta Huawei Mate 10 Lite, ki je bil javnosti prvič predstavljen oktobra letos, in Samsungov Galaxy J7.

Pri zaslonu oba s prednostmi in pomanjkljivostmi
Največja razlika med obema alternativama je v obliki. Huawei Mate 10 Lite prinaša cenovno ugodnejši pametni telefon z novim oblikovnim slogom, ki temelji na uporabi zaslona z razmerjem stranic 18:9. To pomeni, da je višina zaslona dvakrat višja od širine. Končni rezultat je ožji, a zato višji pametni telefon. Prednosti takšnega oblikovnega sloga sta dve. Prva predstavlja lažje upravljanje z eno roko. Zasloni telefonov so vsako leto večji in pri standardnem razmerju strani 16:9, hitro postanejo preveliki za enostavno uporabo. Pri Mate 10 Lite vam je tako na voljo LCD zaslon, ki po diagonali meri kar 5,9 palca. Ločljivost znaša 1080X2160, kar je malo več kot pri HD zaslonu in je za spremljanje video posnetkov, branje in igranje iger povsem dovolj.

Telefon tako sledi novim oblikovnim smernicam, ki se ne bodo hitro spremenile. Z nakupom pametnega telefona tako ni strahu, da bi, vsaj kar se tiče oblike, čez leto ali dve uporabljali zastarelo napravo. Že samo s tem predstavlja Huawei dobro alternativo za potencialne kupce, ki si želijo nekoliko boljši telefon, a hkrati ne potrebujejo zmogljivosti in funkcionalnosti najdražjih pametnih telefonov. 

Pri Samsungu z Galaxy J7 stavijo na klasično obliko pametnih telefonov s standardnim zaslonom v razmerju stranic 16:9. A se pri 5,5-palčnem zaslonu s HD resolucijo namesto LCD uporablja tehnologija OLED. Saturacija barv je veliko višja od tistih pri Mate 10 Lite, kar bo mogoče zmotilo nekatere uporabnike, vendar OLED predstavlja tehnologijo prihodnosti. LCD se namreč pri pametnih telefonih počasi opušča in celotna industrija se usmerja k uporabi OLED. Pri pregledu obeh zaslonov tako nastane zanimiva situacija, kjer oba telefona uporabljata kombinacijo preteklosti in prihodnosti. Pri Huaweiu se preteklost nanaša na uporabo LCD tehnologije in prihodnost na uporabo novega razmerja stranic. Za Samsung je situacija ravno obratna, saj z OLED zaslonom sledijo prihodnosti, medtem ko z razmerjem stranic 16:9 ostajajo v preteklosti.

V tem pogledu se na koncu priporoča izbrati Huawejevo alternativo. Ožji in višji zaslon pri vsakdanji uporabi posreduje boljšo uporabniško izkušnjo. Napravi se s tem posreduje modernejši izgled, ki bo tak ostal tudi po daljšem času uporabe. Pri Samsungu pa obstaja verjetnost, da bo prihodnja generacija pametnih telefonov Galaxy J prav tako ponujala zaslon z novim razmerjem stranic.

Android podoben, a ne enak
Pri obeh modelih je nameščen operacijski sistem android. Na voljo vam je tako obilica nepotrebnih funkcij in načinov prilagajanja izgleda in delovanja. Opisano je razlog zakaj tehnološki navdušenci android obožujejo. Za vsakdanje uporabnike pa je ravno zaradi tega več možnosti za zmedo in jezo, ko se operacijski sistem ne obnaša tako kot bi uporabnik pričakoval. Kljub temu, da oba telefona delujeta na androidu, obstajajo omembe vredne razlike.

Pri Mate 10 Lite je vizualna predelava in sprememba manjša od tiste, ki je na voljo pri Galaxy J7. To pa ne pomeni, da pri Huaweiu niso dodali nekaj svojih posebnosti. Med drugim si lahko vključite lebdeči gumb s katerim dostopate do ključnih navigacijskih funkcij. Vloga gumba je, da se lahko umesti kamorkoli na zaslon in s tem omogoča lažji dostop s palcem vaše roke. Pri testiranju se je izkazalo, da se je na opisano potrebno navaditi preden postane uporabno. Na voljo je tudi možnost uporabe ločenega dostopa do seznama aplikacij. Slednje, za razliko od Samsungovih pametnih telefonov, pri Huaweiu ni bilo vedno na voljo, a se zdi povsem odvečno. Do aplikacij namreč tako lahko dostopate na primer iz domačega zaslona telefona ali omenjenega seznama, kar je nesmiselno. Na telefonu Mate 10 Lite deluje android 7 in EMUI 5, kot predelavo imenujejo pri Huaweiu. Na voljo je tudi posodobitev na android 8.

Pri telefonu Galaxy J7 se vizualna in funkcionalna predelava imenuje touchwiz, ki z vsako novo generacijo postaja vizualno bolj dodelana. Pri Samsungu se že od vsega začetka dobro zavedajo, da je prihodnost pametnih naprav odvisna od programske opreme. Iz tega razloga se pri pametnih urah že zanašajo na lastno razviti operacijski sistem Tizen. Na telefonih pa poizkušajo z večjimi vizualnimi in funkcionalnimi posegi ponuditi unikatno uporabniško izkušnjo. Tako kot pri Huaweiu, tudi Galaxy J7 uporablja še predhodno različico operacijskega sistema android 7, a bo posodobitev na nov android 8 v prihodnje na voljo.

Med obema telefonoma se razlika pri androidu najbolj opazi v vizualni zasnovi. Opisane funkcije, ki jih ponuja Huawei so uporabne, a jih je večinoma potrebno najprej nastaviti. Posledično jih ne bo uporabljal velik del uporabnikov. Glede na to, da bosta oba telefona v prihodnje omogočila posodobitev na android 8, v tej primerjavi ni zmagovalca.


Tehnične specifikacije
Pri obeh modelih se kot osnovni gradnik ohišja uporablja aluminij. Kar je bilo možno opaziti pri testu je večja občutljivost na prstne odtise pri telefonu Mate 10 Lite. Že samo nekaj ur uporabe in telefon izgleda bolj umazano kot v resnici je. Po drugi strani se boste s tem rešili nadležnih prijateljev ali družinskih članov in nelagodnega občutka, ko si sposodijo vaš telefon. Pri telefonu Galaxy J7 je opisana težava manj opazna in s tem izgled ohišja tudi po daljši uporabi bolj čist. 

Opazna je razlika tudi na hrbtni strani. Pri Mate 10 Lite je na voljo dvojna kamera oziroma tako vsaj izgleda na prvi pogled. A gre za zanimiv trik saj je drugi senzor namenjen izključno ustvarjanju učinka globine oziroma Bokeh. Ni vam potrebno vedeti točno kaj to pomeni, a gre za funkcijo, ki je ne boste uporabljali. Situacija je podobna pri tako imenovani selfie kameri na prednji strani, kjer se ponovno uporabljata dva senzorja med katerima je eden izključno za učinek Bokeh. Pri telefonu Galaxy J7 je na voljo en senzor s 13 MP in s tem manj od 16MP, ki jih ponuja Mate 10 Lite. Kamera je pri Samsungu lepo zlita z ohišjem, medtem ko pri telefonu Mate 10 Lite štrli navzven. Pri kakšnem hitrem opravilu, ko je telefon na mizi, se tako Mate 10 Lite nadležno maje. 

Huawei Mate 10 Lite poganja Kirin 659. Za grafiko poskrbi Mali-T830. V osnovni različici je na voljo 3 GB RAM in pomnilnik s 64 GB z možnostjo uporabe microSD kartice. Pri telefonu Galaxy J7 se uporabljata Exynos 7870 in tako kot pri Huaweiu mali-T830. Razpoložljivega je 3 GB RAM in zgolj 16 GB internega pomnilnika. To pomeni, da ste pri Samsungu že takoj na začetku prisiljeni uporabiti microSD kartico, medtem ko je pri Huaweiu s 64 GB dovolj prostora.

V tem pogledu je težko oceniti kateri pametni telefon je bolje uporabiti. Tehnične specifikacije favorizirajo Mate 10 Lite, vendar pa, kot je značilno za vse pametne telefone android, obstaja razlika med tem kar je napisano na papirju in kako se naprava dejansko obnaša v praksi. V času testiranja obeh pametnih telefonov večjih razlik v korist enega ali drugega nismo opazili.


Katerega izbrati?
Za Huawei Mate 10 Lite boste odšteli dobrih 350 EUR, medtem ko lahko Galaxy J7 pri nekaterih ponudnikih dobite že od 280 EUR naprej. Razlika v ceni tako ni tista, ki bi odločila enemu ali drugemu v prid. Na podlagi testiranja obeh modelov je za nakup lažje priporočiti Huawei Mate 10 Lite. Razlog za to je v zaslonu, katerega je zaradi novega razmerja stranic lepše uporabljati. S tem se tudi bolje zavarujete pred novimi modeli, ki bodo predstavljeni v naslednjem letu. Z veliko verjetnostjo bo namreč tudi pri telefonih srednjega cenovnega razreda prevladoval nov oblikovni trend z daljšim in višjimi zaslonom. Tako je verjetnost večja, da bo vaš Galaxy J7 izstopal kot model predhodne generacije.