Kakšen monitor za največ 400 evrov?

Nepresenetljivo so bolj splača investirati v višjo razločljivost in prilagodljivost kot v ukrivljenost.

Objavljeno
21. avgust 2015 15.01
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Vzemimo, da ste za računalniški monitor pripravljeni odšteti nekoliko več od vstopnih 200 evrov za nekaj solidnega, in mejo postavimo pri približno 400 evrih. Čemu dati prednost? Je več vredna višja razločljivost in s tem bolj pravilen prikaz barv ali lahko pretehta v zadnjem času zelo poudarjana ukrivljenost? Odgovor ni presenetljiv, a vseeno pojdimo po vrsti.

Samsung ima v ponudbi že več ukrivljenih monitorjev, mi pa smo namenoma preizkusili enega cenejših, 27-palčni model s27d590c s standardno razločljivostjo 1920 x 1080 (full hd). Tako smo dobili občutek, kako je zreti v krivino za večino miz in uporabnikov bolj sprejemljive velikosti pri LG-jevem monstrumu, ki smo ga imeli v pisarni pred nekaj meseci (podobno reč sicer ponujata tudi Samsung in Dell, vendar se cene pri vseh vrtijo okrog evrskega tisočaka). Medtem pa je Dell predstavil monitor z razločljivostjo qhd (2560 x 1440), doslej najbolj značilno za 27-palčne monitorje, in nekoliko manjšo diagonalo. Monitor je namreč 25-palčni, ker pa ima zelo malo roba okrog zaslona, dejansko ni nič večji kot običajni 24- ali celo 23-palčni. In še videti je futuristično, saj slika skorajda lebdi v zraku, kot pri novejših televizorjih.

Samsung s27d590c

Samsungov monitor vse stavi na učinek krivine, kar sicer ne pomeni, da je slab monitor, toda vsaj tako kakovostnega, a ravnega, je mogoče kupiti za sto evrov manj. Krivina med vsakdanjo uporabo prinese malo. Morda se malce pozna pri ogledu filmov in drugih videov, vendar ne dovolj, da bi jo pri drugih monitorjih pogrešali. Tako širok ni, da bi ukrivljenost približala skrajne robove, kot jih pri omenjenem LG-ju. Še najbolj bodo te lastnosti veseli igričarji. Če kje, se v igrah občuti, da krivina tistega, ki sedi pred njo, potisne bolj v središče dogajanja. In tam tudi niso tako opazne druge pomanjkljivosti monitorja, saj so igre v razločljivosti full hd na kakršnikoli velikosti zaslona videti dobro. Računalnik pa ima tako ali tako dovolj dela s poganjanjem najzahtevnejše grafične podobe že pri toliko zaslonskih točkah, kaj šele pri večjem številu.

Manj navdušeni smo bili nad tem monitorjem pri vsakdanjih opravilih. Med brskanjem po spletu, pisanjem besedil, tudi urejanjem fotografij nas je vseskozi motila prenizka razločljivost za tako zaslonsko diagonalo. Besedilo je nazobčano, fotografije zrnate. Preprosto ni čistosti, ki jo danes od slike pričakujemo. In tudi barv nam ni uspelo nastaviti povsem po željah, vedno je prevladoval določen odtenek. Vsaj vidni koti so dobri in slika se ne spreminja glede na to, od kod jo uporabnik gleda. Pri priključkih je monitor prav tako precej skop. Ima le možnost priklopa pred hdmi in preživetega priključka vga, novejšega display porta ni, nanj tudi ni mogoče priključiti nobene naprave z izhodom usb. Samsungov upognjenec se nam tako, podobno kot drugi tovrstni monitorji, zdi primeren predvsem za igričanje. Ti z njim dobijo dokaj poceni posebneža (cena se suče okrog 360 evrov), ki niti ne zahteva kakšne druge investicije v strojno opremo. Vsem drugim priporočamo ali v nadaljevanju opisani dell za le nekaj desetakov več ali kakšen raven monitor za bistveno nižjo ceno.

Dell u2515h

V nasprotju s Samsungom je Dell z modelom u2515h zadel terno. Ponudil je monitor s kakovostno sliko, razločljivostjo višjega razreda, bogatim naborom priključkov in prilagodljivo postavitvijo. Namizje z 2560 točkami v širino in 1440 točkami v višino je bilo doslej večinoma rezervirano za 27-palčne in večje monitorje, cena pa je bila brez izjeme nad 600 evri. Dellov novinec mejo spušča na 400 evrov in pri tem ne sklepa veliko kompromisov. Verjetno je celo na pogled eden najbolj privlačnih monitorjev ta hip. Pa tudi slika je za ta cenovni razred vrhunska, saj so barve dokaj pravilne, vidni koti odlični, svetilnosti je v izobilju - treba jo je znižati na kakšno tretjino. Monitor je po Dellovi stari navadi nastavljiv po višini, prav tako ima plejado priključkov, kar ga naredi še bolj uporabnega. Na zadnji strani je razdelilnik usb 3.0, ki ima kar osem izhodov, so pa ti malce težko dosegljivi. Razen enega, ki ponuja hitro polnjenje naprav, kot so telefon, pametna ura in podobne. Za priklop monitorja so na voljo priključki displayport, mini displayport in dvakrat hdmi.

Prav s priklopom monitorja in doseganjem prave razločljivosti na njem utegne kupec naleteti na težave. Kot smo tudi sami. Samo eden od treh računalnikov, ki smo jih imeli na voljo, je prikazal pravo razločljivost, preostala dva pa le 2048 x 1152. Prvi je imel izhod mini displayport in novejši Intelov procesor z integrirano grafično »kartico« (intel hd 4400). Pri drugih dveh smo imeli izhoda dvi in hdmi ter pri enem nekoliko starejši Intelov čip (hd 4000), pri drugem pa ločeno grafično kartico amd radeon družine 6500. Nazadnje smo ugotovili, da ne bo šlo brez menjave grafične kartice. Najprej smo poskusili z igričarsko usmerjeno radeon serije r7, ki stane nekaj čez sto evrov. Nižje serije nimajo ustreznih izhodov in ne podpirajo višjih razločljivosti.

Vendar smo naleteli na dodatno težavo. Čeprav smo po uradnih zahtevah kartice imeli dovolj močan napajalnik, računalnik ni prišel dlje od pozdravnega zaslona. Kartico smo nato zamenjali za nvidio quadro 420, ki je s približno 140 evri najcenejša med »profesionalnimi« grafičnimi karticami. Prek izhoda displayport ponuja razločljivost 4K, energijsko pa je precej manj potratna od igričarskih kartic. S tem smo rešili problem priklopa monitorja, toda potencialni kupec se mora zavedati, da za razločljivosti, višje od full hd, mora imeti primeren računalnik oziroma kombinacijo grafične kartice in izhodov, ki podpirajo razločljivosti QHD in višje.
Vsekakor pa ta monitor priporočamo. Točk na zaslonu je dovolj, da lahko na namizje razpostavimo več oken v uporabni velikosti. Resda se pri konkretnem modelu pozna, da je vse skupaj malo manjše, kot bi bilo pri 27-palčnem monitorju z enako razločljivostjo, a se nam to ne zdi kritično in smo se hitro navadili velikosti besedila. Vedno pa jo je mogoče v operacijskem sistemu povečati.

Če le imate možnost priključiti monitor z razločljivostjo qhd ali si jo lahko s kakšno nadgradnjo zagotovite, je po našem mnenju dell u2515h zaradi kakovosti prikaza, prilagodljivosti, precejšnje majhnosti in navsezadnje cene ta čas eden najbolj smiselnih monitorskih nakupov.