Microsoft izdal office 2016

Nova različica pisarniške zbirke je osredotočena na skupinsko delo. Ob brezplačnih oknih je office za Microsoft pomemben.

Objavljeno
22. september 2015 16.58
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Po poletnem izidu windows 10 je Microsoft danes uporabnikom ponudil še novo različico morda celo najpomembnejšega proizvoda, pisarniške zbirke office. Ta je za večino uporabnikov še vedno plačljiva, nadgradnja ni zastonj, kot pri oknih, in pri njej korporacija vse bolj uveljavlja prehod na naročniški model. Pri različici 2016 je v ospredju skupinsko delo.

Polna različica pisarne obsega programe word, excel, powerpoint, onenote, outlook, project, visio in access. Domači uporabniki bodo sicer večinoma ostali pri prvih treh, morda petih, če za e-pošto uporabljajo kaj drugega kot gmail in če na mobilnih napravah delajo zapiske (onenote). Glavni poudarek so razvijalci dali možnosti skupnega urejanja dokumentov. V programih word, powerpoint in onenote denimo že lahko tipka več uporabnikov naenkrat, v realnem času. V excel ta možnost prihaja kasneje.

Tesneje kot doslej je v office integrirana storitev za spletno komunikacijo skype. Uporabniki naj bi bili bolje zaščiteni pred morebitno izgubo podatkov. Poslovni uporabniki imajo prav tako na voljo nova orodja za skupinsko delo in za načrtovanje in organiziranje dela.

Kot prejšnje različice je tudi office 2016 na voljo v slovenščini, poleg tega pa še v 46 jezikih. Letna naročnina za domače uporabnike še naprej znaša 70 (za uporabo na enem računalniku) ali 100 evrov (za namestitev na petih napravah z okni oz. sistemom macos), na vsakega uporabnika pa je vključenega še 1 terabajt prostora v oblačni shrambi onedrive. Zanjo lahko uporabniki windows 10 do konca leta pričakujejo novega odjemalca. Naročniki lahko office ročno nadgradijo, če se vpišejo v svoj uporabniški račun, ali počakajo, da se jim bo nadgradnja samodejno namestila enkrat prihodnji mesec.

Samostojna različica pisarne prav tako stane približno sto evrov, a jo je (glede na licenco) mogoče namestiti samo na en računalnik. Microsoft v Sloveniji še naprej ponuja brezplačno naročnino na office za vse šolarje in s tem tudi njihove domače.