Najboljša darila za ljubitelje tehnologije pod 100 EUR

Pregledali smo s čim lahko letos presenetite najbližje družinske člane in prijatelje, ki obožujejo tehnološke izdelke.
Objavljeno
01. december 2017 17.42
Jernej Horvat
Jernej Horvat

Ember Mug

Kavna skodelica se je letos uvrstila med najbolj inovativne izdelke, ki so bili izbrani pri reviji Time Magazine. Razlog za to je tehnologija s pomočjo katere se topel napitek ohranja pri optimalni temperaturi. Ne glede na to ali gre za kavo, čaj ali kaj drugega, lahko tekočino ohranjate v temperaturnem razponu od 48 do 63 stopinj celzija. Končna temperatura se upravlja s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Skodelica lahko ohranja temperaturo samostojno za eno uro oziroma neomejeni čas v primeru, da se položi na priloženi brezžični polnilec. Nov izdelek podjetja Ember Technologies, s sedežem v Los Angeles, ni prvi takšne narave. Pred tem so predstavili podobno rešitev, vendar v lončku oblikovanem z namenom nošenja s sabo. Uradno se je prodaja skodelice Ember Mug pričela v začetku novembra. Skodelica je na voljo v čedalje večjem številu držav, zato se najprej prepričajte, da je skodelica že na voljo tudi v primeru dostave v Slovenijo. Cena v ZDA znaša 80 USD.


Belkin Boost Up

Za lastnike novih pametnih telefonov iPhone 8, 8 Plus in 10, ter naprav android, ki podpirajo brezžično polnjenje, se kot darilo ponuja Belkin Boost Up. Belkin predstavlja prepoznavnega proizvajalca dodatkov za pametne telefone. Premer polnilca znaša 12 cm, medtem ko v višino meri nekaj manj kot 1,5 cm. Naprava se tako lahko brez težav tudi nosi s sabo. Podpira polnjenje do 7,5 W. V primeru applovih naprav to pomeni hitrejše polnjenje kot pri uporabi klasičnega polnilca, ki je priložen v škatli. Zaradi uporabe standarda Qi je belkin boost up primeren tudi za naprave android. Na prvi pogled se zdi brezžični polnilec neprimeren kot darilo, vendar pa pri belkinu poskrbijo za odlično uporabniško izkušnjo že ob prvem stiku pri odpiranju škatle, kjer je vse skrbno zloženo. Slednje potrjuje izjavo proizvajalca, da so pri oblikovanju modela boost up sodelovali neposredno z applom. Polnilec je skupaj s poštnino na voljo za dobrih 75 EUR.


Philips Wake Up Light

Pri Philipsu so izbrali alternativni pristop k oblikovanju budilke. S pametnimi telefoni je v obliki mobilnih aplikacij na voljo veliko budilk, a pri Philipsu ponujajo ponovno rojstvo klasičnih budilk, ki so v preteklosti predstavljale obvezno opremo nočnih omaric. Glede na nastavljeni čas bujenja se wake up light začne postopoma prižigati in povečevati jakost svetlobe. Pri tem se simulira sončni vzhod, kar v praksi pomeni prehod svetlobnega spektra iz temno modrega, rdečega do rumenega na koncu. Pri Philipsu želijo z omenjenim pristopom posamezniku olajšati jutranje prebujanje s pomočjo naravne svetlobe. K temu pripomorejo tudi izbrane melodije, katerih predvajanje se prične v trenutku nastavljenega alarma. Namen uporabe lučke ni zgolj alarm, ampak tudi kot vir svetlobe za večerno branje. Philips wake up light je na voljo pri določenih slovenskih spletnih ponudnikih. Cena skupaj s poštnino znaša 98 EUR. Pri tem obstaja tudi trimesečni rok znotraj katerega se lahko naprava vrne.


Moov Now

Mogoče ni primerno za slehernega tehnofila, a bo pametna zapestnica Moov Now prišla prav tistim, ki si za novo leto zadajo aktivnejše življenje. Takšnih posameznikov je v začetku januarja veliko več kot na koncu meseca, a bo za dodatno motivacijo morda poskrbela ravno zapestnica Moov. V kombinaciji z mobilno aplikacijo je kot nalašč primerna za začetnike, ki potrebujejo nasvete kako se na primer pravilno lotiti teka, kolesarjenja ali raznih razgibalnih vaj, katere je možno opravljati v domačem prostoru. V ta namen so na voljo video posnetki z vajami in audio navodila virtualne asistentke na telefonu. Zapestnica prav tako meri kvaliteto vašega spanca in sproti sešteva aktivne porabljene kalorije. To pomeni, da je uporabna tudi takrat, ko ne izvajate redne vadbe. Moov Now je na voljo prek spletne strani podjetja Moov Inc. in Amazona. Cena s poštnino znaša okrog 75 EUR.


UE Roll 2

Vpadljivo oblikovan brezžični zvočnik je primerno darilo za ljubitelje glasbe, ki si jo radi predvajajo bodisi ob delu, doma ali pa nekje na plaži oziroma ob bazenu. Zvočnik je vodoodporen. V škatli je prisotna tudi napihljiva zračna blazina s pomočjo katere se lahko zvočnik uporablja na vodi. Izstopa okrogla oblika zvočnika. Ta je oddet v trpežni material s pomočjo katerega je dobro odporen na padce. Na prednji strani sta prisotna dva gumba za upravljanje jakosti zvoka. Gumba za vklop in izklop ter povezavo s pametno napravo, kot je na primer telefon, se nahajata na hrbtni strani. Z aplikacijo na telefonu se lahko jakost zvoka upravlja na daljavo in zvočnik tudi ugasne. Presenetljivo pa ga s pomočjo aplikacije ni možno prižgati, vendar pa se lahko ta slabost, glede na ceno, spregleda. Zvok, ki ga ue roll 2 odda od sebe je, glede na ceno, dober. Ne gre pričakovati močnih basov, zato je celoten zvočnik enostavno premajhen, vendar pa dosega visoko jakost zvoka. Tudi vzdržljivost baterije, ki presega 8 ur, je zadovoljiva. Na Amazonu znaša cena, skupaj z dostavo, dobrih 86 EUR.


Holy Stone HS170 Predator

Dron je namenjen začetnikom in predstavlja dober kompromis med zmogljivostmi na eni strani in ceno na drugi. Za dobrih 63 EUR, ki jih boste morali skupaj z dostavo plačati pri Amazonu, se lahko kupi presenetljivo kompakten dron. Prednosti so v enostavnem manevriranju za kar poskrbijo štirje motorji. Slednji se lahko ob nerodni nesreči hitro polomijo, zato se zahteva pazljivost, a so stroški drona dovolj nizki, da škoda v nobenem primeru ni velika. Dolžina in širina drona se ustavita pri slabih 15 cm, a je kljub majhnim dimenzijam dron možno upravljati na odprtem. Paziti je zgolj potrebno, da vreme ni preveč vetrovno in, da razdalja med posameznikom in dronom ne preseže 60 metrov. Edina omembe vredna slabost je vzdržljivost baterije, ki je omejena na približno 5 minut. Nizko stanje baterije se pozna pri vedno slabši odzivnosti drona na komande daljinskega upravljalca. Vendar pa glede na ceno vzdržljivost baterije ne preseneča in predstavlja kompromis, ki se ga z lahkoto sprejme.


Kindle Paperwhite

Amazonova tablica Kindle Paperwhite predstavlja odlično darilo, ki stane dobrih 100 EUR. Primerna je zlasti za tiste, ki večino dneva preživijo pred zasloni računalnikov, saj tablica uporablja tehnologijo e-ink za prikaz knjig. Slednje se seveda nanašajo na knjige iz amazonove zbirke, ki presega milijon naslovov. Prednost zaslona e-ink je predvsem v vzdržljivosti baterije, saj se tablica lahko uporablja več tednov preden jo bo potrebno za približno 5 ur priklopiti na polnilec. Toliko približno potrebuje, da se skoraj prazna baterija ponovno napolni. Prednost modela paperwhite pred standardnim Kindlom, ki je za dobrih 30 EUR cenejši, je višja ločljivost zaslona. Pri 6-palčnem zaslonu je na voljo 300 pikslov na inč, kar je skoraj dvakrat toliko kot jih premore osnovni Kindle. Razlika je opazna. Internega spomina je na voljo 4 GB, kar je za knjige več kot dovolj, in v kombinaciji z LED osvetlitvijo zaslona je branje omogočeno tudi v temnih prostorih.


SanDisk Loop

Brez dvoma USB ključ ne spada med najbolj razburljiva darila, a obstajajo tudi izjeme med katere spada ponudba podjetja sandisk. Ustanovljeno leta 1988 predstavlja tretjega največjega proizvajalca flash pomnilnikov. Leta 2016 ga je za 19 milijard ameriških dolarjev prevzel ameriški Western Digital. In kaj je posebnega pri SanDisk Loop? USB ključek izstopa zaradi uporabne oblike. Kot namiguje ime je oblikovan po vzoru zanke. Uporabniki ga tako lahko nosijo skupaj z obeskom za ključe. S tem je vedno pri roki. Notranja stran zanke je obdana z mehko plastičjo oblogo zaradi katere ne pride do prask. Aluminijasto ohišje ključka pa poskrbi za dobro odpornost pri vsakodnevni uporabi, saj se tudi po letu dni in več ne bodo opazile nobene praske. Na voljo so tri spominske različice, in sicer 16 GB, 32 GB in 64 GB. V Sloveniji sta, prek amazonove spletne trgovine, na voljo različici s 16 GB in 32 GB. Cena dražje različice skupaj s poštnino znaša 33 EUR.


Anker PowerCore 10000

Prenosni polnilci baterij predstavljajo zanimivo kategorijo izdelkov. Proizvajalci namreč ves čas poizkušajo poiskati pravo razmerje med velikostjo baterije in kapaciteto. Večja baterija pomeni večjo kapaciteto, a hkrati težjo napravo. Anker PowerCore 10000 za zdaj predstavlja dober kompromis med dimenzijami in težo ter kapaciteto, ki je na voljo. Dimenzije baterije znašajo 6 x 8 x 2,2 cm. Pri teži, ki znaša 170 gramov to pomeni, da s sabo nosite napravo malo večjo od kreditne kartice in s podobno težo kot običajni pametni telefoni. Kapaciteta baterije premore po navedbah proizvajalca 3 polna polnjenja pametnih telefonov, a v praksi je to bolj odvisno od modela telefona. Preseneti čas, ki ga baterija potrebuje, da se ponovno napolni. Dovolj sta zgolj dobri 2 uri in powercore je že nared za naslednje potovanje. Na voljo so tri barvne alternative, med katerimi je za darilo najbolj priporočljiva bela. Cene se, odvisno od ponudnika, vrtijo med 50 in 60 EUR.