Kaj bo letos ponudil največji sejem zabavne elektronike

CES 2018 Pozornost medijev in strokovne javnosti bo za slab teden usmerjena v Las Vegas.
Objavljeno
05. januar 2018 18.07
Jernej Horvat
Jernej Horvat

Kaj je CES

Consumer Electronic Show, skrajšano CES,  se vsako leto odvija v Las Vegasu in predstavlja prvi večji dogodek na področju tehnologije. Uradno se CES organizira že več kot 50 let, svoj prvenec je sejem doživel leta 1967. Lanski CES 2017 je obiskalo več kot 170.000 ljudi iz več kot 150 različnih držav. Slabih 4000 razstavljalcev je predstavljajo svoje izdelke in storitve na kar treh ločenih lokacijah na katerih se sejem v mestu odvija. Poudarek je na predstavljanju novosti namenjenim fizičnim uporabnikom. Pametne ure, 3D tiskanje, virtualna in obogatena resničnost, zdravje, igralni dodatki, pametne naprave in internet stvari predstavljajo najbolj zastopajoča področja. CES velja kot prizorišče prikaza prototipnih izdelkov in storitev, ki bodo na voljo šele v bližnji prihodnosti, in ga zato številni mediji ocenjujejo kot pokazatelj razvojnega trenda novega leta. Uradno se vrata sejma odprejo v torek, 9. Januarja, in zaprejo v petek, 12. januarja. Najpomembnejše novosti sejma bodo predstavljene takoj na začetku oziroma tudi v dneh pred uradnim pričetkom.Obogatena namesto virtualna

CES spremlja veliko medijskega navdušenja. Številni novinarji in medijske hiše pompozno napovedujejo nove izdelke, ki naj bi spremenili celotne panoge. Vendar gre običajno zgolj za prevelika pričakovanja in zadnje takšno področje je virtualna resničnost. Na lanskem sejmu se je tehnologija opisovala kot nov mejnik računalništva. Pričakovanja so bila velika, prevelika za ponudnike kot so Oculus, HTC in Sony, ki so s svojimi produkti za virtualno resničnost sicer našli nišni trg, vendar pa je pot do njihove masovne uporabe še prevelika. Zahteve po močni strojni opremi, ki jih virtualna resničnost zahteva, in s tem visoki nabavni ceni zaenkrat še preprečujejo večji razmah. V središču pozornosti bo obogatena resničnost. Nekateri novi modeli pametnih telefonov višjega cenovnega razreda že podpirajo obogateno resničnost in razvijalcem so na voljo tudi ustrezna podporna okolja za razvoj aplikacij. Na CES-u se tako pričakujejo predstavitve novih zmožnosti tehnologije in po neuradnih informacijah tudi predstavitve strojne opreme, kot so na primer očala, s katerimi bi lahko obogatena resničnost doživela večji razmah.Pametne ure in merjenje vašega zdravja

Število razstavljalcev na trgu pametnih ur in zapestnic bo letos manjše kot lani. Namesto 82, kot jih je zabeležil CES 2017, jih bo letos prisotnih 51. Vendar se kljub temu pričakuje veliko novosti na tem področju. Predstavitve novih modelov ur in zapestnic niso pričakovane, saj vsi pomembnejši proizvajalci v ta namen organizirajo lastne dogodke. Bo pa letos CES prikazal pravi namen uporabe pametnih ur, ki so po letih eksperimentiranja končno našle svoje mesto na trgu. Zdravje je tisto področje na katerem se pričakuje večje število predstavljenih novosti. Ameriško podjetje AliveCor je lani že doseglo pomemben mejnik, ko je za Applovo pametno uro Apple Watch predstavilo prvi pas z vključenim merilcem EKG-ja. Ameriška uprava za hrano in zdravila je pas potrdilo kot ustrezen. Tako gre pričakovati še več podobnih izdelkov in storitev s katerimi se bo sproti merilo vaše zdravstveno stanje.


 


Brez avtomobilov ne gre

Za enega izmed vrhuncev bodo letos poskrbeli pri podjetju Aptiv. Osem novih BMW-jev serije 5 bo uporabljenih za predstavitev tehnologije avtonomnih vozil. Udeleženci sejma se bodo lahko tako po Las Vegasu vozili s samovozečimi vozili in ob tem spoznavali vse prednosti tehnologije, za katero je samo vprašanje časa kdaj bo postala vsakdanja. Za vsak slučaj bo za volanom še vedno prisoten voznik, ki bi lahko posredoval v kritični situaciji, a se bodo vožnje opravljale samodejno in v javnem prometu po najbolj obljudeni ulici Las Vegasa. Za drugo presenečenje na področju avtomobilizma lahko poskrbijo pri Faraday Future. Lani so že predstavili prototip vozila s katerim pri Faradayu želijo ponuditi alternativo Tesli. Težave pri razvoju in proizvodnji so zavlekle uradno predstavitev, ki pa naj bi se odvila letos. Trend električnih vozil se tako tudi letos na CES-u nadaljuje in z novim igralcem na trgu se bo še dodatno povečal pritisk na ustaljene proizvajalce, da še sami predstavijo primerne alternative.
5G

Seznam proizvajalcev in uradnih nastopov razkriva, da bo na področju mobilne tehnologije letos veliko pozornosti namenjene omrežjem 5G. Nova generacija mobilnih omrežij s hitrejšimi prenosi je ključnega pomena za razvoj interneta stvari znotraj katerega spadajo tudi samovozeča vozila, droni, upravljanje gradbenih strojev na daljavo in tudi medicinskih posegov. Po neuradnih informacijah naj bi se na CES predstavili prvi pametni telefoni z novo generacijo intelovih čipov Snapdragon 845. Med drugim se omenja se Sony z novimi modeli pametnih telefonov Xperia a bo za potrditev govoric potrebno počakati do začetka sejma. Proizvajalci pametnih telefonov se za predstavitev novih modelov telefonov ozirajo na Mobile World Congress v Barceloni, ki se bo odvijal konec meseca februarja in na katerem se vse vrti okoli mobilne tehnologije.

 8K OLED zaslon

Na CES-u bo javnosti prvič predstavljen televizijski zaslon OLED z resolucijo 8 K. Pri LG-ju so izkoristili medijsko zatišje pred uradnim pričetkom sejma in javnosti razkrili najnovejšo tehnologijo na področju televizijskih zaslonov. Z resolucijo 7680 X 4320 ponuja 88-palčni zaslon več kot 33 milijonov pikslov. Impresivni dosežek podjetja, ki pri razvoju televizijskih zaslonov stavi na prihodnost OLED tehnologije. To še posebej velja pri zaslonih večjih dimenzij, saj tehnologija OLED omogoča tanjšo zasnovo od alternativne LCD. Kako omenjeni zaslon izgleda v živo bodo lahko preverili obiskovalci sejma. Odprta ostaja cena televizorja v katerega bo vgrajen predstavljeni zaslon. Za lažje ugibanje se je potrebno ozreti po ostali LG-jevi ponudbi televizorjev. Cena modela z manjšim 77-palčnim OLED zaslonom znaša slabih 20.000 EUR.  Če se sklepa kakšna bo cena televizorja s predstavljenim zaslonom še ni znano. LG-jev televizor z manjšim 77-palčnim OLED zaslonom stane slabih 17.000 EUR.


 


Google proti Amazonu

Prvič bosta tudi uradno na sejmu prisotna Google in Amazon. Udeležba obeh tehnoloških gigantov ni naključna, saj se obe podjetji borita za prevlado na trgu umetne inteligence in pametnih naprav. Lansko leto so veliko medijske pozornosti poželi pri Amazonu zaradi virtualne asistentke Alexe in to kljub temu, da Amazon na sejmu ni bil prisoten. Razlog za to je bil v seriji novih izdelkov proizvajalcev, ki so vsi po vrsti vgrajevali asistentko Alexo. Zaradi nove strateške usmeritve Googla, ki predvideva razvoj fizičnih izdelkov kot so pametni zvočniki, sta se obe podjetji znašli v zanimivem boju za tehnološko prevlado v vašem domu. Pričakovati je tako predstavitev številnih novih izdelkov za domačo rabo, katere bo možno upravljati z virtualnima asistentoma Google Assistant in predhodno omenjeno Alexo. Poleg tega se prvič pričakuje širša ponudba pametnih zvočnikov. Trend je bilo možno opaziti že lansko jesen, ko sta svoje alternative predstavila Sony in JBL. Letos se bo trend nadaljeval in ponudba pametnih zvočnikov začela počasi diferencirati tako glede na ceno kot tudi na ostale karakteristike. Med slednje spada kvaliteta zvoka na katero med drugim stavita Apple s prihajajočim HomePod-om in Sonos s pametnim zvočnikom One.

 
Roboti

Roboti bodo v kombinaciji z umetno inteligenco letos znova v središču pozornosti. Pri LG-ju bodo povečali svojo ponudbo robotov s predstavitvijo treh novih modelov namenjenim za delovanje na letališčih, v restavracijah in hotelih. Pri LG-ju razvijajo robote za opravljanje specifičnih nalog, kot je med drugim prevzemanje vloge natakarjev z robotom imenovanim Serving Robot. Strankam bo hrana dostavljena na pladnju, ki ga robot pripelje do mize. Na sejmu pričakovano ne bo manjkala Sophia. Namen robota, ki ga razvijajo pri podjetju Hanson Robotics, je čim bolj posnemati človeško naravo in obnašanje ter vzpostaviti zaupanje z ljudmi. Sophia je zmožna izvesti 60 obraznih mimik, od jeze, strahu do veselja. Pri Hanson Robotics med možnosti uporabe robota navajajo psihoterapijo. Vprašanje pa ostaja ali se s tem strinja Sophia. Kljub poudarjanju, da je njena primarna vloga sodelovati z ljudmi pri ustvarjanju boljšega sveta, je na vprašanje ali namerava uničiti človeštvo odgovorila pritrdilno.

 Pametna mesta

Medtem ko se Google in Amazon borita za prevlado v vašem domu, pa se podjetja kot je Deloitte ozirajo širše. Pametna mesta predstavljajo po mnenju analitikov iz Deloitta novo veliko priložnost za širok spekter industrij in podjetij. Povod za to so med sabo povezani senzorji s pomočjo katerih se odprejo nove priložnosti uporabe. S pomočjo senzorjev umeščenih v mestno razsvetljavo bi lahko natančno merili onesnaženost zraka. Lažje bi bilo tudi poiskati primerna parkirna mesta na javnih površinah in omenja se tudi možnost identifikacije uporabe strelnega orožja ter s tem asistenco policistom, da hitreje prispejo na kraj dogajanja. Pomembno vlogo bodo po mnenju iz Deloitta igrale spremenjene navade, ki se nanašajo na lastništvo nad predmeti. Slednjega bo vse manj na račun najemanja storitev. Tako se po mestu ne boste več vozili z lastnim avtomobilom, katerega imate večino časa parkiranega v garaži ali na parkirišču, temveč boste za naslednjo vožnjo najeli najbližje razpoložljivo vozilo. Na CES-u bodo predstavili številne prototipne rešitve za razvoj pametnih mest s katerimi se bo življenje v mestih postopoma izboljševalo.


image: cities