Skoraj profesionalni fotografski dodatek za iphone

Dxo one ima enopalčno tipalo z 20 milijoni točk in objektiv z zaslonko f/1,8. Stane 600 evrov.

Objavljeno
16. september 2015 17.12
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Že res, da so telefoni skorajda popolnoma prevzeli fotografijo in da sta prodaja in uporaba pravih fotoaparatov občutno padli. Toda marsikdo si za določene namene še vedno želi boljše kvalitete. Proizvajalcem zabavne elektronike pa se občasno zazdi, da za to ni potreben kompleten fotoaparat, ampak bi bil dovolj dodatek za pametni telefon s svojim tipalom in objektivom, a brez zaslona. Zadnji tak poskus je dxo one.

Bolj priročen kot sony qx, a ...

Koncept je podoben, a hkrati nekoliko drugačen kot pri Sonyjevih fotografskih dodatkih qx. Ti se na telefon (androidni ali iphone) namestijo s pomočjo nosilca ali pa jih uporabnik drži posebej, dxo one pa ima priključek lightning in tako postane nekakšna celota z iphonom ali ipadom (z androidnimi telefoni se ne razume). Tudi programsko, saj ni odvisen od povezave bluetooth ali wi-fi direkt. Možno pa je fotografirati, tudi če dodatek ni priključen v telefon.


Sam »fotoaparat« je dokaj majhen, kot kakšna škatlica bonbonov ali kaj podobnega. Tehta le malo čez 100 g in ga je, vsaj v teoriji, možno pospraviti v vsak žep. Ali bodo uporabniki pripravljeni s seboj prenašati še eno napravo ali bo hitro obležala v predalu, pa je že drugo vprašanje. V dxo je sicer vgrajeno enopalčno tipalo z 20 milijoni točk, ki ga poznamo že superžepnikov sony rx100 in canon g7x ter še nekaterih drugih fotoaparatov in videokamer. Zato bi tudi kvaliteta morala biti primerljiva. Objektiv ima fiksno goriščnico z 32 mm (preračunano) in največjo zaslonko f/1,8. Zum bi napravo seveda bistveno povečal. In glede na to velikost tipala ter njegovo razločljivost so vsaj v teoriji možni kar precejšnji izrezi oz. povečave.

Zajemanje v raw

Priključek lightning na napravi dxo one je vrtljiv, tako da je mogoče fotografirati iz različnih kotov. Za fotografiranje je treba naložiti namensko aplikacijo, fotografije pa se lahko shranjujejo ali neposredno na iphone oz. ipad - združljivi so vsi modeli s priključkom lightning - ali na pomnilniško kartico v fotoaparatu. Če fotografiramo, ko dxo ni priključen v iphone, gredo fotografije na kartico, ko napravo vtaknemo v telefon, pa se takoj prenesejo nanj. Ena glavnih prednosti je možnost zajema fotografij v surovem načinu (raw), ki se za nameček shranjujejo v obliki dng, kar pomeni, da je za njihovo urejanje primeren vsak program, ki prepoznava surove datoteke.

Dodatek dxo one je za zdaj naprodaj samo v ZDA, v prihodnjih mesecih naj bi francosko podjetje prodajo razširilo še na nekatere zahodno evropske države. Cena je 600 evrov, kar utegne biti še največja težava pri tržnem uspehu tega fotoaparata.