V ZDA tehtnica spet na strani nevtralnosti interneta

Nadzorniki predlagajo stroga pravila, ki prepovedujejo plačevanje za hitrejši prenos medmrežnih vsebin.

Objavljeno
05. februar 2015 11.56
US-IT-INTERNET-REGULATE-FILES
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York - Po mesecih razprav in skoraj štirih milijonih pripomb javnosti je  ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) predstavila načrt za regulacijo prihodnjega delovanja internetnih ponudnikov v ZDA. Po predlogu predsednika komisije Toma Wheelerja naj bi internet označili za javno storitev, kar pomeni, da bi za njegove ponudnike veljala enaka pravila, kot veljajo denimo za telefonijo.

Wheeler je predlog razkril v članku na spletni strani revije Wired, njegovo bistvo pa je, da precej zaostruje pravila za delovanje medmrežja v ZDA, pri tem pa ohranja tako imenovano nevtralnost interneta, pri kateri so vse vsebine izenačene. Ponudniki vsebin tako ne bodo smeli kupovati hitrejših povezav pri kabelskih operaterjih, telefonskih družbah ali ponudniki brezžičnih povezav, tako da bi se njihova vsebina hitreje pretakala do uporabnikov. Ponudniki interneta prav tako ne bodo smeli blokirati ali namenoma upočasniti dostopa do legalnih vsebin.

Eden glavnih ugovorov proti uvajanju plačljivih hitrejših poti do uporabnikov je bila verjetnost, da bodo velika podjetja dobila nepravično prednost pred majhnimi in novonastalimi podjetji, ki si ne bodo mogla privoščiti dragih zakupov. »Predlog prinaša doslej najmočnejšo zaščito odprtega interneta s strani FCC in zagotavlja, da bodo uporabniki lahko (v digitalnem svetu) odšli kamorkoli bodo hoteli, kadarkoli bodo hoteli, inovatorji pa bodo lahko ponudili nove storitve brez da bi kogarkoli morali vprašati za dovoljenje,« je poudaril Wheeler. Poleg tega FCC prvič doslej izenačuje mobilna omrežja s fiksnimi, saj je doslej pri prvih dovoljevala določene izjeme. Petčlanska komisija, v kateri imajo večino demokrati, bo o predlogu glasovala na sestanku 26. februarja.

Dolgotrajne razprave

FCC že dolgo poskuša najti kompromis med zagovorniki nevtralnosti medmrežja in željami ponudnikov dostopa do njega. Slednji so s pomočjo sodišča pred dobrim letom že zavrnili prvotni predlog komisije. Wheeler je nato predstavil novo različico, ki je vsebovala možnost zakupa hitrejšega prenosa za določene ponudnike vsebin, a je to sprožilo hud odpor javnosti, oglasila so se tudi nekatera velika tehnološka podjetja in podprla zaščito nevtralnosti. Lonček je pristavil tudi predsednik ZDA Barack Obama in novembra sicer neodvisno komisijo pozval, naj uvede »najstrožja mogoča pravila«.

Wheeler mu je izpolnil željo, predlog so pozdravili tudi številni aktivisti in zagovorniki pravic potrošnikov. Toda ponudniki povezav do interneta so že napovedali tožbo, če bo predlog sprejet, saj po njihovo država nepotrebno s trdo roko posega na področje, ki je doslej cvetelo in bilo eden od vlečnih konjev ameriškega gospodarstva, stroga pravila pa naj bi omejila razvoj in inovativnost. Spopad je že dobil politično razsežnost, saj se je desnica postavila na stran ponudnikov, medtem ko demokrati zagovarjajo načelo nevtralnosti.