Izzivalec v središču pozornosti

OnePlus je predstavil nov paradni konj, ki (znova) obljublja najboljše tehnične specifikacije po najnižji ceni.
Objavljeno
24. november 2017 17.18
Jernej Horvat
Jernej Horvat
Mladi kitajski startup se lahko nadeja veliko pozitivnih kritik. Deloma se to lahko pripiše tendenci medijev, da poveličujejo majhne izzivalce ustaljenih velikanov na trgu. Glavni razlog pa se najverjetneje, kot vedno, skriva pri denarju. Slednje se pri oneplus 5t nanaša na vrednost glede na ceno. OnePlus je proizvajalec, ki želi ponuditi telefon z vrhunskimi tehničnimi specifikacijami a za neprimerljivo nižjo ceno od konkurence. Na prvi pogled tako predstavlja nočno moro za apple, samsung ali google. Ali je temu res tako je na koncu odvisno od vaših potreb in navad pri uporabi pametnih telefonov.

V telefonu se uporabljata snapdragon 835 in grafični procesor andreno 540. Oba se uporabljata pri veliko dražjih modelih kot sta na primer samsung galaxy S8 in S8+. Vendar pa boste pri oneplus 5t za osnovno različico, s pomnilnikom 64GB in 6GB RAM, morali odšteti samo 499 EUR. Dražja alternativa novega paradnega konja pri oneplus, s pomnilnikom 128GB in 8GB RAM, vas bo stala 559 EUR. Daleč od 800 EUR ali več kot jih za telefone s podobno zmogljivostjo zahteva konkurenca. Ob tem je potrebno poudariti, da oneplus 5t ponuja 6 palčni amoled zaslon v novem razmerju 18:9 in s tankimi stranicami.

Impresivne tehnične specifikacije pa pri podrobnejšem pogledu razkrivajo še bolj impresivni način odločanja o tem katere funkcije bo telefon ponujal in čemu so se pri oneplus, zaradi nižje cene, odpovedali. Ločljivost zaslona tako znaša »zgolj« malo več kot hd oziroma 1080X2160. Daleč od ločljivosti qhd, ki jo že ponujajo dražji paradni konji konkurence. Manjka možnost brezžičnega polnjenja in telefon tudi ne ponuja vodoodpornosti. Varčevanje je možno opaziti tudi pri obliki. Kljub novemu razmerju stranic zaslona se oblikovno telefon v primerjavi s predhodnikom ni pretirano spremenil. Preden pa vas opisano od nakupa odvrne je potrebno premisliti ali manjkajoče funkcije predstavljajo pomemben element pri vsakdanji uporabi telefona. Na primer ločljivost zaslona je tudi pri 1080p najverjetneje dovolj dobra sploh, če zaradi manjšega števila pikslov, telefon deluje bolj tekoče in je poraba baterije nižja.

Izstopa možnost odklepanja telefona s pomočjo prepoznavanja obraza, ki vsaj po predstavljenem deluje veliko hitreje kot karkoli do sedaj videnega. A je za tem dober razlog saj se varnost ne nahaja na tako visokem nivoju kot je to v primeru samsungove ali applove rešitve. Med drugim se tako ne mora uporabljati v kombinaciji s plačevanjem kot je na primer Android Pay.

Ali se splača?

Pametni telefon za slabih 500 EUR z opisanimi tehničnimi specifikacijami, zaslonom v novem razmerju stranic in zadržano predelavo operacijskega sistema android predstavlja dober nakup. A se morate pri tem zavedati, da gre za majhno in mlado podjetje, ki včasih sprejema dvomljive odločitve. Eno izmed takih predstavlja v mesecu oktobru razkrito pobiranje informacij o navadah uporabnikov pri uporabi pametnih telefonov. Informacije so se navezovale na napravo in uporabniški račun. Takšno zbiranje samo po sebi ni kontroverzno vendar pa so pri OnePlus to počeli brez dovoljenja uporabnikov. Na razkrito se je odzval soustanovitelj in CEO podjetja, Carl Pei, in pri tem poudaril, da se lahko obstoječi uporabniki v nastavitvah od omenjenega zbiranja informacij o uporabi odjavijo. Za naprej pa se bo od uporabnikov pred tem zahtevala prijava.