Iphone znova rekordno, a podatki niso povsem primerljivi

Letos prvi konec tedna prodanih tri milijone telefonov več, a v več državah. Šestica v Sloveniji prihodnji petek.

Objavljeno
28. september 2015 17.30
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Apple je objavil, da je v prvih treh dneh, odkar je na voljo, prodal 13 milijonov primerkov novega iphona. To je številčno najboljši začetek prodaje doslej, največ pa je k temu verjetno prispeval kitajski trg.

V primerjavi z lani je Apple še za tri milijone telefonov izboljšal prodajo v prvem koncu tedna. Skupno je 12 državah prodal 13 milijonov iphonov 6s in 6s plus, pri čemer je bilo verjetno veliko prednaročenih, saj so iz velemest po ZDA in Veliki Britaniji prihajala opažanja o krajših vrstah pred trgovinami kot v prejšnjih letih. Po ocenah analitikov so vsaj tri do štiri milijone dodatnih iphonov pokupili kitajski kupci, in glede na to, da je bil lani iphone 6 prvi konec tedna naprodaj v le devetih državah, letošnja številka morda ni tako rekordna, kot je videti na prvi pogled.

Apple je pri tem objavil še, da bo v iphone 6s v dodatnih 40 državah začel prodajati prihodnji petek (9. oktobra.) Med državami »drugega vala« je letos znova tudi Slovenija. Kot že zadnji dve leti »uradni« prodajalec iphona med operaterji ostaja Telekom Slovenije. Vendar ga že ob začetku prodaje utegneta v ponudbi imeti tudi Simobil in Telemach, pri vseh operaterjih pa bodo količine verjetno majhne.

Glavna in za zdaj tudi edinstvena novost iphona 6s je zaslon z zaznavo moči pritiska, ki so ga v Applu poimenovali 3d touch. Predstavil ga je že tudi Huawei, a se njegovega telefona mate s, ki ima to funkcionalnost, še ne da kupiti. Zaslon na pritisk sicer omogoča nekoliko drugačno uporabo telefona. Konkretnejši pritisk na ikono aplikacije − če ta podpira 3d touch − ponudi določene možnosti. Ali odpre predogled sporočila v aplikaciji za e-pošto in kratka sporočila. In daje še nekatere druge možnosti. Po naših prvih vtisih se bodo morali uporabniki navaditi med zgolj dotikanjem in pritiskanjem zaslona, o dejanski uporabnosti te novosti pa bomo lažje kaj rekli po vsaj nekaj dneh uporabe.