Dobro jutro: Dež

Neurja in nevihte so res zoprna zadeva, ampak rahel dež zna biti prav osvežujoč v vseh pogledih. Tudi na dopustu.

Objavljeno
28. julij 2014 20.28
mfa*BUCANJE
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Deževni julij je menda številnim pokvaril dopust. Neurja in nevihte so res zoprna zadeva, ampak rahel dež zna biti prav osvežujoč v vseh pogledih. Tudi na dopustu. Ne le da se ohladi ozračje, kar pomeni prijetno spanje brez ropotajočih klimatskih naprav in manj komarjev, odpade tudi klasična rutina poležavanja na plaži in večina drugih dejavnosti. Te so seveda lahko zabavne, vendar že po nekaj dneh tudi nekoliko dolgočasne, ne nazadnje se je zelo prijetno namakati v morju tudi če dežuje.

Predvsem pa se umiri hektični tempo, dež ima magično sposobnost upočasnjevanja vseh aktivnosti. Saj ne rečem, da nimajo vroče sonce, oglašanje škržatov in toplo morje svojih čarov, vendar me vse bolj mika, da bi se odpravil na poletne počitnice nekam na sever. Počitnice, in ne potovanje. Res je treba imeti veliko poguma, da zaplavaš, denimo, na Škotskem, kjer je morje redko toplejše od petnajst stopinj, jezera in reke pa so še hladnejša, vendar vodne aktivnosti niso nujno osrednja prostočasna dejavnost. Danska zaradi odličnih valov menda postaja zelo priljubljena destinacija za deskanje, na Švedskem je mogoče solidno kajtati, na Norveškem lahko planinariš tako rekoč tik ob morju ...

Verjetno bo še nekaj časa trajalo, da se bodo naše počitniške navade spremenile, žal so tudi cene na severu navadno precej višje kot na Mediteranu, vendar se tokovi evropskih poletnih migracij počasi le nekoliko spreminjajo oziroma postajajo dvosmerni. Medtem pa se je pač treba znajti po svoje, Portorož – vsaj zame – je prijeten samo v pomladnih ali jesenskih mesecih, enako velja za velika mesta na italijanski, francoski ali španski obali, Grčija je spomladi nekaj popolnoma drugega kot v neznosni poletni vročini ... Ampak letos pravzaprav ni težav, glede na vreme se ni treba odpraviti kam daleč, da bi lahko uživali v mirnem in spokojnem deževnem poletnem dnevu.