Na površju ni slutiti, da se v notranjosti skriva zverina

Apple iPhone 8 Plus Apple je z novo generacijo iPhonov povečal prednost pred ostalo konkurenco.
Objavljeno
13. oktober 2017 19.01
Jernej Horvat
Jernej Horvat
John Poole, ustanovitelj podjetja Primate Labs, se zmogljivosti novemu procesorju v iPhone 8 ne more načuditi. Primate Labs je lastnik aplikacije Geekbench, ki se uporablja za testiranje hitrosti delovanja in zmogljivosti pametnih telefonov. Rezultati novega procesorja v iPhone 8, ki ga pri Applu imenujejo A11 Bionic, so tako dobri, da se postavlja vprašanje kaj delajo drugi.

Poole je v intervjuju za ameriški Tom's Guide izrazil začudenje nad izmerjenimi rezultati. Odkrito se sprašuje kaj počnejo pri podjetju Qualcomm, ki poganja vse trenutno najboljše pametne telefone na platformi Android. Trenutno najbolj zmogljivi Android, Galaxy Note 8, je od novega iPhona 8 po meritvah Geekbencha počasnejši kar za 54 odstotkov. Razlika je tako velika, da se postavlja vprašanje ali bodo androidi naslednje leto presegli zmogljivost letos predstavljenih iPhonov. Zmogljivost applovega čipa, ki se marketinško pompozno imenuje A11 Bionic, ni naključna.

Nova generacija iPhonov je namreč ustvarjena za ARKit, ki poganja aplikacije z obogateno resničnostjo. Slednja je z operacijskim sistemom iOS 11 na voljo med drugim tudi lastnikom iPhone 7 in 6S, vendar pa je nova generacija iPhonov ustvarjena s ciljem ponuditi čim boljšo uporabniško izkušnjo pri aplikacijah z obogateno resničnostjo. Poleg zmogljivejšega procesorja je za to potrebna tudi nova generacija žiroskopa, kamere in merilnika pospeškov. Poleg obogatene resničnosti je nov procesor namenjen tudi boljši podpori aplikacijam, ki delujejo na strojnem učenju. Slednje se nanaša na aplikacije, ki na primer s pomočjo kamere samodejno prepoznavajo predmete ali pa vam ponujajo lažje iskanje po fotografijah, kjer lahko kot iskalni pojem navedete na primer vreme, osebo ali znamenitost, ki se nahajajo na fotografiji.

Pri testiranju novega iPhona 8 Plus, ki smo ga prejeli od Telekoma Slovenije, je hitrejše in bolj tekoče delovanje s predhodnimi generacijami iPhonov opazno. Vendar pa je skok pri zmogljivosti na papirju večji kot se opazi pri vsakdanji uporabi. Procesor se izkaže šele pri zahtevnejših opravilih, kot je na primer uporabi aplikacij za obdelovanje fotografij in predhodno omenjenih aplikacij z obogateno resničnostjo. To pa še ne pomeni, da od zmogljivosti novega čipa ne boste profitirali uporabniki, ki telefon uporabljate za vsakdanja opravila. Zaradi presežka moči ste lahko brez skrbi, da bo telefon deloval dobro tudi po dveh ali treh letih uporabe in po večkratnih posodobitvah operacijskega sistema iOS. To je tudi dober razlog zakaj se novi iPhone 8 Plus splača kupiti. Ni pa edini.

Odličen zaslon za branje in spremljanje video vsebin

Pomemben element uporabniške izkušnje pametnih telefonov je zaslon. Pri modelu iPhone 8 Plus na prvi pogled ni nič novega, saj vam je na voljo 5,5-palčni LCD zaslon s HD resolucijo. Specifikacije zaslona so tako enake kot pri iPhone 7 Plus, 6S Plus in 6 Plus. Vendar pa je pri novi generaciji iPhona dodana pomembna novost, ki jo pri Applu imenujejo True Tone Display. Tehnologija je bila prvič predstavljena pri tablicah iPad Pro. S pomočjo dodatnega senzorja iPhone spremlja barvni ton prostora v katerem se nahajate in temu primerno se prilagodi barvni ton zaslona. Ob prebiranju vsebin v sobi, kjer prevladuje toplejša svetloba, bo zaslon posledično toplejši in obratno. Razlog za to je boljša predstavitev vsebin na zaslonu, ki s tem simulirajo odboj svetlobe na papirju s končnim rezultatom, da je napor za oči nižji. Slednje se pri uporabi iPhona 8 Plus ni opazilo, je pa brez dvoma predstavitev vsebin na zaslonu boljša. Ob prebiranju daljših besedil je prehod na pametni telefon brez tehnologije True Tone kot potovanje v preteklost.

Pri tem velja omeniti, da prednosti tehnologije True Tone ne boste opazili ob krajšem rokovanju s telefonom, ampak šele po nekajdnevni uporabi v različnih svetlobnih pogojih. Prav tako je prednost večja za tiste izmed vas, ki pametne telefone že uporabljate za branje člankov in knjig.

Kamera

Za ljubitelje fotografije in video posnetkov je iPhone 8 Plus obvezna izbira. Razlog za to so novi svetlobni učinki, ki so na voljo pri fotografiranju portretov. V kombinaciji s čipom A11 in dvojno lečo na hrbtni strani se lahko namreč simulirajo različne osvetlitve od naravne do studijske svetlobe, ki je prisotna pri fotografiranju s profesonalnimi fotoaparati. Zanimiva, a zaenkrat še ne povsem brez napak, je funkcija Stage Light, ki zatemni ozadje in izpostavi zgolj obraz fotografirane osebe. Potrebnih je več poizkusov, da se ozadje zares zatemni. Prav tako je potrebno paziti, da ne fotografirate proti viru svetlobe. Veliko dela za zanimiv učinek, ki ga pa ne boste uporabljali več kot enkrat ali dvakrat.

Kjer nova kamera blesti je pri hitrosti prilagoditve na svetlobne pogoje. Ne glede na to ali fotografirate ob sončnem vremenu, in posledično velikim kontrastom med nebom in okolico, ali v temnejših prostorih. S kamero na iPhonu 8 Plus ste lahko prepričani, da bo ustvarjena fotografija ostra in prikaz barv realističen. Brez potrebe, da izgubljate čas s pravilno in mirno držo telefona. Ustvariti zamegljene fotografije je težje kot kadarkoli prej. Izpostaviti je potrebno tudi zmogljivosti pri snemanju video posnetkov. Ti se namreč lahko snemajo v resoluciji 4K pri 60fps, kar predstavlja prvenec pri pametnih telefonih. Opisano je ponovno en razlog zakaj se bo novi iPhone 8 Plus s časoma dobro staral, saj ponuja zmogljivosti, ki bodo pri konkurenci na voljo najverjetneje šele naslednje leto.

Najlažje je ustvarjene fotografije z modelom iPhone 8 Plus oceniti ob primerjavi s tem kar premore konkurenca, kot je na primer Samsungov paradni konj Galaxy Note8. Slednji v dobrih pogojih svetlobe ustvarja fotografije z večjo saturacijo barv kot iPhone, kar ni presenetljivo. Bolj presenetljivo je, da so slike ustvarjene s Samsungom pri dobrih pogojih svetlobe za odtenek ostrejše. Situacija je obratna pri fotografiranju v temnih prostorih, kjer se bolje izkaže iPhone 8 Plus. Razlike torej obstajajo, vendar pa specifične situacije prinašajo drugega zmagovalca. Testi pri organizaciji DxOMark opisano potrjujejo, saj sta bili kameri na modelih iPhone 8 Plus in Galaxy Note8 ocenjene s 94 točkami. Telefona se tako uvrščata na drugo mesto za Googlovim modelom Pixel 2, ki je dosegel 96 točk.

Čip A11, zaslon s tehnologijo True Tone in kamera so dobri razlogi za nakup novega iPhona 8 Plus. Obstaja pa tudi nekaj argumentov zakaj se mogoče splača počakati.

Oblika

Če so tehnične specifikacije ustvarjene za prihodnost pa to ne velja za obliko in ohišje iPhona. Nova generacija je že četrta po vrsti, ki vizualno v grobem ohranja oblikovne smernice predstavljene z modelom iPhone 6 Plus iz leta 2014. Večina uporabnikov ne bo niti opazila, da uporabljate nov telefon, kar še posebej velja v medsebojni primerjavi s predhodnikom iPhone 7 Plus. Telefona se na prvi pogled ločita zgolj na hrbtni strani, kjer se po novem nahaja steklo in ne več aluminij.

Prvič po letu 2011 so tako pri Applu znova predstavili iPhone s steklenim ohišjem. Razlog za to se navaja možnost brezžičnega polnjenja, ki jo iPhone letos ponuja prvič. Namesto kabla, ki ga priklopite v telefon in vtičnico, boste sedaj morali v vtičnico priklopiti polnilec na katerega se potem položi telefon. Brezžično polnjenje ni brezžično, saj je polnilec še vedno priklopljen v vtičnico in tudi telefona ob polnjenju ne morete enostavno uporabljati, a je prednost drugje. Brezžični polnilci hitro postajajo razpoložljivi v kavarnah in podobnih lokacijah, zato se lahko ob nizkem stanju baterije telefon hitro priložnostno napolni.

Uporaba stekla namesto aluminija pa ima kljub novemu načinu polnjenja omembe vredno slabost. Telefon je občutno težji od predhodnika, ki je tehtal 188 gramov. Novi iPhone 8 Plus doseže 202 gramov, kar je za 7 gramov več od primerljivega Samsunga Galaxy Note8. Teža se pri vsakdanji uporabi občuti, a se na to uporabnik sčasoma lahko navadi. Je pa zaradi uporabe stekla iPhone drugačen na otip. Tekoča zaobljena stranica, ki je bila posledica neprekinjenega aluminijastega ohišja, se je prelevila v rahlo ostrejši spoj med steklom na hrbtni strani in aluminijastim okvirjem. Občutek je dober in hkrati sporoča, da ste lastnik novega iPhona.

Razlog za sorazmerno veliko težo je veliko ohišje telefona, ki v letu 2017 ne izgleda več tako moderno kot je to bilo še eno leto nazaj. V trendu so namreč pametni telefoni z zasloni čez celotno prednjo stran in iPhone 8 Plus v tem pogledu spominja na preteklosti. Razmerje med zaslonom in ohišjem pri telefonu znaša 67,4 odstotka, kar je občutno manj kot pri Applovem paradnem konju iPhone X pri katerem delež zaslona znaša 82,9 odstotka. Stranice pod in nad zaslonom so v primerjavi z ostalimi dražjimi telefoni ogromne.

Ali se novi iPhone 8 Plus splača kupiti?

Odgovor na to je odvisen od uporabnika in njegovih preferenc pri uporabi pametnega telefona. Za tiste, ki telefon že uporabljate kot orodje za branje knjig, revij in člankov je iPhone 8 Plus idealna izbira. Zaslon je namreč zaradi razmerja stranic 16:9 širši kot pri prihajajočem iPhone X in s tem so vrstice besedil daljše in udobnejše za branje. Pri iPhone X, ki ima s 5,8 palca celo večji zaslon je širina zaslona podobna kot pri iPhonu 8 in s tem preozka za udobno branje daljših besedil.

Zanimiva ciljna skupina so tudi tisti uporabniki, ki si želijo vrhunski pametni telefon, a za njega ne želijo plačati več kot 1.100 EUR, kot jih na nemškem trgu zahteva izhodiščna verzija iPhona X. Glede na tehnične specifikacije sta si namreč iPhone 8 Plus in iPhone X, z izjemo kamere in zaslona, identična, a boste za različico s 64,GB spomina plačali 949 EUR, kar je občutno manj kot za iPhone X. Ob upoštevanju, da so iPhoni veliko bolj vzdržljivi od konkurence in dobro delujejo tudi po treh letih uporabe, se novi iPhone 8 Plus brez težav priporoči za nakup.