Nova velika priložnost v infotehnološkem svetu

Zdravstveni pripomočki: Tudi v Sloveniji nastaja obsežna skupnost podjetij, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Objavljeno
08. november 2014 15.44
M. Ro., Infoteh
M. Ro., Infoteh
Če sodimo po eksploziji predstavitev naprav in platform ter dogodkov na to temo, bodo zdravstveni tehnološki pripomočki in storitve novo veliko področje. Delno so povezani z zgoraj opisanimi pametnimi urami (in zapestnicami), toda njihov vzpon je bolj verjeten.

Vsi veliki ponudniki mobilnih platform – Apple, Google in Microsoft – se trudijo postati tudi glavni agregatorji zdravstvenih podatkov. Informacij o gibanju, različnih indikatorjev (srčnem utripu, ravni krvnega sladkorja ...) in še marsičesa, kar naj bi uporabnikom pomagalo spremeniti navade, prej videti nevarnosti za zdravje in prepoznavati spremembe. Hkrati pa bi zdravnikom pomagalo pri bolj učinkovitem zdravljenju. Do prave integracije podatkov na napravah uporabnikov in v storitvah, kot so apple health kit, google fit in microsoft helath, z zdravstvenimi ustanovami je vsaj pri nas še kar daleč. Toda ideje v tej smeri obstajajo in prvi poskusi tudi. Na prvem dogodku slovenske zdravstvenotehnološke skupnosti, ki je ta teden potekal v ljubljanskem tehnološkem parku, so vsaj eno že omenili. Podjetje Mesi je namreč na hitro predstavilo tablico m tablet, ki naj bi zdravnikom omogočala, da bi na enem mestu videli vse razpoložljive podatke o pacientu. Tudi z osebnih zapestnic, kot so fitbit, jawbone in podobne.

Na dogodku Healthday se je zbralo več kot 150 ljudi. Večina iz mladih podjetij, nekateri pa tudi iz že uveljavljenih, ki v zdravstvu vidijo novo priložnost za širitev. »S spodbujanjem spoznavanja in deljenja znanja smo zasejali jedro skupnosti, ki lahko z medsebojnim sodelovanjem postavi Slovenijo na svetovni zdravstvenotehnološki zemljevid,« so prepričani organizatorji dogodka iz skupnosti silicijevi vrtički in internet week.si. Za domače uporabnike so poleg specializiranih pripomočkov, ki so aktualni ob dejanskih boleznih, trenutno še vedno najbolj zanimive zapestnice in podobne naprave, ki spremljajo gibanje, navade in različne podatke o »delovanju« telesa, hkrati pa svetujejo in priganjajo k bolj zdravemu načinu življenja.

V zadnjih dneh so ameriške korporacije na tem področju predstavile obilo novosti. Microsoft je začel prodajati svojo zapestnico microsoft band. Zapestnica ima kar deset tipal za nenehno merjenje srčnega utripa, porabe kalorij, napredno merjenje spanja in še marsičesa. Podatki pa se stekajo v novo platformo microsoft health, kamor se lahko povezujejo tudi drugi ponudniki, in tako bodo uporabniki (verjetno pa tudi Microsoft in še kdo, vsaj v anonimizirani obliki) videli, kaj se dogaja z njihovim zdravjem. Nekaj dni kasneje je odgovoril še uveljavljeni ponudnik tovrstnih zapestnic Jawbone z novim izdelkom up3. Ta ima med drugim »napredna bioimpedančna« in kožna tipala za zbiranje vsakovrstnih podatkov. Vprašanje je le, ali se bo potencialnim kupcem v času žepnih in zapestnih multipraktikov zdelo vredno odšteti približno 200 evrov za tako precej namensko napravo. Toda ponudniki igrajo na karto zdravja, ki pri ljudeh vedno znova podira cenovne zavore.