Danes na Twitterju (14. 10.)

Nekaj novih prispevkov za kompendij prismojenih desničarskih izjav.
Objavljeno
14. oktober 2013 13.44
Marko Crnkovič, Delo.si
Marko Crnkovič, Delo.si

Šokantno, šokantno: včeraj je @BernardBrscic (258 fol.) tvitnil tole: »Slovenski liberalizem se je sprevrgel v zagovorništvo sodomije, kokaina, protikatolištvo in prevrednotenje vrednot kot je družina.« Sam si nisem mogel kaj, da ne bi ritvital s pripombo: »Džizs, no!«

Ali je komentar sploh potreben?

Ampak najboljša je bila @opica (3.347 fol.), ki je lakonično ugotovila: »Brščič je bil pa včeraj na enem dobrem žuru.«

Danes pa je @libertarec (2.037 fol.) izjavil: »Delo prireja anketo, kjer cela Slovenija glasuje, kdo je primeren za predsednika neke politične stranke. #maoisti«

Tomaž Štih, ustanovitelj Libertarnega kluba, neoliberalec, nekdanji šef informatike v KD Group, kandidat Državljanske liste na volitvah 2011, državni sekretar v kabinetu MF Janeza Šušteršiča, se morda ne zna izražati. Ali je z očitkom prirejanja mislil »prirediti« kot (1.) »narediti vsebinsko, oblikovno ustrezno za kak namen« ali (2.) »narediti, kar je potrebno, da se kak javni dogodek začne, uresniči«?

Na Twitterju najdemo obilo štofa za kompendij prismojenih desničarskih izjav.

Na Twitterju najdemo tudi obilo štofa za kompendij prismojenih levičarskih izjav. Morda še več. Seveda pa se povprečnemu slovenskemu tviteraškemu komentariatu zdijo tako samoumevne – beri: pametne –, da tega niti ne opazi ali celo skupaj z njimi navija.

@zzturk (8.796 fol.) se mi je nekoč pritožil, da sem pri nekem konkretnem sesuvanju levičarjev dodal še pripombo čez desničarje – češ, saj tudi oni to in to – samo zato, da bi izpadel uravnotežen.

No, ravno danes popoldan je polinkal tole.

Ponavljam: za uravnoteženost mi je prav malo mar. Za njo se mi ne zdi potrebno posebej prizadevati, saj so prismojene izjave in dejanja in ravnanja in ideje enakomerno porazdeljene po vsem političnem spektru. Leve in desne prismojene izjave včasih pašejo skupaj, včasih pa ne. Za oboje ni vedno prostora ali primerne dramaturgije teksta.

Štih je odličen provokator, ki včasih najde tudi kak cum grano salis. Žal pa rad zmerja.

Kot antipatizer Zorana Jankovića in Alenke Bratušek bi lahko bil pripomnil kvečjemu to, da morda ne bi bilo treba delati ankete o tem, kdo je primernejši in kdo je vplivnejši, ker s tem implicitno sugeriramo, da sta bodisi eden ali drugi primerna in vplivna. Še več! S to anketo tudi sugeriramo – vsaj v njenih okvirih, s samo dvema možnima odgovoroma –, da sta edina primerna in vplivna.

Ankete in različni vprašalniki so bolj ali manj strokovne in bolj ali manj formalne raziskave javnega mnenja, ki pa javno mnenje tudi oblikujejo. Za navidezno brezosebnostjo kolektivnega vox populija se lahko skriva tendencioznost spraševalca. Pa čeprav nenamerna. Ni si pa treba glede tega delati utvar.

Mati tendencioznih raziskav je bila seveda tista, v kateri so ljudi spraševali, koga bi najmanj radi imeli za soseda. Že to vprašanje sámo je bizarno: kdo pa sploh razmišlja o tem, koga bi imel najmanj rad za soseda? In kaj se je iz tega izcimilo? Da smo Slovenci netolerantni in nacionalisti. Kaj pa ste mislili, da bo del anketirancev odgovoril, če jim kot možen odgovor podtaknete Rome in homoseksualce? Vedno se bo našel določen odstotek ljudi, ki bo izbral kateregakoli od ponujenih odgovorov, in samo stvar interpretacije je, kolikšen odstotek bo zadoščal za tak in tak sklep.

Rezultati dotične ankete niso presenetljivi, ravno nasprotno: v disciplini primernosti je Bratuškova premočno premagala Jankovića (57 : 9%), v disciplini vpliva pa on njo (75 : 13%). Ali nam to pove kaj takega, česar še ne bi vedeli? Ali pa nas samo utrjuje v prepričanju, da se svet vrti okrog sporov med frakcijami Pozitivne Slovenije?

Ampak @libertarec si je drznil iz tega potegniti popolnoma nor sklep, da je Delo anketo priredilo. (Domnevam, da je imel v mislih prvi pomen.) Le zakaj (in kako) bi nekdo priredil rezultate, ki jih razen za številčno kvantifikacijo sploh ne bi bilo treba iskati z raziskavo?

Razlika med levičarji in desničarji je, da imajo ti drugi pogosteje prav, pogosteje pa se tudi blamirajo bodisi z absurdnimi trditvami ali pa z neprikrito agresivnostjo.

Levičarji samo pogrevajo stara jajca in ugajajo somišljenikom, drugi pa jih bodisi ne jemljejo resno ali jih vsaj ne opazijo, če ne bleknejo kaj res ekstremno neumnega oz. smešnega ali vsaj v italijanščini (se non è vero, è ben trovato).

Naprimer @DarkoStrajn (747 fol.) pred kratkim, ko je izid nemških volitev komentiral takole: »Nemške volitve so še en primer zmage desnice kljub večinsko levo razmišljujočim volivcem«.)

Ali pa @FrancoJuri1 (1.845 fol.), ki je v nekem tekstu o letošnjem 8. februarju (ZZR) napisal takole: »L’atmosfera della manifestazione odorava di campagna, di brodo e crauti con salsiccia.«

Možna razlaga za ta fenomen je, da so desničarji agresivni zato, ker mislijo, da se slovenske družbe in slovenskih levičarjev ne dá spremeniti oz. prepričati drugače kot s šok terapijo. To je morda celo res, čeprav še zdaleč ni dokazano, da bi se šok terapija obnesla tudi na nivoju verbalnega in ideološkega pretepanja. Vsi skupaj bi veliko več dosegli in mnogi bi jih z veseljem podprli, če se z @JJansaSDS (18.630 fol.) na čelu in v stilu glavnega piarovca @stranka_SDS (6.974 fol.) @JernejPavlin (1.643 fol.) ne bi kar naprej stresali pogretih in neslanih, včasih celo neokusnih cinizmov in zmerljivk. Naj mi ne govorijo, da so cinizmov in zmerljivk deležni tudi sami z leve. Naj raje nastavijo še drugo lice in dostojno vračajo udarce.

Za kompendij prismojenih desničarskih izjav čekirajte tudi @APaulinPaulin (354 fol.), @vinkovasle1 (1.156 fol.), @JozeBiscak (456 fol.) pa še kakšnega.

Od Brščića bi raje slišal kaj bolj pametnega o ekonomiji, ker me te reči zanimajo in se bom z veseljem pustil razsvetliti – saj navsezadnje ni treba veliko, da me nekdo naredi za neoliberalca –, ne pa da bluzi o sodomiji in kokainu kot posledici slovenskega liberalizma! Kdo bo verjel človeku, pa če je še tak strokovnjak na določenem področju, ki povezuje politično ideologijo s sodomijo?!

(Pazite, sodomijo! Po mojem je Brščić prvi, ki je po obsodbi Oscarja Wildea leta 1895 uporabil to besedo namesto homoseksualnosti. Še dobro, da ni uporabil besede buggery iz časa Henrika VIII.!)

—————

@crnkovic (10.873 fol.), @Delo (13.019 fol.)