Microsoftovemu Slikarju so šteti dnevi

Po več kot 30 letih obstoja se eden prvih programov za grafično oblikovanje umika iz Microsoftove ponudbe.

Objavljeno
24. julij 2017 19.15
Šp. B., STA
Šp. B., STA
New York - Microsoftovemu programu za grafično oblikovanje Slikar so po več kot 30 letih obstoja šteti dnevi. Podjetje je namreč danes sporočilo, da ga ne bo več aktivno razvijalo, v prihodnje pa bi ga lahko iz operacijskega sistema Windows povsem odstranili.

Slikar je bil v različnih verzijah del Windowsov vse od njihovega začetka leta 1985, številni uporabniki pa so prav z njim naredili prve korake v svetu grafičnega oblikovanja. Nikoli ni veljal za najbolj zmogljivega, ga je pa med drugim odlikovala enostavnost in je bil vedno pri roki za hitre osnovne naloge.

V zadnji posodobitvi Windowsa 10. aprila letos je Microsoft predstavil Paint 3D, a ga je ponudil ob običajnem Slikarju, namesto da bi enega z drugim nadomestil. Paint 3D tako ostaja na seznamu tistih programov, ki jih bo Microsoft razvijal še naprej, medtem ko se »stari« Slikar počasi poslavlja.

Microsoft je novico razkril z objavo seznama pred jesensko posodobitvijo sistema Windows. Kot so zapisali, gre za seznam programov, ki bodo bodisi ukinjeni ali pa jih ne bodo več aktivno razvijali in bi jih lahko umaknili v prihodnjih verzijah. Na novico so se že odzvali številni uporabniki spletnih družbenih omrežij - nekateri so izrazili upanje, da gre za lažno novico, mnogi pa so Slikarju zgolj zaželeli, naj »počiva v miru«, navaja britanski BBC.